Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

sushi
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/sushi-vt11494.htm
Strona 1 z 2

Autor:  Mitsuro Matii [ 2012-02-01, 12:54 ]
Tytuł:  sushi

Kto lubi sushi? Wolicie robić sami, czy raczej odwiedzacie restauracje? ;)

Autor:  malwa [ 2012-02-02, 10:12 ]
Tytuł:  Re: sushi

Ja odkąd zamieszkałam w niemczech robię sama, tu po raz pierwszy spróbowałam i mi posmakowało. Zwłaszcza że ich cena jest doprawdy smieszna a juz zrobione same w domu to niewielki wydatek, a mozna uzyc wszystkiego co sie ma pod reką. Lubię też przepisy z tej strony.

Autor:  Zatori [ 2012-02-03, 14:30 ]
Tytuł:  Re: sushi

Miałam okazję kiedyś próbować. Może być. Chociaż jeśli chodzi o glony to nie za bardzo.

Autor:  Alicja [ 2012-02-08, 13:55 ]
Tytuł:  Re: sushi

Ja robię sama :) wychodzi mi naprawdę dobre :)
polecam najpierw kupić sobie zestaw produktów do sushi
np tutaj jest niedrogo i bardzo dobre
http://swiatnatalerzu.com/pl/c/Blue-Dragon/61
ważne żeby rybki i krewetki były świeże

podaję przepis na sushi :

Składniki
* 300 g ryżu do sushi
* Ocet ryżowy do smaku
* Mata bambusowa
* Listki suszonych alg morskich
* Świeże i dobrej jakości ryby (może być łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe), lub ryby wędzone (nadaje się łosoś, pstrąg lub makrela)
* Pokrojone (w podłużne plasterki) ogórek i awokado
* Imbir do sushi
* Japoński sos sojowy

Przygotowanie

1. Odmierz 300 g ryżu sushi i przelej go zimną wodą, aż się oczyści.
2. Namocz ryż w zimnej wodzie na przynajmniej 30 minut, następnie ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.
3. Do smaku dodaj ocet ryżowy , wymieszaj dokładnie i ułóż cienką warstwą na błyszczącej stronie folii aluminiowej.
4. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Na macie bambusowej połóż listek suszonych alg morskich . Listek można posmarować odrobiną sosu sojowego.
6. Za pomocą wilgotnej łopatki wyłóż cienką warstwę ryżu, pozostawiając na górze ¼ część listka odkrytą.
7. Mniej więcej na środkowej części ryżu połóż poziomo kawałki ryby i warzyw tak, aby utworzyły linię. Warzywa można posmarować odrobiną pasty wasabi .
8. Za pomocą maty bambusowej zroluj listek, aby powstał ciasno wypełniony walec.
9. Pozostaw na 5 minut, a następnie pokrój rulon nożem z ząbkami na ok. 8 kawałków. Nóż należy za każdym razem namoczyć w wodzie, aby kawałki były czyste.

Autor:  elizka [ 2012-02-26, 22:18 ]
Tytuł:  Re: sushi

jadłam, super sprawa. Ale nie wiem czy miałabym odwagę sama przygotować, może kiedyś...

Autor:  Mitsuro Matii [ 2012-03-01, 14:55 ]
Tytuł:  Re: sushi

@Alicja: SUPER! Widzę, że niezła z Ciebie Sushi-Materka :)

Autor:  Trixie [ 2012-03-06, 10:34 ]
Tytuł:  Re: sushi

Uwielbiam sushi, chociaż sama nigdy nie próbowałam go robić. Ale może kiedyś spróbuję :)

Autor:  majka33 [ 2012-07-03, 09:30 ]
Tytuł:  Re: sushi

Też jeszcze sama nie robiłam choć jestem wielką fanką.

Autor:  Poldek [ 2013-07-04, 16:23 ]
Tytuł:  Re: sushi

Do sushi sie przekonalem, pomimo tego, ze przez pare lat nie myslalem o tym, ze bede w stanie zjesc surowa rybe. Jednak wizyta z dziewczyna w : super knajpce to odmienila:> Jesli ktos ma podobnie jak ja - niech sie w koncu przemoze i pojdzie najpierw do jakiejs restauracji sushi, a dopiero potem - niech robi sushi samemu w domu:>

Autor:  collinka [ 2013-07-15, 18:01 ]
Tytuł:  Re: sushi

Ja kiedyś spróbowałam sama zrobić sushi ale muszę przyznać, że kiepsko mi to wyszło :D Praktycznie całkowicie się rozpadło ...Tak więc wolę chodzić do restauracji.
W ostatnim czasie często chodzimy razem z mężem do baru Besuto na Nowym Świecie w Wawie - jest tam niedrogo i serwują same świeże jedzonko.
No i w poniedziałki oraz wtorki można spróbować kuchni bug cuisine czyli potraw z ..,. owadów ;P Jeszcze nie próbowałam ale ciekawa jestem jak by to mogło smakować.

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/