justus napisał(a):
Ciekaw jestem dlaczego założyciel Karol(który nie znał alfabetu ani języka greckiego)wykreśla następujące wersety z Biblii:Mk 16.9-20,Łk 23.34,J 21.25,IP2.5.IIP 1.16,Apok 5.3-13,Apok 20.5 przecież w ciągu długich wieków nikt a nawet wielcy heretycy nie ośmielili się na ten krok.Jaki cel miało ogłaszanie końca świata na rok 1874 a póżniej przez jego następcę niby prezydenta Judge Franklina Rutherforda na rok 1925.Albowiem jeśli ktoś mniema,że jest czymś,gdy niczym jest,sam siebie zwodzi(Gal.6.3)
Pierwsza sprawa-nie wiem dlaczego twierdzisz, że te wersety zostały wykreślone, korzystam z Biblii w Przekładzie Nowego Świata i zapewniam, że wszystkie wersety, które wymieniłeś są na swoim miejscu.
Po drugie-na jakiej podstawie twierdzisz, że któryś z wymienionych przez ciebie panów zapowiadał jakiś koniec świata w 1874, a później w 1925 roku? To bzdura wymyślona przez tych, którzy zniesławiają Świadków Jehowy. Jakoś nie raz już zauważyłem, że jakimś cudem wszyscy inni wiedzą o Świadkach Jehowy więcej niż oni sami o sobie
A na trzecim miejscu, chciałbym zaznaczyć, że zgadzam się z cytatem z Biblii, który zawarłeś. Nawiązując do niego, oznajmiam, że żaden z w/w panów nie uważał się za kogoś szczególnie wyjątkowego, to byli zwykli ludzie, którzy szczerze i gorliwie badali Biblie. Zycie dostosowywali sukcesywnie do zdobywanej wiedzy. Z drugiej strony, żaden Świadek Jehowy nie uważa w/w panów, za jakichś "guru", to ludzie jak każdy z nas, więc tym bardziej nie rozumiem, po co o nich piszesz, i to w ten sposób. Nasuwa mi się jeden wniosek-byle oczernić, znaleźć coś na Świadków, których, jak sądzę nie cierpisz