Forum dyskusyjne. Przyjazne forum. http://www.nakazdytemat.pl/ |
|
sushi http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/sushi-vt11494.htm |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Mitsuro Matii [ 2012-02-01, 12:54 ] |
Tytuł: | sushi |
Kto lubi sushi? Wolicie robić sami, czy raczej odwiedzacie restauracje? ;) |
Autor: | malwa [ 2012-02-02, 10:12 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Ja odkąd zamieszkałam w niemczech robię sama, tu po raz pierwszy spróbowałam i mi posmakowało. Zwłaszcza że ich cena jest doprawdy smieszna a juz zrobione same w domu to niewielki wydatek, a mozna uzyc wszystkiego co sie ma pod reką. Lubię też przepisy z tej strony. |
Autor: | Zatori [ 2012-02-03, 14:30 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Miałam okazję kiedyś próbować. Może być. Chociaż jeśli chodzi o glony to nie za bardzo. |
Autor: | Alicja [ 2012-02-08, 13:55 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Ja robię sama :) wychodzi mi naprawdę dobre :) polecam najpierw kupić sobie zestaw produktów do sushi np tutaj jest niedrogo i bardzo dobre http://swiatnatalerzu.com/pl/c/Blue-Dragon/61 ważne żeby rybki i krewetki były świeże podaję przepis na sushi : Składniki * 300 g ryżu do sushi * Ocet ryżowy do smaku * Mata bambusowa * Listki suszonych alg morskich * Świeże i dobrej jakości ryby (może być łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe), lub ryby wędzone (nadaje się łosoś, pstrąg lub makrela) * Pokrojone (w podłużne plasterki) ogórek i awokado * Imbir do sushi * Japoński sos sojowy Przygotowanie 1. Odmierz 300 g ryżu sushi i przelej go zimną wodą, aż się oczyści. 2. Namocz ryż w zimnej wodzie na przynajmniej 30 minut, następnie ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. 3. Do smaku dodaj ocet ryżowy , wymieszaj dokładnie i ułóż cienką warstwą na błyszczącej stronie folii aluminiowej. 4. Pozostaw do ostygnięcia. 5. Na macie bambusowej połóż listek suszonych alg morskich . Listek można posmarować odrobiną sosu sojowego. 6. Za pomocą wilgotnej łopatki wyłóż cienką warstwę ryżu, pozostawiając na górze ¼ część listka odkrytą. 7. Mniej więcej na środkowej części ryżu połóż poziomo kawałki ryby i warzyw tak, aby utworzyły linię. Warzywa można posmarować odrobiną pasty wasabi . 8. Za pomocą maty bambusowej zroluj listek, aby powstał ciasno wypełniony walec. 9. Pozostaw na 5 minut, a następnie pokrój rulon nożem z ząbkami na ok. 8 kawałków. Nóż należy za każdym razem namoczyć w wodzie, aby kawałki były czyste. |
Autor: | elizka [ 2012-02-26, 22:18 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
jadłam, super sprawa. Ale nie wiem czy miałabym odwagę sama przygotować, może kiedyś... |
Autor: | Mitsuro Matii [ 2012-03-01, 14:55 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
@Alicja: SUPER! Widzę, że niezła z Ciebie Sushi-Materka :) |
Autor: | Trixie [ 2012-03-06, 10:34 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Uwielbiam sushi, chociaż sama nigdy nie próbowałam go robić. Ale może kiedyś spróbuję :) |
Autor: | majka33 [ 2012-07-03, 09:30 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Też jeszcze sama nie robiłam choć jestem wielką fanką. |
Autor: | Poldek [ 2013-07-04, 16:23 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Do sushi sie przekonalem, pomimo tego, ze przez pare lat nie myslalem o tym, ze bede w stanie zjesc surowa rybe. Jednak wizyta z dziewczyna w : super knajpce to odmienila:> Jesli ktos ma podobnie jak ja - niech sie w koncu przemoze i pojdzie najpierw do jakiejs restauracji sushi, a dopiero potem - niech robi sushi samemu w domu:> |
Autor: | collinka [ 2013-07-15, 18:01 ] |
Tytuł: | Re: sushi |
Ja kiedyś spróbowałam sama zrobić sushi ale muszę przyznać, że kiepsko mi to wyszło :D Praktycznie całkowicie się rozpadło ...Tak więc wolę chodzić do restauracji. W ostatnim czasie często chodzimy razem z mężem do baru Besuto na Nowym Świecie w Wawie - jest tam niedrogo i serwują same świeże jedzonko. No i w poniedziałki oraz wtorki można spróbować kuchni bug cuisine czyli potraw z ..,. owadów ;P Jeszcze nie próbowałam ale ciekawa jestem jak by to mogło smakować. |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |