Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

współczesne metody konserwacji- bezpieczne
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/wspolczesne-metody-konserwacji-bezpieczne-vt15042.htm
Strona 1 z 1

Autor:  Janusz [ 2016-01-19, 21:09 ]
Tytuł:  współczesne metody konserwacji- bezpieczne

jak długo funkcjonujemy ludźmi staraliśmy się zachowywać ewentualne naddatki żywności "na czarną godzinę".
Czy stosowane metody konserwowania żywności są bezpieczne zdrowotnie, czy w wyniku zabiegów zmierzających do zachowania wartości odżywczych pożywienia nie powstają substancje niebezpieczne dla zdrowia?

Autor:  Gość [ 2016-01-20, 19:42 ]
Tytuł:  Re: współczesne metody konserwacji- bezpieczne

Zgodnie z najnowszymi doniesieniami niestety w żywności poddanej utrwalaniu radiacyjnemu powstają związki rakotwórcze cyklobutany (w tym alkilocyklobutan)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25344170
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12734067
Trzeba sprawdzać jak utrwalona jest żywność którą kupujemy

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/