> Drodzy Panstwo, > > do wczorajszego listu o rteci w rybach dolaczam bardziej szczegolowe > informacje, ktora przeslal mi zaprzyjazniony pan docent. Oczywiscie ilosc > rteci w rybach zalezy od srodowiska, w ktorym one zyja, ale ogolna zasada > jest prosta - im mniejsze ryby, tym mniej w nich rteci, bo gromadzi sie > jej szczegolne duzo w rybach, ktore zjadaja inne ryby i zyja dlugo, a wiec > duzych. Kobiety w ciazy oraz karmiace powinny zwracac szczegolna uwage za > zawartosc rteci w roznych pokarmach i jej unikac. > > Pozdrawiam > DM > > > ---- > Badanie "Ĺšwiat Konsumenta" z 2006 r. > Zawartości rtęci w badanych tuńczykach podane w mg/kg: > Lisner: 0,028 > Graal: 0,033 > Heinz: 0,054 > Laguna: 0,054 > SuperFish: 0,078 > Rio Mare: 0,081 > Neptun: 0,124 > King Oscar: 0,131 > Abba: 0,295 > Ĺosoś: 0,376 > > Niektóre rodzaje tuńczyka, w szczególności tuńczyk biały, opastun i tuńczyk > żółtopłetwy, mogą być źródłem rtęci, niezależnie czy są one puszkowane, czy > występują jako suszi. Jeśli jesz jeden czy dwa kawałki tuńczyka raz na jakiś > czas, nie powinno stanowić to problemu. Jednakże, jeśli jesz suszi kilka > razy w tygodniu, mogą one znacząco zwiększyć Twój poziom rtęci. > Tuńczyk błękitnopłetwy i tuńczyk skoczek wydają się być bezpieczne dla > zdrowia. Tuńczyk skoczek jest głównym gatunkiem tuńczyka, który występuje w > puszkach. Jednakże, ostatnio odkryto, że niektóre firmy puszkują tuńczyka > żółtopłetwego, podając, że w opakowaniu znajduje się tuńczyk błękitnopłetwy. > > > Powiązanie różnych stężeń rtęci z różnymi gatunkami ryb odkryli eksperci z > Amerykańskiego Muzeum Historii Naturalnej i Rutgers University dzięki > badaniom genetycznym próbek sushi z 54 restauracji i z 15 supermarketów w > Nowym Jorku, New Jersey i Kolorado. Analizy DNA pozwoliły ustalić, od jakich > gatunków tuńczyków pochodzi mięso. Później ustalono zawartość rtęci. We > wszystkich gatunkach przekraczała ona - albo zbliżała się do limitów, > ustanowionych w Kanadzie, Unii, Japonii, Stanach, jak i wytycznych Ĺšwiatowej > Organizacji Zdrowia. > > Szczególnie dużo rtęci znaleziono w sushi akami, robionym z chudego, > ciemnego mięsa tuńczyka błękitnopłetwego oraz we wszystkich próbkach dania, > przyrządzonych z Thunnus obesus. Mniej rtęci było natomiast w sushi toro, > robionym z bardziej tłustych części tuńczyka błękitnopłetwego - i w próbkach > sushi akami, przygotowywanego z mięsa gatunku Thunnus albacares. > > Tu jest zestawienie zawartości Hg w różnych rybach > http://www.maine.gov/dhhs/eohp/fish/hgposter.htm > > Stwierdzono, że selen zawarty w tuńczyku chroni przed toksycznym działaniem > rtęci. > http://www.mercuryfacts.org/fselenium.cfm > http://www.mercuryfacts.org/downloads/MercuryAndSelenium.pdf >
|
|