Gość napisał(a):
Takie pytanie, bo mnie to nurtuje juz od dluzszego czasu a że dzisiaj w skrzynce znalazłem nowe rozliczenie do czynszu to niejako jest okazja:
Dlaczego zaznaczone czerwoną ramką pozycje sa naliczone od powierzchni mieszkania a nie od ze tak powiem sztuki?
1. koszty administrowania - czy rzeczywiscie uzależniony jest od metrażu? co sie tak naprawdę kryje pod tą pozycją?
2. Opłaty i prowizje - za co? jesli chodzi o rozliczenie potem np z dostawca wody i przelew do nich iles kosztuję to nie widze związku z metrażem zupełnie
3. Utrzymanie czystości - gdzie? u mnie w domu? żona to robi :) a wielkośc klatki schodowej do posprzątania jest tym mniejsza im wieksze jest moje mieszkanie (przy duzym skrócie myślowym), takze wielkośc mieszkania powinna dzialać na moją korzyść
4. Energia elektryczna na cele ogólne - to ze mam wieksze mieszkanie powoduje, że na klatce wiecej pradu zuzywam?
wiem, ze powinienm sie do spoldzielni z tym zwrócic, ale pewnie nie sa to tylko moje przemyslenia, wiec wrzucam tutaj. Może inni mieszkańcy dorzuca cos od siebie...