dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-04-12, 22:56 
Oczytany mnich

dla mnie biblia jest ponadczasowa, a szczególnie przypowieści.
weźmy np. przypowieść o miłosiernym Samarytaninie. Mimo że czasy się zmieniły, to problem pozostaje ten sam. często wytłumaczeniem jest, ze "przecież to zupełnie obca osoba", albo ''nie mam czasu".... czasem trzeba sie nad tym zastanowić

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-11, 14:04 
Pochłaniacz

Pismo Święte? A dlaczego do dzisiaj mówi się , że " Święte" ? Bo chyba jest, no nie ? Wiem bo sprawdziłem temat - te rzekome sprzeczności, są rzekome, zawsze. Trzeba tylko dokładnie poszukać odpowiedzi, ale to temat rzeka bo co czytelnik to nowe pomysły na sprzeczności, ja tam wolę ciekawe informacje z Biblii, takie co dają do myślenia. NP - pierwsze zdanie z Biblii - pamietacie ? Rodzaju 1:1 " Na POCZĄTKU Bóg stworzył niebo i ziemię". Z tego co wiem to dopiero od niedawna dowiedziono , że wszechświat miał POCZĄTEK. ( To zdaje się na podstawie badania widma światła obiektów znajdujących się w kosmosie - wszystkie się oddalają ) Ciekawe skąd Mojżesz o tym wiedział - że był początek. Nie ujął tego tekstu w bajkowy zwrot -dawno dawno temu- napisał prosto, był początek i już , to aż łapie za serce , nie ?

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-22, 02:03 
Adept

ema napisał(a):
Adam i Ewa (z tego co wiem) na początku mieli dwóch synów - Kaina i Abla. Jeśli bardziej się wczytamy wychodzi na to, że w tym czasie kiedy Kain zabił Abla na świecie były tylko 4 osoby - Kain, Abel, Adam i Ewa (reszta dzieci urodziła się dużo później). Zatem z kim Kain "tworzył" nowe pokolenie? Z matką? A czy biblia przypadkiem nie zakazuje związków kazirodczych.
Poza tym, nawet jeśli Kain miałby rodzeństwo to i tak żyłby w związku kazirodczym.
To samo Noe - zabrał na arkę tylko swoją rodzinę - z tego wynika że żyli ze sobą nawzajem...

Ekhm nie zebym sie czepiał, ale "jeśli sie bardziej wczytamy" to wiemy, ze był kolejny syn Seth(zeslany jakby w miejsce Abla), i wiemy, ze obaj bracia mieli zony.

ema napisał(a):
Kiedyś kiedy próbowaliśmy o tym wszystkim podyskutować na religii znaleźliśmy taki fakt, że chyba Abraham (nie pamiętam dokładne czy on, bo było to jakiś czas temu, ale chodziło o jednego z wielkich przywódców narodu wybranego, który uchodzi za przykład człowieka wierzącego którego powinniśmy naśladować) miał kochankę - było to jasno napisane. Dlaczego więc, człowiek który łamie boskie przykazania jest nam stawiany za wzór?

Abraham to w ogole rozne ciekawe rzeczy robił, np. kupczył wdziekami swojej zony^^, i bog mu to jeszcze wynagrodził ;x
Do tego prawie zamordował wlasnego syna...

Są tez inne warte przytoczenia postacie. Lot - jedyny prawy i bogobojny w zniszczonym miescie, ktory chcial oddac swoje mlode corki na pastwe tłuszczy (by sobie mogli swawolic z nimi), później zreszta obie zapłodnił.

Jozue - który złożył na ołtarzu całopalnym swoją córke, bo bóg tego chciał.

