dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
  Drukuj | Powiadom znajomego

Paleo dieta
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-05-16, 22:43 
Oczytany mnich

Czy słyszał ktoś może o tej diecie albo sam ją stosował bądź stosuje? Chodzi mi o jakieś konkretne porady i spostrzeżenia, bo niestety w necie jest niewiele unikalnych artykułów, które nie dublowałyby się...

Z tego co słyszałam to dieta jest polecana przez dietetyków i sportowców, gdyż mimo ograniczenia pewnych nawyków żywieniowych czy też ich zmiany, głośno promuje ruch na świeżym powietrzu i zachęca by zaprzestać ćwiczeń na siłowniach, w budynkach zamkniętych na rzecz jakiegokolwiek sportu na świeżym powietrzu. Jak dla mnie ogromny plus za to!

A co do samej diety to opiera się ona podobno na nawykach żywieniowych naszych paleolitycznych przodków, którzy posilali się głównie: mięsem, rybami, owocami sezonowymi, owocami morza... Innymi słowy wszystkim, co mogli znaleźć i na co mogli zapolować. I nie ma tu jakichś ograniczeń ilości posiłków i rygorystycznych zakazów, co jak dla mnie w przypadku diet jest czymś rzadkim...

I tutaj uwaga... i ta dieta przynosi efekty! Pewnie znajdzie się wiele osób, które będą twierdziły, że inne diety też je przynoszą, ale fakt faktem przy Paleo nie musimy rezygnować z mięs, ryb i innych... :-D

A co Wy sądzicie o tej diecie? Słyszeliście jakieś inne opinie albo z własnego doświadczenia coś wiecie?

Zgłoś post

Re: Paleo dieta
PostNapisane: 2011-05-28, 21:15 
Pochłaniacz

Moim zdaniem żadne z tych cudownych diet nie są skuteczne. Może i faktycznie szybko się zrzuca dzięki nim kilogramy, ale potem w tym samym tempie się do nich wraca. Dlatego uważam, że lepszym pomysłem jest konsultacja u dietetyka. W Centrum Medycznym Vimed pracują świetni specjaliści, którzy potrafią pomóc i zmobilizować każdego, do tego, żeby zdrowo się odżywiał. Do tego jest się również cały czas pod opieką lekarza, dzięki czemu wiadomo, że cały proces odchudzania przebiega prawidłowo. Moim zdaniem jest to o wiele efektywniejsze rozwiązanie.

Zgłoś post

PostNapisane: 2011-05-31, 20:50 
Oczytany mnich

Owszem, pod warunkiem, że jest to dieta cud. Zauważ, że ani w mediach ani nigdzie nie mówi się tak o tej diecie i nie jest to tzw. przejściowa dieta. Mówisz, że specjaliści zmobilizują by człowiek się zdrowo odżywiał, ale nie definiujesz pojęcia zdrowego odżywiania.

Co więcej, nie znam żadnej innej diety, która kładłaby tak duży nacisk na RUCH, bo prawda jest taka, że same zmienienie nawyków żywieniowych nie pomoże Ci schudnąć, a przynajmniej nie na długo. I owszem stara waga wtedy wraca. Mówisz o konsultacjach z dietetykiem. Owszem, ale dlaczego zakładasz, że właśnie dietetyk nie poleci Ci tej diety?

Dieta paleo to nie jest jakaś dieta, gdzie masz zakazane co jeść, a czego w ogóle Ci nie wolno. To nie jest Dukan czy inna proteinowa, gdzie masz jeść jedynie produkty wysokoproteinowe. Całe piękno diety jaskiniowca ukryte jest w tym, że jesz i mięso i ryby, i owoce i warzywa. Twoje posiłki są urozmaicone. Ba, i nikt Ci nie nakazuje liczyć kalorii, co jest bardzo popularne właśnie w dietach "cud". :)

Szczerze przyznam, że nie jestem zwolenniczką diet, ale im więcej czytam o tej diecie tym większe zaufanie do niej mam - chociażby dlatego, że nakazuje wręcz ćwiczyć, co jest podstawą podczas zrzucania kilogramów. :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2011-06-26, 01:57 
Nudziarz

Prawidłowo skomponowana dieta powinna opierać się na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych tj. białek, węglowodanów, witamin, soli mineralnych a nawet tłuszczy. Nie można zrezygnować z żadnych z tych elementów. Dlatego głodówki, diety jednoskładnikowe są niezdrowe. Wszystkim niedowiarkom polecam książkę Dieta Paleo. Autor tam rozprawia się z wszystkimi zarzutami skierowanymi przeciwko tej diecie. Poza tym można w niej znaleźć wiele cennych wskazówek co do zdrowego trybu życia.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2