dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-04-05, 11:30 
Adept

Nie wiem czy słyszałaś ten utwór ale polecam. http://www.youtube.com/watch?v=JVn-3tD8854
I teraz wyobraź sobie, że połowa (może i ponad połowa) naszego społeczeństwa prowadzi żywot opisany w tej piosence. Gdzie tu mowa o sensie życia?
Najsmutniejsze jest to, że czasy, w których żyjemy zmuszają ludzi do takiego życia.
Jaki życie ma sens gdy nie możesz pozwolic sobie na przyjemnosc. Ciagla praca by wykarmic dzieci, by miec dach nad glowa, charowanie po 12 godzin dziennie za psie grosze, tutaj nawet Bóg zaglądac nie chce.
Nie kazdemu udalo sie urodzic pod dachem ze wszystkim, inni jednak od samego początku muszą zdobywac wszystko sami, z tym, ze zdarza sie tak, ze gdy cos wypracujesz kto inny może przyjśc i Ci to zniszczyc.

Sens życia... byc dobrym czlowiekiem.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 19:37 
[quote="mindfcker"]Sens życia... byc dobrym czlowiekiem.[/quote]

A co to znaczy być dobrym człowiekiem?. To jakaś ponadczasowa wartość i uniwersalna prawda ?

Zdaje się, że jakieś dwie kobiety w metrze moskiewskim znalazło swoje spełnienie gdy tam odpaliły po bombie.
A może dobrymi ludżmi byli Czerwoni Kmerzy z Kambodży , albo lepiej żyjacy bez Boga Fidel Kastro.

O , już wiem. Spełnieniem dobroci było spalenie Jana Husa na chwałe Boga.

Albo nie, lepiej niech to będzie prokurator ( bezboznik jakiś ) , który połapie i zamknie pedofilii w sutannach.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 19:53 
Bohater

123, a czemu ironicznie próbujesz zdefiniować pojęcie "dobrego człowieka" ?
Przecież to oceniane jest podczas sądu ostatecznego - nie uważasz więc, że jesteś zbyt zuchwały? a może zabawiasz się teraz w Boga? :)

a ja wiem, Ty jesteś jego prawą ręką i podszeptujesz mu czy skierować kciuk ku górze czy na dół :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 20:31 
[quote="dream*"]123, a czemu ironicznie próbujesz zdefiniować pojęcie "dobrego człowieka" ?
Przecież to oceniane jest podczas sądu ostatecznego - nie uważasz więc, że jesteś zbyt zuchwały? a może zabawiasz się teraz w Boga? :)

a ja wiem, Ty jesteś jego prawą ręką i podszeptujesz mu czy skierować kciuk ku górze czy na dół :)[/quote]

Ironia? Pokazałem tylko, że na innej szerokosci geograficznej, i w miarę upływu czasu, ludzkie poczucie "dobra" sie zmienia lub jest całkiem inne niż gdzie indziej na tej planecie.

Że sądy należą do Boga to kadży wie , a ocena tego co napisałem wcześniej jest tak prosta, że nie trzeba tu wnikliwości Bożej, ani czekać do sadu ostatecznego.

Ironia to zdaje się chciałas posłużyć się Ty. Na zdrowie

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 20:36 
Bohater

widzisz, ale ateisci w dużej mierze nie kierują się regilijnymi przesłankami w swojej ocenie dobra, tylko pewnymi moralnymi zasadami uznawanymi za uniwersalne.

dla przykładu, nie słyszałam o detonującym się ateiscie, co więcej, nawet nie słyszałam o terroryscie ateiscie - większość to własnie głęboko wierzący ludzie, czy to w islam, czy cos innego, zresztą, czy wojska średniowieczne wyruszające na krucjaty nie były swego rodzaju aktem terroryzmu?

oczywiscie, nie mówię, że terrorysci ateisci nie istnieją - ale skoro o nich nie słychac to jakiś marginalny odsetek.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:01 
[quote="dream*"]oczywiscie, nie mówię, że terrorysci ateisci nie istnieją - ale skoro o nich nie słychac to jakiś marginalny odsetek.[/quote]

No to przecież poczytaj o rządack na ateistycznej Kubie, albo o tym co w ubiegłym wieku robił rzad Albanii.
No tak tylko to nie był terroryzm, wszystko sie działo w majestacie prawa.

To popierwsze. Po drugie nie bronie poczynań wierzących, ani religii świata jako takich. Wręcz odwrotnie. To co p[iosałem tu na forum o religiach i ich poczynaniach wystarczy mi za obronę.

I jeszcze coś : " uniwersalne zasady moralne " ??. No przecież wykazałem , wcześniej , że każdy ma swoje. Ateiści nie są wyjatkiem. Gdyby ci się udało zobzczyć co świecki swiat by uznawał za 200 lat to byś się zdziwiła.

Jedynym wyjętkiem były by zasady pochodzace od istot wyzszych niz ludzie.( To tak jak z rodzicami i dziecmi ). ALE PRZECIEŻ DLA WAS NIE ISTNIEJA TAKOWE. Wieć może mówmy o zasadach obecnie obowiazyjących za dopuszczalne

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:19 
Władca pierścieni

Te uniwersalne zasady moralne, to piękno, dobro i sprawiedliwość :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:23 
Bohater

i miłośc i pokój na ziemi. :diabel:

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:35 
[quote="CzcigodnyBuc"]Te uniwersalne zasady moralne, to piękno, dobro i sprawiedliwość :)[/quote]

E tam. Zgodnie z obowiazujacym prawem skazano na śmierć jakiegos przemytnika w Chinach na śmierć. Tak samo zastosowano jakieś tam prawo gdy spalono - jak pisałem - Jana Husa. A w Polsce sady wyrzucaja ludzi z domów, za coś tam. A jedna dziewczynkę chorą psychicznie MUSIELI wypisac ze szpitala - przepisy. Wazystko zgodne z prawem
A gdzies tam w Afyce od stuleci zaszywają kobitom drogi rodne - bo to dobre.

I piękne sa jeszcze te małe stópki gejsz , co je zamykaja w drewnianych skrzyneczkach co by nie urosły.

Piękne słowa : ta sprawiedliwość, dobro i piękno

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:38 
Bohater

123, mylisz sprawiedliwość z prawem - czy to Twoje preferencje polityczne? :P

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2