I tak można wymieniac :))

ema napisał(a):
I nie chcę żeby mnie ktoś źle zrozumiał - ja nie szukam dowodu na to że Biblia jest kłamstwem - jestem katoliczką i nie mam zamiaru zaprzeczać mojej wierze.
Ciekawi mnie po prostu czy wy też zastanawiacie się nad sensem biblijnych opowieści.
Cóz biblia to zwykla ksiązka SF, no moze wyróżnia sie okrucienstwem na tle innych.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-22, 19:30 
Pan jednak zapomina że Lot był tym sprawiedliwym... Owszem współżył ze swoimi Córeczkami, ale tego ten... One go upiły i wykorzystały, on samemu tego według bibli nie chciał... Nieźle je wychował nie sądzicie?
Co do Jozuego umm nie pamiętam^^
A Abraham ogólnie Ciekawy Człeczyna,.
Cytuj:
Cóz biblia to zwykla ksiązka SF, no moze wyróżnia sie okrucienstwem na tle innych.

Ale to Mi się nie podoba, Stary Testament Owszem jest pełen Okrucieństw, ale nie bardziej niż inne księgi z tamtego okresu, w sumie to nawet ostoja spokoju... A co się tyczy nowego testamentu, tu jak widzimy przemoc jest raczej hmm nie mile widziana...
Więc po pierwsze nie mów o Bibli "zwykła Książka" bo sam stary Testament stanowi Podwaliny pod 3 z 4 wielkich Religi monoteistycznych, jakoś nie przypominam sobie by Nawet Harry Potter był aż tak popularny...

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-25, 04:59 
Adept

Różowy Satanista napisał(a):
Pan jednak zapomina że Lot był tym sprawiedliwym... Owszem współżył ze swoimi Córeczkami, ale tego ten... One go upiły i wykorzystały, on samemu tego według bibli nie chciał... Nieźle je wychował nie sądzicie?

Przecie o tym w zasadzie wspomnialem, przyokazji checi oddania ich celem zapewnienia rozrywki dla ludu :)

Ale to Mi się nie podoba, Stary Testament Owszem jest pełen Okrucieństw, ale nie bardziej niż inne księgi z tamtego okresu, w sumie to nawet ostoja spokoju... A co się tyczy nowego testamentu, tu jak widzimy przemoc jest raczej hmm nie mile widziana...
Z tamtego, to znaczy z jakiego dokladnie, bo to tak 11 wiekow pisania ;p
Poza tym niesadze, bo jak dla mnie to przypomina zbior co ciekawszych historii z innych mitologi. (: Mamy tu tez prawo Hamurabiego, zreszta w brutalniejszej wersji jak sadze.

Więc po pierwsze nie mów o Bibli "zwykła Książka" bo sam stary Testament stanowi Podwaliny pod 3 z 4 wielkich Religi monoteistycznych, jakoś nie przypominam sobie by Nawet Harry Potter był aż tak popularny...

Cóz osobiscie mam watpliwosci co do zaliczania katolicyzmu na poczet religii monoteistycznych, jak i zreszta wieksza czesc tgz kosciołów "chrześcijańskich".
Hmm Judaizm, Islam ok, a z ciekawosci ta 4 niebiblijna? buddyzm ? ;p

Popularnosc niewiele tu zmienia. Zreszta HP jest duzo krocej na rynku, no i nigdzie nie zmuszaja by go znac;p

PS. Za biblia, jest Władca Pierścieni, jesli mowa o popularnosci.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-25, 08:50 
Szczypior

goguś napisał(a):
co prawda jestem katolikiem bo tak mnie wychowywano a ja nie miałem na to żadnego wpływu ale Biblia to dla mnie ja kies nieporozumienie i stek bzdur w które nie wierze i nie mam zamiaru wierzyć ale to jest moje zdanie i moje odczucia a jeśli kogoś uraziłem to nie mam zamiaru przepraszać za swoje poglądy i ich wyrażanie.

To jesteś katolikiem czy nie? bo nierozumiem wypowiedzi.

Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości. -J.Piłsudski

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-25, 22:12 
Cytuj:
Poza tym niesadze, bo jak dla mnie to przypomina zbior co ciekawszych historii z innych mitologi. (: Mamy tu tez prawo Hamurabiego, zreszta w brutalniejszej wersji jak sadze.

