maciu napisał(a):
to nie jest reguła bo znam dziewczynę która urodziła dziecko i chodzi dalej do szkoły)
pewnei że nie reguła bo teraz szkły bardzo pomagają przyszłym mamą.. Miałam w śerdniaku kumpelę, urodziła dwójkę dzieci przez ten czas... i co? Zdała mature i egz zawodowy bardzo ładnie..
A co do textu "17-letnia mama to brzmi dumnie". Bywają dziewczyny które wiedzą co je czeka i potrafią sobie z tym wszystkim poradzić. Nie wnikam nikomu do życia, ale uważam że nalezy najpierw przestać żyć na garnuszku u rodziców aby móc myśleć o własnej rodzinie... Jest tyle możliwość zabezpieczeń więc dlaczego te młode kobietki nie siegną po takowe specyfiki?? głupota i bezmyślnośc...
maciu napisał(a):
wg mnie to po prostu nieodpowiedzialność by mieć dziecko w takim wieku. 17 lat to 1 klasa szkoły średniej
PO części jest to nieodpowiedzialnośc ale włassnych czynów. Idąc do łózka i w ogóle zaczynając współżycie należy przestzregać kilku zasad... M.in. to co pisałam o środkach antykoncepcyjnych. Trzeba być przygotowanym nie tylko fizycznie ale przezde wszystkim psychicznie.
Wiele dziewcząt myśli sobie że może się uda, gdy zdarzy się wpadka - ich pierwsza mysl to - aborcja - brak kasy powoduje że rodzą... co wiąże się z kolejnymmysleniem - rodzice przecież się zajmą... - ale co w przypadku gdy rodzice pracują? i nie mają tyle czasu?
No niestety droga młodzieży - wiek od 13 lat - to wiek dojrzewania... - tzreba myśleć..
I na koniec moje skromne jeszcze jedno zdanie:
Cieszę się że mam tyle lat ile mam i nie mam dzieci choć kiedyś chciałam... Byłam głupia -miałam nadzieje że będzie fajnie... tylko teraz widze ile mogłabym stracić decydując się we wczesnym wieku na dziecko i jaka nieodpowiedzialna byłam.
Pozdrawiam wszystkich którzy mają fantazje o dzieciach ale błagam najpierw zastanówcie się czy wasze dziecko będzie doratsać w miłości, odpowiednich wrunkach i opiece
:)