Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

Wieprzowina:)
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/wieprzowina-vt8533,80.htm
Strona 9 z 21

Autor:  marta1981 [ 2011-01-31, 08:06 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

Marania nie rozmrażaj w mikrofalówce bo jest to bardzo niezdrowe najlepiej rozmrażac w lodówce powoli

Autor:  kingusiak [ 2011-01-31, 15:34 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

nie wiem czy o tym już nie bylo.. Ale faktycznie nie wolno w mikrofali bo traci wszystkie cenne wartości.. najlepiej parę godzin przed przygotowaniem przełożyć mięsko do lodówki.. I nie warto wkładać tez do gorącej wody, by szybciej puściło..

Autor:  Patrri [ 2011-01-31, 17:31 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

marania napisał(a):
A jak to jest z rozmrażaniem wieprzowiny? Bo podobno źle rozmrażając można sobie całe mięsko zepsuć?


Tak piszecie o rozmrażaniu, ale jak jest z przetrzymywaniem mięsa w zamrażalniku? Czy dwa miesiące to nie za długo?

Autor:  kingusiak [ 2011-01-31, 20:42 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

Patrri napisał(a):

Tak piszecie o rozmrażaniu, ale jak jest z przetrzymywaniem mięsa w zamrażalniku? Czy dwa miesiące to nie za długo?



zamrożone mięso wieprzowe można przechowywać nawet 6 miesięcy.:) Wiec chyba normalnie:)

Autor:  Heloonia [ 2011-01-31, 21:17 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

Można do sześciu miesięcy, a dłużej to już chyba nie :)
Podejrzewam że ma tutaj duże znaczenie jak mięso jest naturalne. Jak jest w nim jakaś chemia to pewnie można dłużej, ale są tego granice, bo pewnie związki chemiczne mogą działać na niekorzyść. A z naturalną to chyba krócej choć pewna nie jestem, bo w sumie mogłoby być na odwrót.

Autor:  marta1981 [ 2011-01-31, 21:51 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

ja jadłam wieprzowinkę w słodkim winie z imbirem z dodatkiem oregano

Autor:  marania [ 2011-01-31, 22:02 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

A ja polecam takie cudo :)

Składniki (dla 4-6 osób)

* wieprzowina
* (karkówka/gulaszowe/łopatka), 1 kg
* duża cebula, 2 szt.
* czosnek, 4 ząbki
* oliwa, 2 łyżki
* pomidory, 1 kg
* mieszanka ziół
* (tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , szczypta
* ostra papryka w proszku
* sól
* cukier, 2 łyżki
* mocny wywar wołowy, 0,250 ml


Wykonanie

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i przyprawami. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i wszystko podsmażyć. Następnie dolać wywar wołowy. Dusić około godziny. W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Dodać do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec duszenia dodać cukier. Serwować z makaronem lub ryżem.

Autor:  kingusiak [ 2011-01-31, 22:14 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

Heloonia napisał(a):
Można do sześciu miesięcy, a dłużej to już chyba nie :)
Podejrzewam że ma tutaj duże znaczenie jak mięso jest naturalne. Jak jest w nim jakaś chemia to pewnie można dłużej, ale są tego granice, bo pewnie związki chemiczne mogą działać na niekorzyść. A z naturalną to chyba krócej choć pewna nie jestem, bo w sumie mogłoby być na odwrót.



Ach nie wiedziałam że można aż tak długo, dzięki za odpowiedz:)

Autor:  Heloonia [ 2011-01-31, 23:11 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

Najciekawsze że zależy to od zawartości tłuszczu czym więcej tłuszczu tym krócej można mięso przechowywać, bo tłuszcz szybko jełczeje. Czyli jeszcze jedna korzyść z PQS, mało tłuszczu- wieprzowinę można dłużej przechowywać.

Autor:  Patrri [ 2011-02-02, 18:29 ]
Tytuł:  Re: Wieprzowina:)

A właśnie wydawałoby się odwrotnie:) Choć ja to i tak bym nie mogła tak długo przetrzymywać mięsa:)

Strona 9 z 21 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/