Prawo Hamurabiego jest już w oryginale bardzo brutalne, uwierz mi, po za tym Stary Testament owszem jest zbiorem legend i opowieści z wielu regionów, ale zapominasz ze Żydzi to naród Koczowniczy w tamtym okresie Podróżujący Po obszarach Bliskiego wschodu i Afryki, Mój drogi nawet sobie nie wyobrażasz, jak kiedyś Judaizm był Popularny, w końcu podział na 7 Plemion nie bierze się z niczego... Żydzi byli wszędzie...
Cytuj:
Cóz osobiscie mam watpliwosci co do zaliczania katolicyzmu na poczet religii monoteistycznych, jak i zreszta wieksza czesc tgz kosciołów "chrześcijańskich".

Ta wątpliwości... Chrześcijaństwo wraz ze wszystkimi odłamami to Religie nie Religia^^ Monoteistyczna, owszem z dziwnym obrządkiem ale zwanym "tajemnicą wiary"... Więc z łaski nie obrażaj Religii, szanuj wiarę innych ludzi, nie obrażaj jej, nawet jeżeli jej nie rozumiesz.

Cytuj:
Popularnosc niewiele tu zmienia. Zreszta HP jest duzo krocej na rynku, no i nigdzie nie zmuszaja by go znac;p

Owszem zmuszają^^ Jest lekturą szkolną w Kilku krajach to raz dwa, znajomość Bibli Nigdzie nie jest i nie była! Nigdy wymagana, to księga zbyt elitarna, mimo całej swojej popularności.

Cytuj:

Zaratusztrianizm miły mój^^
Przy czym nie jest to Religia wielka ilościowo ledwie 700k wyznawców, ale jest Starszą Religią niż Islam wywodzącą się z terenów Persji i będącą aż do Upadku jej oficjalną religią tam panującą...

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-27, 21:51 
Adept

Cytuj:

Prawo Hamurabiego jest już w oryginale bardzo brutalne, uwierz mi, po za tym Stary Testament owszem jest zbiorem legend i opowieści z wielu regionów, ale zapominasz ze Żydzi to naród Koczowniczy w tamtym okresie Podróżujący Po obszarach Bliskiego wschodu i Afryki, Mój drogi nawet sobie nie wyobrażasz, jak kiedyś Judaizm był Popularny, w końcu podział na 7 Plemion nie bierze się z niczego... Żydzi byli wszędzie...

Zastanawiam jak z tego zdania wyciagnołeś moje zapomnienie ;p
Czy, aż tak popularny to nie wiem, ale napewno rozpowszechniony.
Cytuj:

Ta wątpliwości... Chrześcijaństwo wraz ze wszystkimi odłamami to Religie nie Religia^^ Monoteistyczna, owszem z dziwnym obrządkiem ale zwanym "tajemnicą wiary"... Więc z łaski nie obrażaj Religii, szanuj wiarę innych ludzi, nie obrażaj jej, nawet jeżeli jej nie rozumiesz.

Nie bardzo rozumiem kontekst 1 zdania ;]
Cóz mówienie o monoteistyczności przy jednoczesnym kulcie świetych (i prosze bez smarkania, ze to "za wstawiennictwem"). Obraza ?? Kiedy jeszcze nawet nie zaczołem :> :P

Owszem zmuszają^^ Jest lekturą szkolną w Kilku krajach to raz dwa, znajomość Bibli Nigdzie nie jest i nie była! Nigdy wymagana, to księga zbyt elitarna, mimo całej swojej popularności.

uch no tak przepraszam masz racje. Zapomniałem, że kiedyś za czytanie Bibli groziła główna kara inkwizycyjna :]
hmm ja tam sie z hp na lekcjach nie spotkalem, natomiast z obszernymi fragmentami bibli owszem i to mimo tego, ze na lekcje religii nie uczeszczałem

Cytuj:

