dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
  Drukuj | Powiadom znajomego

Biblijna relacja o stwarzaniu czy teoria ewolucji?
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-09-10, 11:08 
Adept

Witam. Coraz więcej ludzi deklaruje swoją wiarę w ewolucje i odrzuca wiarę w istnienie inteligentnego Stwórcy. Niektórzy przestają wierzyć w Boga patrząc na postępowanie ludzi lub całych narodów deklarujących taka wiarę. Młodzież w szkole na religii uczy się, że Bóg istnieje a na innych lekcjach, że to ewolucja jest sprawcą naszego istnienia. I w co tu wierzyć? Osobiście wierze w Boga, w Stwórce i uważam, że nauka nie przeczy istnieniu Boga. A Ty? W co wierzysz? Jeśli w ewolucje, to co wiesz na jej temat? ZAPRASZAM DO DYSKUSJI. EWOLUCJA CZY STWARZANIE?

co jest?? gdzie zwolennicy ewolucji?? wypowiedzcie się!! a wy wierzący, jak bronicie wiary w stwarzanie i w Stwórce?? Co, kogo przekonuje, do wiary w to lub tamto??
ZAPRASZAM!!!

Zgłoś post

Re: Biblijna relacja o stwarzaniu czy teoria ewolucji?
PostNapisane: 2010-09-21, 17:18 
Pochłaniacz

uws napisał(a):
Witam. Coraz więcej ludzi deklaruje swoją wiarę w ewolucje i odrzuca wiarę w istnienie inteligentnego Stwórcy. Niektórzy przestają wierzyć w Boga patrząc na postępowanie ludzi lub całych narodów deklarujących taka wiarę. Młodzież w szkole na religii uczy się, że Bóg istnieje a na innych lekcjach, że to ewolucja jest sprawcą naszego istnienia. I w co tu wierzyć? Osobiście wierze w Boga, w Stwórce i uważam, że nauka nie przeczy istnieniu Boga. A Ty? W co wierzysz? Jeśli w ewolucje, to co wiesz na jej temat? ZAPRASZAM DO DYSKUSJI. EWOLUCJA CZY STWARZANIE?

co jest?? gdzie zwolennicy ewolucji?? wypowiedzcie się!! a wy wierzący, jak bronicie wiary w stwarzanie i w Stwórce?? Co, kogo przekonuje, do wiary w to lub tamto??
ZAPRASZAM!!!

Myślę, że się zdziwisz " zaciętością" dyskusji na ten temat.
Przerabiałem ten temat na tym forum. Wierzacy najczęściej wiedzą, że wierzą - i tyle. A ewolucjonistów tu nie spotkałem - co najwyżej tzw ateiści czasem się ujawnią - ale w czasie dyskusji okazuje się , że to żadni ateiści, a raczej "bezbożnicy" . Nie używam tego słowa w negatywnym znaczeniu,a raczej by zaznaczyć, że po prostu NIE CHCĄ wierzyć w Boga lub go czcić ,a słowa "ateizm" uzywają by mądrze wyjaśnić swą postawę . Merytoryczność dyskusji z czasem sprowadza się do argumentów dotyczących dziwności Biblii, lub do wątpliwości dotyczących tego kim lub jaki jest Bóg - a to nie ma znaczenia w dyskusji, bo jeśli nawet Biblia jest śmieszna a Bóg dziwny , to jeżeli jest dziwny to JEST, a oni twierdzą , że go nie ma.

To może przydługie i zawiłe, co piszę ,ale w zarysie tak tu na forum było.

Mogę jeszcze dodać, że od koleżanki " ateistki" usłyszałem , że mam już podkulony ogonek bo nie potrafię jej podać "dowodu" na istnienie Stwórcy - dyskusja się skończyła . ::))

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-09-21, 17:55 
Adept

A ja się chętnie dołącze do nowej dyskusji...:)
Więc zadajmy sobie pytanie kto napisał biblię? Czy chodź jedno zdanie napisał sam Bóg lub Jezus!? Otóż NIE! To ludzie napisali biblię. Ludzie, którzy znali Chrystusa i którzy mieli talent twórczy. Nie bierzmy nigdy Pisma Świętego dosłownie, bo wyjdzie nam z tego, że synowie Adama i Ewy byli gejami i na dodatek wiatropylnymi...
Stworzenie świata, tak samo jak Adam i Ewa to są tylko SYMBOLE!!! Taki mieli pomysł na opisanie poczatku świata autorzy.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-09-21, 23:20 
Pochłaniacz

MałaMi napisał(a):
A ja się chętnie dołącze do nowej dyskusji...:)
Więc zadajmy sobie pytanie kto napisał biblię? Czy chodź jedno zdanie napisał sam Bóg lub Jezus!? Otóż NIE! To ludzie napisali biblię. Ludzie, którzy znali Chrystusa i którzy mieli talent twórczy. Nie bierzmy nigdy Pisma Świętego dosłownie, bo wyjdzie nam z tego, że synowie Adama i Ewy byli gejami i na dodatek wiatropylnymi...
Stworzenie świata, tak samo jak Adam i Ewa to są tylko SYMBOLE!!! Taki mieli pomysł na opisanie poczatku świata autorzy.

Powiedzmy, że ze wszystkim co napisałeś/łaś się zgadzam, ale wyjaśniam, jak chłopu od radła (jeszcze raz ) - nie ma to żadnego związku z tematem dyskusji. Bo - jeżeli Bóg jest a jego słowo Biblia jest śmieszne to i tak Bóg jest, a jeżeli Boga nie ma to co z tego , że jego słowo jest śmieszne skoro go nie ma.
Myśl trochę

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2