dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Prawda o hipnozie
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2009-10-16, 12:32 
Nudziarz

Czy ktoś może mi opowiedzieć jak to jest być zahipnotyzowanym?
Jak chyba większość społeczeństwa, wyobrażałam sobie wchodzenie w jakiś trans po którym nic się nie pamięta. Tak było do puki nie przeczytałam pewnego ciekawego artykułu na iThink.pl . W nim autor wyjaśnia zamieszanie związane z hipnozą. Ponieważ sama nie mam osobistego doświadczenia trudno mi jest ocenić prawdziwość jego teorii.

Ponowię więc moje pytanie, czy ktoś, kto miał kontakt z hipnozą opisać swoje doświadczenia albo ewentualnie potwierdzić bądź zaprzeczyć informacjom podanych przez autora artykułu?

Zgłoś post

Hipnoza
PostNapisane: 2010-01-20, 18:36 
HIPNOZA, sztucznie wywołany stan obniżonej świadomości, podobny do snu, w którym usypiany poddaje się sugestii hipnotyzera. Twierdzenie, że hipnoza jest stanem nienaturalnym jest bez uzasadnienia.

Stan hipnotyczny jest naturalnym stanem umysłu występującym u ludzi wielokrotnie w ciągu jednej godziny. Czy nigdy nie byłeś rozluźniony i zrelaksowany? Czy nigdy nie przydarzyło się tobie na tyle mocno wniknąć we własne myśli, aby doznać utraty kontroli na tym, co dzieje się wokoło? Czy nigdy nie wsłuchałeś się w opowieść, która przeniosły cię w inny wymiar czasoprzestrzeni-, w wymiar w którym mogłeś widzieć, słyszeć i czuć? Znasz wypowiedzi typu “pracuje jak w transie” lub “tak się zaczytał, że nic do niego nie dociera”, albo “słuchając tej muzyki, zapomniała o bożym świecie”, czy też “zamyślił się w sobie”?

Zapewne tak miałaś ;DD To nie musi być stan, po którym zapoimniasz, co się wydarzyło, owszem bywają i takie przypadki. Jako potwierdzenia sama bywałam w hipnozie jakby lekkiej, właśnie poprzez zapatrzenie się w jeden punkt, lub zasłuchanie w muzyce bądź najlepiej w odgłosach natury :)

Pozdrawiam :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-01-21, 22:48 
Przyjaciel

Nigdy nie miałam kontaktu z hipnozą, chyba że wezmę pod uwagę to co napisała Dominika - bo takie stany znam, szczególnie w fazie półsnu jak coś słucham lub oglądam. Ale nie wiem czy to akurat można nazwać hipnozą.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-01-26, 10:58 
W pewien sposób też jest to hipnoza... Może nie taka jakbyście chciały poznać. :-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-01-28, 13:12 
Oczytany mnich

Słyszałam że już się podobno przeprowadza operacje zamiast pod narkozą, to w stanie hipnozy. Chyba bym się bała, że tak jak z narkozy można się nie obudzić, to że nie wyjdę ze stanu zahipnotyzowania. Ciekawe jak się wtedy czuje?

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-02-24, 12:12 
Nudziarz

Hipnoza...mnie to przeraża. Aż strach pomyśleć, co przy odrobinie podstępu mozna zrobić z człowiekiem, wprowadzając go w ten stan... :-?

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-02-24, 15:41 
Szczypior

pozwolić sie wprowadzic komuś w hipnoze jest moim zdaniem czymś bardzo ryzykownym...

Zgłoś post

Re: Prawda o hipnozie
PostNapisane: 2013-07-26, 14:10 
Szczypior

Polecam poczytać o tym na Forum Hipnoza
Tam wypowiadają się na ten temat specjaliści - na pewno wam pomogą.

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-10-17, 09:43 
Nudziarz

Zawsze się tego bałem dlatego nawet nie próbowałem :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-10-17, 11:40 
Pochłaniacz

Nie wiem jak to jest, nigdy nie byłem poddawany hipnozie, ale chętnie spróbowałbym.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2