Zaratusztrianizm miły mój^^
Przy czym nie jest to Religia wielka ilościowo ledwie 700k wyznawców, ale jest Starszą Religią niż Islam wywodzącą się z terenów Persji i będącą aż do Upadku jej oficjalną religią tam panującą...
huh no tak ;p zbyt male (a przypadkiem nie 250k ?) i zbyt martwe;p
Zreszta to właśnie jedna jedna z tych mitologii / religii z których w/w religie judeochrzescijanskie czerpaly garsciami, zreszta sam zaratustrianizm czynil podobnie z wczesniejszymi...
Czyzby wiec zadna religia nie byla natchniona;> wszystkie to kopie i przeróbki czegos innego;p

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-11-29, 12:43 
Cytuj:
Cóz mówienie o monoteistyczności przy jednoczesnym kulcie świetych (i prosze bez smarkania, ze to "za wstawiennictwem"). Obraza ?? Kiedy jeszcze nawet nie zaczołem :> :P

Kult świętych jest dla Ludzi i wymyślony przez Ludzi, o ile się nie mylę inne odłamy Chrześcijaństwa nie uznają Kultu świętych. Czemu? Bo świętym jest Człowiek który poszedł do nieba, nie zaś tak ograniczona liczba ludzi, nazywanych przez Kościół Rzymskokatolicki Świętymi. Dla kościoła Rzymskokatolickiego Święty to osoba naznaczone przez Boga która za jego wstawiennictwem może działać Cuda. Uznajemy ich za świętych by było nam łatwiej by być bliżej Boga...

Cytuj:
hmm ja tam sie z hp na lekcjach nie spotkalem, natomiast z obszernymi fragmentami bibli owszem i to mimo tego, ze na lekcje religii nie uczeszczałem

Bo ograniczasz się do swojego podwórka, ja miałem na myśli troszkę szerszą perspektywę jeżeli chodzi o HP...
A wracając do Biblii, trzeba ją uznać ża dzieło Literackie, każdy Europejczyk/Polak powinien odnosić się do niego z szacunkiem nawet jeżeli nie wierzy, lub wierzy w coś innego. Czemu? Proste Ta Księga Miała Ogromny wpływ na dzisiejszy Świat, jeżeli tego nie widzisz to ci serdecznie współczuje zaślepienia.
Więc posiadanie FRAGMENTÓW bibli w szkole jest rzeczą naturalną, głównie z uwagi kulturowej nie zaś religijnej, to tak jakby nie uczyć w krajach Bliskiego wschodu podstaw Koranu.

Cytuj:
huh no tak ;p zbyt male (a przypadkiem nie 250k ?) i zbyt martwe;p
Zreszta to właśnie jedna jedna z tych mitologii / religii z których w/w religie judeochrzescijanskie czerpaly garsciami, zreszta sam zaratustrianizm czynil podobnie z wczesniejszymi...
Czyzby wiec zadna religia nie byla natchniona;> wszystkie to kopie i przeróbki czegos innego;p

Może nie jest, a na pewno nie jest natchniona dla Ciebie skoro tego nie widzisz.
Religie w pewnym stopniu się przeplatają ma to Charakter ludzki, Wierzę w Boga, ale też wierzę w to ze ludzie nie raz coś zmienią, chociaż skąd możemy wiedzieć czy akurat ta zmiana nie prowadzi do prawdy? Hmm, W końcu Bóg mógł natchnąć ludzi piszących Biblie w wszelaki sposób...
Ps widzę że zajrzałeś Do wiki, wiedz więc że to encyklopedia robiona przez Internautów i może zawierać błędy i nieścisłości, nie wspieraj się więc na niej w 100%

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-12-15, 21:30 
cześć!
Wszyscy o coś pytacie, wszyscy czegoś szukacie, a to pierwszy, najważniejszy a zarazem najtrudniejszy krok w procesie jakim jest budowanie swojego indywidualnego przeżywania wiary.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2