Różowy Satanista napisał(a):
Cytuj:
Poza tym niesadze, bo jak dla mnie to przypomina zbior co ciekawszych historii z innych mitologi. (: Mamy tu tez prawo Hamurabiego, zreszta w brutalniejszej wersji jak sadze.
Prawo Hamurabiego jest już w oryginale bardzo brutalne, uwierz mi, po za tym Stary Testament owszem jest zbiorem legend i opowieści z wielu regionów, ale zapominasz ze Żydzi to naród Koczowniczy w tamtym okresie Podróżujący Po obszarach Bliskiego wschodu i Afryki, Mój drogi nawet sobie nie wyobrażasz, jak kiedyś Judaizm był Popularny, w końcu podział na 7 Plemion nie bierze się z niczego... Żydzi byli wszędzie...
Zastanawiam jak z tego zdania wyciagnołeś moje zapomnienie ;p
Czy, aż tak popularny to nie wiem, ale napewno rozpowszechniony.
Cytuj:
Cóz osobiscie mam watpliwosci co do zaliczania katolicyzmu na poczet religii monoteistycznych, jak i zreszta wieksza czesc tgz kosciołów "chrześcijańskich".
Ta wątpliwości... Chrześcijaństwo wraz ze wszystkimi odłamami to Religie nie Religia^^ Monoteistyczna, owszem z dziwnym obrządkiem ale zwanym "tajemnicą wiary"... Więc z łaski nie obrażaj Religii, szanuj wiarę innych ludzi, nie obrażaj jej, nawet jeżeli jej nie rozumiesz.
Nie bardzo rozumiem kontekst 1 zdania ;]
Cóz mówienie o monoteistyczności przy jednoczesnym kulcie świetych (i prosze bez smarkania, ze to "za wstawiennictwem"). Obraza ?? Kiedy jeszcze nawet nie zaczołem :> :P
Owszem zmuszają^^ Jest lekturą szkolną w Kilku krajach to raz dwa, znajomość Bibli Nigdzie nie jest i nie była! Nigdy wymagana, to księga zbyt elitarna, mimo całej swojej popularności.
uch no tak przepraszam masz racje. Zapomniałem, że kiedyś za czytanie Bibli groziła główna kara inkwizycyjna :]
hmm ja tam sie z hp na lekcjach nie spotkalem, natomiast z obszernymi fragmentami bibli owszem i to mimo tego, ze na lekcje religii nie uczeszczałem
Cytuj:
Hmm Judaizm, Islam ok, a z ciekawosci ta 4 niebiblijna? buddyzm ? ;p
Zaratusztrianizm miły mój^^
Przy czym nie jest to Religia wielka ilościowo ledwie 700k wyznawców, ale jest Starszą Religią niż Islam wywodzącą się z terenów Persji i będącą aż do Upadku jej oficjalną religią tam panującą...
huh no tak ;p zbyt male (a przypadkiem nie 250k ?) i zbyt martwe;p
Zreszta to właśnie jedna jedna z tych mitologii / religii z których w/w religie judeochrzescijanskie czerpaly garsciami, zreszta sam zaratustrianizm czynil podobnie z wczesniejszymi...
Czyzby wiec zadna religia nie byla natchniona;> wszystkie to kopie i przeróbki czegos innego;p