Forum dyskusyjne. Przyjazne forum. http://www.nakazdytemat.pl/ |
|
Wieprzowina:) http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/wieprzowina-vt8533,80.htm |
Strona 9 z 21 |
Autor: | marta1981 [ 2011-01-31, 08:06 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
Marania nie rozmrażaj w mikrofalówce bo jest to bardzo niezdrowe najlepiej rozmrażac w lodówce powoli |
Autor: | kingusiak [ 2011-01-31, 15:34 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
nie wiem czy o tym już nie bylo.. Ale faktycznie nie wolno w mikrofali bo traci wszystkie cenne wartości.. najlepiej parę godzin przed przygotowaniem przełożyć mięsko do lodówki.. I nie warto wkładać tez do gorącej wody, by szybciej puściło.. |
Autor: | Patrri [ 2011-01-31, 17:31 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
marania napisał(a): A jak to jest z rozmrażaniem wieprzowiny? Bo podobno źle rozmrażając można sobie całe mięsko zepsuć? Tak piszecie o rozmrażaniu, ale jak jest z przetrzymywaniem mięsa w zamrażalniku? Czy dwa miesiące to nie za długo? |
Autor: | kingusiak [ 2011-01-31, 20:42 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
Patrri napisał(a): Tak piszecie o rozmrażaniu, ale jak jest z przetrzymywaniem mięsa w zamrażalniku? Czy dwa miesiące to nie za długo? zamrożone mięso wieprzowe można przechowywać nawet 6 miesięcy.:) Wiec chyba normalnie:) |
Autor: | Heloonia [ 2011-01-31, 21:17 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
Można do sześciu miesięcy, a dłużej to już chyba nie :) Podejrzewam że ma tutaj duże znaczenie jak mięso jest naturalne. Jak jest w nim jakaś chemia to pewnie można dłużej, ale są tego granice, bo pewnie związki chemiczne mogą działać na niekorzyść. A z naturalną to chyba krócej choć pewna nie jestem, bo w sumie mogłoby być na odwrót. |
Autor: | marta1981 [ 2011-01-31, 21:51 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
ja jadłam wieprzowinkę w słodkim winie z imbirem z dodatkiem oregano |
Autor: | marania [ 2011-01-31, 22:02 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
A ja polecam takie cudo :) Składniki (dla 4-6 osób) * wieprzowina * (karkówka/gulaszowe/łopatka), 1 kg * duża cebula, 2 szt. * czosnek, 4 ząbki * oliwa, 2 łyżki * pomidory, 1 kg * mieszanka ziół * (tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , szczypta * ostra papryka w proszku * sól * cukier, 2 łyżki * mocny wywar wołowy, 0,250 ml Wykonanie Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i przyprawami. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i wszystko podsmażyć. Następnie dolać wywar wołowy. Dusić około godziny. W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Dodać do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec duszenia dodać cukier. Serwować z makaronem lub ryżem. |
Autor: | kingusiak [ 2011-01-31, 22:14 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
Heloonia napisał(a): Można do sześciu miesięcy, a dłużej to już chyba nie :) Podejrzewam że ma tutaj duże znaczenie jak mięso jest naturalne. Jak jest w nim jakaś chemia to pewnie można dłużej, ale są tego granice, bo pewnie związki chemiczne mogą działać na niekorzyść. A z naturalną to chyba krócej choć pewna nie jestem, bo w sumie mogłoby być na odwrót. Ach nie wiedziałam że można aż tak długo, dzięki za odpowiedz:) |
Autor: | Heloonia [ 2011-01-31, 23:11 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
Najciekawsze że zależy to od zawartości tłuszczu czym więcej tłuszczu tym krócej można mięso przechowywać, bo tłuszcz szybko jełczeje. Czyli jeszcze jedna korzyść z PQS, mało tłuszczu- wieprzowinę można dłużej przechowywać. |
Autor: | Patrri [ 2011-02-02, 18:29 ] |
Tytuł: | Re: Wieprzowina:) |
A właśnie wydawałoby się odwrotnie:) Choć ja to i tak bym nie mogła tak długo przetrzymywać mięsa:) |
Strona 9 z 21 | Strefa czasowa: UTC + 2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |