dream* napisał(a):
no tak :) ciezko jest dyskutowac o Bogu w innych kategoriach.
O Bogu zawsze jest cięko dyskutowac.
Ale zauważyłem jedną rzecz u ciebie - umiesz i lubisz szermować słowem i mam nieodparte wrażenie , że tylko tyle. Nie odniosłaś się ani słowem do takich czy innych faktów na które się powołałem w temacie dyskusji. Zagadujesz temat pięknymi ogólnikami a twierdzisz , że to dowody jakieś. Cytujesz Biblię na dowód dziwności Boga ( pewnie każdy szanujący się ateista obowiązkowo powinien ją mieć i całą przeczytać, bo wtedy będzie miła mnóstwo dowodów na jej niewiarygodność, tyle w niej sprzeczności , okrucieństw i niewyjaśnionych dla większości dziwolągów ) . To jest nawet skuteczne bo większość katolików nie radzi sobie z takimi zarzutami bo nie czytają Biblii. to tylko erystyka, bez głębszej treści,. Szkoda
Jednak to tylko odwraca uwagę od tematu głownego tj. czy Bóg jest czy nie. Jak go nie ma to co z tego że ktoś go żle postrzega albo jest dziwnie opisany - nikt nie dyskutuje dziś o tym jakie to dziwolągi te bogi greckie były, bo wiadomo że ich nie było i nie ma. Tak więc Twojego ateizmu ( jeżeli to twoja prawdziwa postawa życiowa bo może i z tego się możesz wycofać) nie można postawić na fundamencie trudnych cytatów z Biblii.
Sprawa jest trudniejsza bo w zasadzie powinnaś udowodnić , że Boga nie ma tzn żę wszechświat powstał sam ( nawet jak dom stoi na pustyni to nikt nie powie że sam powstał ) . Niestety wszechświat jest, pięknie poukładany z matematyczną dokładnością. To wielki kłopot dla czołowych astrofizyków. Ale Ty nigdy o tym nie mówisz.
Skomplikowane zależności między organizmami żywymi na ziemi , nieredukowalna złożoność widoczna w większości narządów ludzi i zwierzat, mózg ludzki potrafiący pomieścić nieograniczoną ilość informacji ( po co nam taki skoro mamy żyć do stu lat ), bariera genetyczna w śród organizmów żywych uniemożliwiająca przekształcanie się jednych gatunków w inne to zagwozdki dla biologów ewolucjonistów o których się milczy.
Jedyn argument, a w zasadzie dwa to : ewolucja i dobór naturalny. I czas jeszcze - tak , dawno dawno temu. To za mało bo wszechświat i życie na ziemi krzyczą : zostaliśmy wymyśleni.
Pogadajmy o tym lepiej.
Kończe prostym cytatem z apostoła Pawła, Hebrajczyków 3 :4 " Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg " . Krótko i na temat.