Odnośnie punktu 4: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/26/11/1180/4732762?redirectedFrom=fulltext Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis To badanie zostało zaprojektowane do zbadania a) czy węglowodanów innych niż glukoza zmniejszało zdolność do fagocytozy neutrofilów normalnych, ludzkich osobników, b) czas trwania tego działania, oraz c) Wpływ na czczo na fagocytozę neutrofilów. Krwi żylnej pobierano z ramienia na czczo i po 0,5, 1, 2, 3, i 5 godzin po posiłku i Inkubowano w zawiesinie Staphylococcus epidermidis. Wskaźnik fagocytarny (średnia liczba bakterii widzianych w każdym neutrofilu) została określona na podstawie badania mikroskopowego preparatów przygotowanych za pomocą plamy Wrighta. Doustne 100 g porcje węglowodanów z glukozy, fruktozy, sacharozy, miód lub sok pomarańczowy znamiennie zmniejszało zdolność neutrofile pochłaniające bakterii, mierzoną za pomocą techniki slajdów. Spożywanie skrobi nie miało takiego efektu. Spadek wskaźnika fagocytarnego był szybki po spożyciu prostych węglowodanów. Największe występowało między 1 i 2 godziny po posiłku, ale wartości wciąż znacznie poniżej wartości kontrolnych czczo 5 godzin po podaniu (P <0,001). Zmniejszony wskaźnik fagocytarny nie był znacząco związany z liczbą neutrofili. Dane te sugerują, że funkcja, a nie liczba fagocytów została zmieniona przez spożycie cukrów. To implikuje glukozę i inne proste węglowodany w kontroli fagocytozy i pokazuje, że efekty trwają co najmniej 5 godzin. Z drugiej strony post 36 lub 60 godzin znacząco zwiększył (P <0,001) wskaźnik fagocytarny.
_________________ medicus curat, natura sanat.
|