mery_blue napisał(a):
wydaje mi się ze to juz raczej hasła są z dobrego wychowania... więc my jako kobiety powinnyśmy wymagać takich zachowań od mężczyzn... Nie mylcie proszę kilku pojęć.. Dobry gust, smak i zachowanie które jest przekazywane i uczone z pokolenia na pokolenie nie ma nic wspólnego z feminizmem.... Mężczyzna jest gentelmenem a kobieta damą i tak powinno być.. a feminizm i dochodzenie swoich praw to już inny tor wydarzeń.
Mery, ale samym mówieniem w stylu "my jako kobiety" zaprzeczamy równouprawnieniu. Jeżeli jesteśmy równe mężczyznom to nie mamy prawa mówić, że coś nam się należy ze względu na płeć...
"Dżentelmen i Dama" zaprzeczają feminizmowi, bo skoro feministki walczą o traktowanie na równi z mężczyznami to nie mają prawa wymagać dzielenia na Damę i Dżentelmena, który ma tej damie otwierać drzwi i całować ją w rękę. Według mnie feminizm zaprzecza niektórym zasadom savoir vivre'u.
Myślę, że dzisiejszy feminizm jest już trochę wypaczony. Ruch ten z założenia walczył o godne traktowanie kobiet. W dzisiejszych czasach, kiedy kobiety są traktowanie praktycznie tak dobrze jak mężczyźni, feministki już same nie wiedzą o co walczyć, więc zaczynają przesadzać. Każdy objaw uszanowanie naszej płci przez mężczyzn jest przez nie odbierany jako atak na wolność kobiet :/