Referat dr n.med. ........ – chirurga pt „Zastosowanie aparat terapii w praktyce szpitalnej i własnej” wygłoszony na Seminarium szkoleniowym dla lekarzy w Szczecinie w dniu 16 .11. 2002 r. [nieautoryzowany] Nawiasy i wyrażenia w nawiasach to miejsca złej słyszalności Dziękuję za przyjęcie zaproszenia i bardzo serdecznie witam mojego nauczyciela pana profesora [ ] Proszę Państwa, nie będę powtarzał tego, co znakomici moi przedmówcy powiedzieli na temat stosowania magnetostymulacji w medycynie. Pragnę jedynie podkreślić, że w mojej specjalności system sprawdza się we wszystkich przypadkach. Chciałbym powiedzieć to, co głównie nas chirurgów interesuje a mnie pod kątem chirurgii naczyń. Dzięki firmie posiadamy na oddziale aparat i stosujemy magnetostymulację w postaci aplikatora dużego [maty] i aplikatora małego [poduszki]. Jeśli chodzi o aplikator mały, uważam go za bardzo poręczny w stosowaniu zwłaszcza dla chorych, którzy leżą, nie można ich ostro rehabilitować po operacji. Efekty są znakomite. Zacznę od takiego brutalnego zabiegu, jakim jest amputacja. Często się zdarza, że w chirurgii kikuty po amputacji goją się źle. Zwłaszcza źle goją się u kobiet, które cierpią na cukrzycę. I tutaj, co się okazało? Po zastosowaniu aplikatora małego uzyskaliśmy we wszystkich przypadkach w szybszym czasie, bez komplikacji 100% gojenie, oczywiście prawidłowo regulując cukrzycę. Mało tego, chorzy z czasem nadawali się do zaprotezowania [ ]. Uważam, że to jest jednym z podstawowych, jeśli chodzi o aplikator mały w stosowaniu w niedokrwionych kończynach, niegojących się. Stosowanie tego aplikatora jest jednym z znakomitych środków. Następnie druga choroba to są owrzodzenia podudzi występujące w przewlekłej niewydolności żylnej u chorych z zespołem pozakrzepowym. Obecni tu koledzy z POZ potwierdzają, że jest to zmora lekarzy w przychodni i lekarzy chirurgów. Stosowanie aplikatora dużego i plus aplikatora małego powoduje poprawę w gojeniu tych owrzodzeń. Następna sprawa to angiopatie cukrzycowe. Również, jeżeli mamy chorego, który ma początkowe zmiany niedokrwienne związane z miażdżycą i cukrzycą, położenie chorego na dużej macie i następnie jeszcze dodatkowo zastosowanie aplikatora małego, poprawia wyraźnie stan tych pacjentów. Często jest tak, że do nas trafiają bardzo często chorzy, którzy np. trafia z zgorzelą palca, nie chodził pacjent czy pacjentka latami do lekarza. Okazuje się,że badanie cukru 600, 500. Są to ciężko chorzy. Co robić? Oczywiście w pierwszej kolejności musimy go wyprowadzić z ciężkiej cukrzycy, wykonać odpowiednie badania, zastosować odpowiednią dawkę insuliny i wtedy pomocna okazuje się duża mata. Oczywiście, jeśli trzeba to musi nastąpić amputacja tego palca, ale przy gojeniu naprawdę stosowanie magnetostymulacji bardzo pomaga. Jest taka zasada, że najpierw stosujemy aplikator duży na całe ciało a potem mały. Natomiast, jeżeli chory nie może się poruszać, nie nadaje się do przewożenia do gabinetu, bo mamy osobny boks do stosowania aparat terapii, to przynosimy poduszkę do łóżka chorego, podłączamy i rzeczywiście dolegliwości układu się zmniejszają. Występuje zjawisko histerezy bólowej. Mianowicie u chorych, którzy mają bóle związane z niedokrwieniem, po zastosowaniu aplikatorów, przez pewien czas po zabiegu nie występują dolegliwości bólowe. Tego typu zjawisko również obserwujemy w stosowaniu u chorych ambulatoryjnych. Przejdę z chorób naczyń do innych. Zgłaszają się do nas chorzy z cieśnią nadgarstka. Stosujemy mały aplikator. Mam pacjentkę, była praktycznie na wszystko uczulona. Po zastosowaniu samego małego aplikatora, doszło do ustąpienia objawów charakterystycznych dla zespołu kanału nadgarstka. W tej chwili zgłasza się bardzo dużo osób młodych z chorobą Burgera. W czasach, gdy Pan prowadził zajęcia Panie profesorze, choroba Burgera jak nas uczono w 100% dotyczyła mężczyzn i to zwłaszcza palących. Ze względu na to, że kobiety palą podobnie jak mężczyźni ½ na ½, to chciałem powiedzieć, że w tej chwili 35% pacjentów to kobiety. Dalej, chciałem powiedzieć, że choroba ostrzej przebiega u kobiet niż u mężczyzn. Czy zastosować aparat? Tak. Księgowa, która z powodu przewlekłego leczenia choroby stanęła przed groźbą utraty dobrej pracy, przyjeżdżała z Koszalina tu do nas. Powróciła do pracy, nie skończyło się amputacją, jaką grożono jej w miejscowym ośrodku. Wracając jeszcze do chorób żylnych. Przewlekła niewydolność żylna pod postacią rozległych żylaków. Mianowicie stosowanie pól wolnozmiennych magnetycznych, powoduje wzrost napięcia [tonusa] ścian naczynia żylnego, co jest bardzo istotne w tym schorzeniu. A więc osoby, które mają duże żylaki, u których dochodzi do zastoju krwi na obwodzie, niedotlenionej. Ta, nieutlenowana krew szybciej dostaje się do serca powodując dolegliwości bólowe. Zastosowanie magnetostymulacji sprzyja wzrostowi dotlenienia krwi. Sprawy związane z urazami. Niestety coraz częściej spotykamy się z dużą ilością pobić. Są rozległe krwiaki dotyczące okolic lędźwiowych lub kończyn dolnych. Stosować dużą matę. Uzyskujemy zniesienie dolegliwości bólowych a po 10-ciu seansach uzyskuje się szybsze wchłanianie krwiaków . Programy stosujemy P2M1 a potem jak chory dobrze je znosi to przechodzimy na P2M3. Muszę powiedzieć, że efekty są znakomite. Chciałbym zaznaczyć, jeśli chodzi o cukrzycę, musimy być bardzo ostrożni w stosowaniu po raz pierwszy pola elektromagnetycznego. Dlaczego? Pod wpływem pola dochodzi do zwiększonego wydzielania insuliny przez komórki [lang] i wówczas, jeśli cukrzyca jest niewyrównana albo chory zjadł mało a dostał dużą dawkę insuliny, może dojść do niebezpiecznego spadku poziomu cukru i powstania objawów niedocukrzenia. Był taki przypadek, starsza pani mówiła, że zjadła a nie zjadła. Starsi mają prawo nie pamiętać. Uczulam, że u chorych, którzy mają cukrzycę bardzo ostrożnie. Jest to jednocześnie wskazówka dla diabetyków, że metoda może mieć zastosowanie w wspomaganiu leczenia cukrzycy. Wiem, że w ośrodku śląskim prowadzi się badania potwierdzające dobre efekty stosowania magnetostymulacji w tej chorobie. Jeśli stosujemy programy dość silne, każdy pacjent powinien przed zastosowaniem magnetostymulacji być zbadany przez lekarza. Bardzo dziękuję za uwagę.
_________________ wolność to świadomość ograniczeń
|