dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2007-12-28, 21:26 
Władca pierścieni

ONEandONLY napisał(a):
A co do tych sprzeczności to zawsze można księdza zapytać ;-)

jak się księdza zapytałam to mnie zbył a później omijał... cóż ja się już chyba nie zmienię...

Zgłoś post

PostNapisane: 2007-12-29, 00:12 
Wszechmogący/a

polly_darton napisał(a):
Ja uważam że Biblia to zbiór sprzeczności.

Też tak uważam.Przy czytaniu w pewnych momentach chciało mi się poprostu śmiać.Rzeczywiście jest tam wiele sprzeczności, ale kościół zawsze próbuje je wytłumaczyć na swoją korzyść.Wiem, że nie bierze się dosłownie tego, co jest tam napisane, ale mimo to sprzeczności i tak się znajduje.
ema napisał(a):
padają fragmenty gdzie Bóg powtarza żeby człowiek nie ma prawa patrzeć na Boga bo spotka go za to kara

Co do tego to jest jeszcze taki fragment :
„I rzekł Wiekuisty do Mojżesza: Znijdź, przestrzeż lud, aby się nie porywał do Wiekuistego, aby widzieć, bo padłoby zeń mnóstwo." (II Moj: XIX,5)

„I rzekł Wiekuisty do Mojżesza: Tak powiesz synom Izraela, i wyście widzieli, żem z nieba przemawiał do was." (II Moj: XX, 22)

A tu jeszcze o miłości bliźniego:
„Nie miej w nienawiści brata twojego w sercu twoim i napominać napominaj bliźniego twego, abyś nie ponosił grzechu za niego; nie pomstuj i nie chowaj gniewu na synów narodu twego, a miłuj bliźniego twego jak samego siebie: jam Wiekuisty." (III Moj: XIX: 16-18)

„Złamanie za złamanie; oko za oko; ząb za ząb: jako on zadał kalectwo człowiekowi, tak i jemu niech zadane będzie." (III Moj: XXIV,20)

ONEandONLY napisał(a):
A co do tych sprzeczności to zawsze można księdza zapytać

Taa a on Ci wciśnie byle jaki kit tylko po to żebyś dał mu spokój, albo Cię poprostu oleje, bo tak będzie wygodniej.(oczywiście nie twierdzę, że wszyscy tak robią)

Zgłoś post

PostNapisane: 2007-12-29, 18:02 
Adept

asiula_14_15 napisał(a):
oczywiście nie twierdzę, że wszyscy tak robią)

To dobrze, bo mój, jak się go o cos spyta to nie owija w baewłnę, tylko odpowiada normalnie:P

Zgłoś post

PostNapisane: 2007-12-29, 18:43 
Wszechmogący/a

ONEandONLY napisał(a):
To dobrze, bo mój, jak się go o cos spyta to nie owija w baewłnę, tylko odpowiada normalnie:P

A to ja się jeszcze z takim księdzem niestety nie spotkałam ;)

Zgłoś post

PostNapisane: 2007-12-29, 21:06 
asiula_14_15 napisał(a):
A to ja się jeszcze z takim księdzem niestety nie spotkałam ;)

Ja tez nigdy wczesniej nie spotkałam takiego, jak nasz:D Facet jest super księdzem i nauczycielem:)

Zgłoś post

PostNapisane: 2007-12-29, 22:31 
Wszechmogący/a

ONEandONLY napisał(a):
Facet jest super księdzem i nauczycielem:)

A to niestety rzadkość jest :P Jakbym takiego znała to bym mu setki pytań zadawała, ale niestety każdy jakoś omija ten temat ;)

Zgłoś post

PostNapisane: 2007-12-30, 09:12 
Pochłaniacz

co prawda jestem katolikiem bo tak mnie wychowywano a ja nie miałem na to żadnego wpływu ale Biblia to dla mnie ja kies nieporozumienie i stek bzdur w które nie wierze i nie mam zamiaru wierzyć ale to jest moje zdanie i moje odczucia a jeśli kogoś uraziłem to nie mam zamiaru przepraszać za swoje poglądy i ich wyrażanie.

Polecam tą firme rodzinną:D

Zgłoś post

bibkia
PostNapisane: 2008-01-17, 10:10 
ema napisał(a):
Adam i Ewa (z tego co wiem) na początku mieli dwóch synów - Kaina i Abla. Jeśli bardziej się wczytamy wychodzi na to, że w tym czasie kiedy Kain zabił Abla na świecie były tylko 4 osoby - Kain, Abel, Adam i Ewa (reszta dzieci urodziła się dużo później). Zatem z kim Kain "tworzył" nowe pokolenie? Z matką? A czy biblia przypadkiem nie zakazuje związków kazirodczych?
Poza tym, nawet jeśli Kain miałby rodzeństwo to i tak żyłby w związku kazirodczym.
To samo Noe - zabrał na arkę tylko swoją rodzinę - z tego wynika że żyli ze sobą nawzajem...

