ema napisał(a):
Nie chce mi się już wyjaśniać bo i tak nie zrozumiesz, nawiąże się tylko taka sama gadka jak w temacie o tolerancji
Jeżeli przykład nie odnosi się do tego co mówisz, to po co go wymieniasz?
Czy zawsze na określony temat muszę mieć wyrobione zdanie? Przeczytaj uważnie to co napisałem, a zauważysz, że przedstawiam tylko punkty widzenia. Z jednej strony nie można nikomu nic zarzucić, z drugiej daje to podstawy do poczucia zagrożenia.
ema napisał(a):
WYPRASZAM SOBIE TAKIE ATAKI - wiem, że nikt nie jest tak inteligentny jak ty, ale weź trzymaj te swoje emocje na wodzy! To, że napisałam coś z czym się nie zgadzasz, nie daje Ci prawa do tekstów w stylu 'Weź się zastanów dziesięć razy zanim zaczniesz coś pisać.' To dowodzi tylko twojej niebywałej kÓltury
"kóltury" to dowodzisz tym, że wyjmujesz zdania z kontekstu. Nie patrzysz na kontekst wypowiedzi tylko dawaj, coś gdzie można się przyczepić i zaraz będzie twierdzenie, że Dishman to antysemita (no cóż pewnie by się ładnie komponowało). Tylko to na takiej zasadzie, że czegoś nie zrozumiesz, coś sobie dośpiewasz i zaczniesz się wypowiadać.
Merytorycznie:
Dishman napisał(a):
Oczywiście, nie da się przeoczyć elementu antysemickiego. Oni nie robią tych list po to, by rozdawać tym ludziom kwiaty. Z drugiej strony nie jest to zabronione prawnie.
To trochę tak jakby w Irlandii ktoś robił spis wszystkich Polaków. Nie jest to zabronione, bo niby dlaczego? Z drugiej jednak strony można kogoś podejrzewać o złe zamiary.
ema napisał(a):
Dishman na jakim Ty świecie żyjesz?
Można podejrzewać o złe zamiary? Przecież wszyscy dobrze wiemy, że na tego typu stronach są treści szkalujące Żydów i Obcokrajowców...
W pierwszym akapicie piszę wyraźnie o antysemityzmie o tym, że listy te są tworzone w jednym celu. W drugim akapicie staram się to porównać do przypuszczalnego przypadku, że ktoś w Irlandii robi listę Polaków. Robię to dlatego, że w Irlandii gorzej traktuje się naszych rodaków, wielu Irlandczyków twierdzi, że zabieramy im pracę i traktuje Polaków gorzej właśnie dlatego, że są Polakami. Nie jesteśmy uznawani tam za wrogów, ale z pewnością w niektórych kręgach nie jesteśmy lubiani, stąd też może narodzić się pomysł o prześladowaniu Polaków. Ty zaś moją wypowiedź odnośnie hipotetycznego przypadku antypolskości w Irlandii odniosłaś bezpośrednio do postaw antysemickich.
ema napisał(a):
Można podejrzewać o złe zamiary? Przecież wszyscy dobrze wiemy, że na tego typu stronach są treści szkalujące Żydów i Obcokrajowców...
Można podejrzewać o złe zamiary Irlandczyków robiących takie listy w Irlandii (póki co nic mi nie wiadomo o takich przypadkach), a nie neonazistów, czy antysemitów tworzących listy Żydów w Polsce.
W moim odczuciu to jest nic innego jak wyrwanie zdania z kontekstu, wypaczenie jego znaczenia co skutkuje bardzo negatywnym odbiorem całej mojej wypowiedzi. Stąd też moja wypowiedź o dokładnie czytanie postów.
Mam nadzieję, że udało mi się Ciebie przekonać, że byłaś w błędzie.