Teraz właśnie jest w odpowiednim wieku na śpiworek. Tylko najlepszy taki, który ma zamek odpinany od spodu w górę. Gdy zamkniesz zamek, to metalowa klamerka znajduje się na samym dole. Jeśli zamek jest zapinany do góry, klamerka (mimo że malusieńka) może uwierać dziecko. Z kolei jeśli zapięcie jest z boku, klamerka może uwierać pod paszkę. Śpiworek u góry powinien wyglądać tak, jak koszulka na szerokich ramiączkach. Główka dziecka oraz ramiona nie powinny być skrępowane. Takie śpiworki to świetna sprawa. Dzidziuś nie rozkopuje się, a mama nie musi w nocy ciągle wstawać i przykrywać maleństwo. Przy zakupie śpiwora koniecznie zwróć uwagę, by można było do niego łatwo włożyć dziecko i łatwo wyciągnąć. Mnie się zdarzało, że dziecko zasypiało przy piersi i wtedy śpiące chowałam do śpiworka, ważne by się nie szarpać ze śpiworem w takim momencie i nie obudzić dzidziusia. Miałam dwa śpiworki: jeden cienki na lato i jeden grubszy na jesień/zimę. Później, jak dziecko będzie starsze i będzie samo wstawać z łóżka, odstawiłabym śpiwór. Chociaż dzieci mojej koleżanki (4 i 7 lat) chyba do tej pory śpią w śpiworach (oczywiście większych) ;P
|
|