Latte machiatoLatte Machiato każdy z nas dobrze zna, to najpopularniejsza kawa w naszych kawiarniach. Można ją przygotować przy pomocy ekspresu, bądź też bez udziału ekspresu.
Do przyrządzenia trójwarstwowego Latte będziemy potrzebować spienionego mleka, ja używam blendera, ale może to być domowy mikser. Profesjonalnie przygotujemy latte machiato z użyciem ekspresu z dyszą. Mi się udało zrobić to jednak bez ekspresu, a zamiast prawdziwego espresso użyłam tradycyjnej kawy rozpuszczalnej. Przygotowanie takiego latto na pewno umili wam we dwoje wieczór w domu.
Do zrobienia dwóch Latte będziemy potrzebować:
- 250 ml mleka
- Wrzątek
- 3 łyżeczki kawy
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:Kawę parzymy jak każdą inną w kubeczku, bez dodatku cukru. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier. Pamiętamy o tym, że mleko tylko podgrzewamy! Nie gotujemy, możemy zostawić je na gazie ok. 3-4 minut. Mleko musi być znacznie chłodniejsze od zaparzonej kawy. Następnie spieniamy mleko, robimy to blenderem/mikserem albo spieniaczem do mleka. Dobrze, już prawie wszystko gotowe, teraz najtrudniejsza część, od niej zależeć będzie efekt jaki uzyskamy.
Przygotowane mleko wlewamy do szklanek, następnie delikatnie i powoli po ściankach szklanki wlewamy kawę. Musimy robić to ostrożnie i delikatnie, aby kawa nie wymieszała się nam z mlekiem. Pianka ładnie oddzieli się nam sama. nie jest to trudny sposób na przygotowanie kawy, efekt raz wyjdzie lepszy,a raz gorszy.
Jeśli się podoba, mogę podesłać jeszcze kilka innych kawowych przepisów :)