g7odny napisał(a):
ja napisze krotko bo moja opienie na ten temat w sumie znacie...Kosciol sucks!
toś się wysilił :)
Olu, kult Jezusa i podkreslanie go na kazdym kroku jest uzasadnione bo to idea Chrzescijanstwa;) - Bóg jest miloscią a Jezus z tej miłości odkupił nasze winy cierpiąc za nas. no i Jezus wyroznia nas z innych religii ;)
Mnie wkurza w kościele jego obłuda i hipokryzja.
Zastanawialiście się ilu księży wierzy tak w 1OO% w to co mówi?!
Czy gdyby wierzyli to w ich gronie byliby ludzie tacy jak Pec {dla przypomnienia: - molestował chłopców} czy Wielgus?
Czy nie jest tak, że chodzi tylko o kase? a księża są jak politycy? Zyc jak najlepiej i jak najdostatniej? :) nie dasz na tace a ksiądz już krzywo popatrzy i powie "a bierzmowanie chciałoby się mieć?"
Kościół jest jak lis :) wielce przebiegły :)
potępia zwiążki partnerskie bez ślubu i nazywa grzechem bo przez to mniej pieniędzy wpływa. Wymyśla grzechy pierworodne i zabrania antykoncepcji by zarobić na chrztach i podbijać mocno fałszywe statystyki "ludzi wierzących" bo ochrzczonych :) z tego tytułu roszczy sobie różne przywileje.
Nauki kościola są nie życiowe i zacofane tak jak wspomniany wyzej problem antykoncepcji czy masturbacji bądź związków partnerskich.
Podobnie jak fakt, że książa nie mogą mieć partnerek czy dzieci :) Rodzi to niezdrowe dewiacje ale sluzy temu by majątek księży po ich śmierci nie odpływał z kościoła.
Kościół mało już ma wspólnego z zakonnicami które opiekują się chorymi dziećmi itp, widziałam w metrze zakonnice opiekujące się niewidomymi dziećmi, wierzcie, nie były to zakonnice kościoła rzymsko-katolickiego bo ten coraz mniej robi dla ludzi. Wmojej parafii są bardzo niemili księża i opryskliwi, gdy przychodza po kolędzie cięzko im przetłumaczyć, że "nie, dziękuję", w dodatku wydaje mi się, że Ci wszyscy ludzie którzy tam chodzą tak naprawde nie wierzą, nie słuchają kazania i ewangelii, patrzą na zegarki, ziewają, wiercą nogą w podłodze ze znudzeniem przestępując z prawej na lewą. Ubierają się wręcz galowo {na wsiach to widać najbardziej} by pokazać się sąsiadom. zakłamaniee.
poza tym kościół i wiara powinna być wolna od polityki a jawne sympatyzowanie kaczyńskich przez radio maryja itp jest moim zdaniem nieetyczne.
Chociaż nie można uogólniać. Chorwacja, Ljubacz koło Zadaru. (2OO osób liczy ów wioska):)
Starszy Chorwat który jest księdzem siedzi w restauracji i patrzy jak mężczyźni grają w karty - na pieniądze. Nie przyłancza się ale dyskutuje z mężczyznami. Nie mówi im, że to co robią jest złe, rozmawiają jak znajomi. Na kościele wisi tablica z obręczą do gry w kosza, zaraz obok sznur przymocowany do dzwonu. Rozmawiamy z mieszkańcem wsi, pytamy się jak często chodzi do kościoła, odpowiada, że raz, na Boże narodzenie pomijając pogrzeby, chrzciny i msze za bliskich, odpowiada, że do kościoła chodzą głównie kobiety by spotkać się i porozmawiać. Mówi, że na tace daje 50 kun {25zł} właśnie w okresie Bożo Narodzeniowym - 50kun rocznie po czym dodaje, że ksiądz bardzo mu pomógł po śmierci ojca. :)