Verrines (verinki, czyli przekąski w szklaneczkach)
Metoda polega na podaniu przekąsek w maleńkich szklankach. Chodzi o to, aby zaskoczyć grą smaków (słodkie, słone), konsystencją, ciekawymi warstwami i żywymi kolorami (np. chrupiące czerwone na dole, zielony mus na górze). Verrine z wędzonym łososiem, chrzanem i ricottą
Wymieszaj ricottę i chrzan, dodaj przyprawy do smaku. Przełóż do szklaneczek, na górę połóż pokrojonego w kostkę wędzonego łososia. Przed podaniem posyp koperkiem. Tatar z krewetek, awokado i grejpfruta podany w szklaneczce
Weź oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj, a następnie dopraw. Dodaj miąższ z dwóch grejpfrutów, ugotowane (różowe) krewetki, dwa awokado i jeden pokrojony w kostkę ogórek.
Tuż przed podaniem dodaj kolendrę, przełóż do szklaneczek, a na górze połóż odrobinę ikry pstrąga. Chłodnik
To najlepszy sposób, aby zaskoczyć gości. Mimo iż w gruncie rzeczy to bardzo zwyczajne danie.
Krem z dyni piżmowej
Do garnka wlej oliwę z oliwek i lekko podsmaż na niej dwie cebule i dwa ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię piżmową.
Dodaj bulion warzywny, dolej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
Dodaj czubatą łyżkę śmietany oraz sól i pieprz. Zmiksuj całość. Przełóż do miseczek, w których potrawa będzie serwowana. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp niewielką ilością bazylii.
Na blasze uformuj małe krążki z tartego parmezanu i wstaw na 10 minut do piekarnika. Te serowe wiórki roztopią się, następnie stwardnieją i powstaną z nich ząbkowane i chrupiące placuszki. Będą świetnym dodatkiem do kremu z dyni. Krem z cukinii
Wykorzystaj wyżej podany przepis, zastępując dynię cukinią. Gazpacho
Zmiksuj aromatyczne pomidory (ok. 12), jeden ogórek, dwie papryki, jedną cebulę, czosnek i sok z cytryny. Dodaj sporą ilość oliwy z oliwek, ocet, pieprz i sól, a na koniec – kilka listków bazylii. Terrina
Terrina (pasztet z ryb, mięsa albo warzyw) (fr. terrine) to klasyka. Te tradycyjne dania królują we Francji od średniowiecza. Ich zaletą jest długi okres przechowywania. Terrina z łososia i brokułów
Filet z surowego łososia natrzyj solą i odstaw na jakiś czas. Następnie zdejmij sól z łososia i pokrój go w kostkę.
Ugotuj brokuły w całości. W połowie gotowania odetnij kilka różyczek brokułowych i przechowaj. Po ugotowaniu do miękkości, zmiksuj brokuł z kremowym jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozpuść żelatynę i wymieszaj z tą kremową pastą. Do formy wlej masę do połowy wysokości i zaczekaj, aż żelatyna ją zetnie. Następnie na tej warstwie ułóż różyczki brokułów i łososia w kostkach. Całość zalej pozostałą ilością kremowej masy. Wstaw do lodówki, aby potrawa stężała. Podawaj z sosem winegret z cebulą szalotką. Szaszłyki
Główną zaletą szaszłyków jest to, że można je jeść palcami. Szaszłyki z kurczaka z sosem satay
Kawałki kurczaka zamarynuj w marynacie z sosu sojowego, miodu, czosnku, świeżego imbiru, czerwonej papryki i cytryny.
Z marynowanego kurczaka przygotuj szaszłyki i upiecz w piekarniku. Aby zrobić sos satay, zmiksuj orzeszki ziemne z niewielką ilością oleju arachidowego, powoli dodając pozostałą ilość marynaty, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Tapenada, hummus i kawior z bakłażana
Te specjały kuchni śródziemnomorskiej wciąż uznawane są niezwykle wykwintne, jeśli oceniać je przez pryzmat cen w sklepach! Dobre oliwki i tapenada to spory wydatek… Tapenadę przygotowuje się w niecałe dwie minuty. Tapenada
Zmiksuj czarne lub zielone oliwki, kapary, sok z cytryny, czosnek, parmezan, pieprz i sól. I gotowe! Hummus
Weź jedną puszkę ciecierzycy i odlej płyn. Ciecierzycę zmiksuj z kilkoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, pastą sezamową, oliwą z oliwek i czerwoną papryką. Dodaj sól i pieprz. Podawaj z natką pietruszki.
Zamiast chlebka pita do hummusu możesz podać surowe marchewki i ogórki pokrojone w słupki. Kawior z bakłażana
Upiecz w piekarniku dwa całe bakłażany. Następnie obierz je i zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku i podawaj z odrobiną natki pietruszk
|
|