Sprzeczności jest wiele - w jednej z ewangelii pada stwierdzenie, że wszystkie istoty są równe, aloe w opisie stworzenia świata Bóg mówi Adamowi, że został stworzony po to, żeby panować nad innymi stworzeniami. (nie zacytuję bo nie znam Biblii na pamięć - ale jeśli ktoś będzie chiał to znajdę odpowiednie fragmenty)

Kiedyś kiedy próbowaliśmy o tym wszystkim podyskutować na religii znaleźliśmy taki fakt, że chyba Abraham (nie pamiętam dokładne czy on, bo było to jakiś czas temu, ale chodziło o jednego z wielkich przywódców narodu wybranego, który uchodzi za przykład człowieka wierzącego którego powinniśmy naśladować) miał kochankę - było to jasno napisane. Dlaczego więc, człowiek który łamie boskie przykazania jest nam stawiany za wzór?

Mogłabym wymieniać jeszcze wiele - padają fragmenty gdzie Bóg powtarza żeby człowiek nie ma prawa patrzeć na Boga bo spotka go za to kara - a w innej księdze że lud go widział itp., (tu mogę nawet podać cytat:
"I rzekł Wiekuisty (do Mojżesza): Nie będziesz jednak mógł zobaczyć oblicza Mojego, gdyż nie może ujrzeć Mnie człowiek i pozostać żywym."
"I rozmawiał Wiekuisty z Mojżeszem twarze w twarz, jakoby rozmawiał kto z towarzyszem swoim; poczem wracał do obozu.."); a samych niezgodności w czasie między poszczególnymi księgami nawet nie warto wymieniać...

I nie chcę żeby mnie ktoś źle zrozumiał - ja nie szukam dowodu na to że Biblia jest kłamstwem - jestem katoliczką i nie mam zamiaru zaprzeczać mojej wierze.
Ciekawi mnie po prostu czy wy też zastanawiacie się nad sensem biblijnych opowieści.

witaj niema sprzeczności ponieważ niema grzechu kiedy nima prawa zakazującego a wtedy tak było pisze otym Paweł w Rzymian.5:13 a Adam i Ewa mieli oprucz kaina i abla curki zobacz.1Mojrzesza 5:4 czyli jak kain poznał żone swoją 1 Moj.4:17 to to była prawdopodobnie jego siostra którą oczywiście znał ale poznał jako żone i stali się jednym ciałem 1Moj.2:24

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-01-25, 13:28 
Adept

hmm zauwazylam ze jest troche sprzecznosci , ale sama nie wiem co o tym tak naprawde myslec.
Zgodze sie z gogusiem .
Ja nie jestem katoliczka , w ogole sama nie wiem kim jestem , mam własne poglądy , mam swoje zdanie na kazdy temat .. wierze w Boga , ale jakos Biblia była , jest i bedzie dla mnie zagadką .

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-17, 13:03 
Pochłaniacz

grzesiek napisał(a):
witaj niema sprzeczności ponieważ niema grzechu kiedy nima prawa zakazującego a wtedy tak było pisze otym Paweł w Rzymian.5:13 a Adam i Ewa mieli oprucz kaina i abla curki zobacz.1Mojrzesza 5:4 czyli jak kain poznał żone swoją 1 Moj.4:17 to to była prawdopodobnie jego siostra którą oczywiście znał ale poznał jako żone i stali się jednym ciałem 1Moj.2:24

prawo zakazujące zrodziło sie w momencie zjedzenia owocu zakazanego , to ta konsumpcja obudziła -powołała do życia -ludzkie sumienie -jesteś widzę dosłownym interpretatorem - zapominasz o jednym - Adam i Ewa to geneza -wybrańców , i przykład utraty niewinności - w żadnym miejscu nie jest powiedziane ze w momencie , śmierci Abla -stwórca nie powołał do istnienia inne istoty ludzkie - a argumentem za jest -kainowe znamie -ktore miało odróżniać nie cechować

[ Dodano: 2008-02-17, 12:12 ]
Cocaine napisał(a):
Ja nie jestem katoliczka , w ogole sama nie wiem kim jestem , mam własne poglądy , mam swoje zdanie na kazdy temat .. wierze w Boga , ale jakos Biblia była , jest i bedzie dla mnie zagadk

jest i biedzie zagadka i słusznie tak ma być , wiele znaczne i interpretacji -po to żebyś mogla zauważyć swoja własną wolna wole , nie wiesz kim jesteś i w tym tez nie ma nic złego , dużo ludzi nie wie -tylko niektórym udaje sie poczuć jedność z jakąś grupom i wiara -ja im zazdroszczę , w pozytywnym słowa znaczeniu ,

" zobacz ojców ręce spracowane...
czasem mimowolnie zaciskają sie w pieść ..
słuchaj , wargi nasze zaciskane ..
czasem
bogobojną wznoszą pieśń

tylko o jedno cię prosimy
Panie

o spokojny dom...."

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2