solarium... coz, na kazdego dziala inaczej.
u mnie akurat wzmaga trądzik i wydzelanie sebum.
możliwe, że masz zaburzenia hormonalne a na to nic poza tabletkami hormonalnymi nie pomoże. ale czy warto się truć?
wysuszanie też nic tu nie da.
jeśli posmarujemy się cale maścią o takim działaniu to skóra w odwecie zacznie nadprodukcję sebum, to naturalna reakcja obronna mająca przywrocic odpowiedni poziom nawilzenia.
dlatego warto zrezygnować np z tonikow alkoholowych.
są dwa proste kroki do zdrowej ładnej cery: oczyszczanie i nawilżanie.
oczyszczanie rano i wieczorem.
rano aby odblokować pory i móc nanieść na czystą skórę kosmetyki - nigdy nie powinno się nakladać nic na twarz bez uprzedniego jej oczyszczenia bo inaczej sebum, bakterie i cały niewidoczny 'brud' który naturalnie zbiera się na twarzy zaczopują nam pory pod warstwą kosmetyków, skóra nie będzędzie mogła oddychać, a zaczopowane pory + namnażające się bakterie to pierwszy stopień do wyprysków.
osobiście polecam delikatne żele do twarzy, np. ziaję oliwkow a przy cerze wrażliwej i skorej do uczuleń, samą, letnią wodę [ja tak własnie robiłam za czasów nastoletniego, intensywnego 'wypryszczenia']
wieczorem także skóre trzeba oczyscic, by w nocy mogła swobodnie oddychać, bez makijazu.
kiedy wyskoczy mi pryszcz, nie smaruję całej twarzy kremem wysuszającym - biorę korektor punktowy, obsuszający i antybakteryjny i nakładam na pryszcz, a wieczorem biorę spirytus, zamaczam patyczek do uszu i obsuszam samego pryszcza tym samym pozbywając się bakterii i 'odczopowując go' - bo spirytus rozpuszcza sebum, odblokowuje zaczopowany por [bo pryszcz to własnie zatkany por w którym mnożą się bakterie - stąd często też w nich ropa, zaczerwienienie i napuchnięcie].
krem to też ważna rzecz. nawet jeśli masz cerę tłustą, powinien być nawilżający, ale nie powinien być tłusty ani półtłusty, powinien miec lekką konsystencję a na opakowaniu powinna być informacja, że nie zatyka porow - to bardzo ważne.
kosmetyki apteczne są zwykle hipoalergiczne i nie powinny podrażniać skóry.. ale są też dość drogie. [tu polecam serie vichy normaderm oraz vichy skin set]
jest jeszcze tansza wersja takze dobrych kosmetyków oceanic AA - firma ta także słynie z kosmetyków które nie uczulają. zresztą, sama poczytaj:
http://www.aayoung.pl/main.html
jesli uzywasz peelingów to lepiej enzymatycznych,
ja łykam jeszcze witaminę b komplex i witaminę a.
wit b dobrze wpływa na skórę a także przyśpiesza gojenie się wyprysków.
wit a także zalecana jest przy trądziku.
zresztą możesz poszukać sobie w google więcej info.
i wit b i a nie są kosztowne bo to cena ok 3zl w aptece bez recepty
poza tym zrezygnuj z grzywki i staraj się nie dotykać twarzy dłońmi.
poza tym możesz też zarejestrować się na stronce vichy normaderm,
po pierwsze dlatego, że jest tam całe forum poświęcone urodzie[porady, recenzje kosmetykow no i mila atmosfera] i w dużej mierze trądzikowi, po 2gie dlatego, ze będziesz mogła skorzystać z porady, dermatologa, po 3 dlatego, że będziesz mogła zdobywać punkty które będziesz mogła wymienić na nagrody którymi są kosmetyki z gamy vichy normaderm - a poza tym będziesz mogla brać udział w konkursach i wygrywać ich kosmetyki. Vichy normaderm to seria dla osób borykających się z trądzikiem, zaskórnikami, wągrami, rozszezonymi porami - czyli jak mniemam, coś dla ciebie [i dla mnie niestety też]
podaję link do rejestracji gdybyś chciała
link do rejestracji