dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-03-13, 13:54 
[quote="dream*"]123, ale Ty zawzięty :D widzę dalej wałkujesz temat wiary :P [/quote]

A tam od razu zawzięty. Raczej wytrwały i nieugięty .
Wcale nie twierdzę, że ateiści mają wszystko0 w de. Ba, nawet mają swoich Bogów, np koleś z którym pracuję ,a jest ateistą ma swego Boga - swój brzuch. Nie bedę tu opisywał skad takie wnioski, ale jak mu to powiedziałem, to zamarł, ale nie zaprzeczył, zam dobrze wie. Rozmawiamy codziennie o róznych sprawach i jest gitara.

myślę , że wiecej ludzi wierzacych prowadzi bezsennsowne życie, niż ateistów.
A jesli chodzi o siłe sprawczą - to się powtórzę. Nie chodzi o to jak ja nazywamy, lecz czy ona jest. Ateiści twierdzą, że jej nie ma. Choć Ty zdaje sie twierdzisz, jak pamiętam, że siły natury są ta siła. Tu jednak zaznaczam, że mylisz skutek z przyczyną. Te siły też sie musiały skądś wziąść bo przecież kiedyś nie było wszechświata.

I jeszcze jedno. Jeżeli ateizm, jak piszesz, ma wynikać z refleksji (hehe) , to może mamy takich ateistów jak ich widzdimy. Podobnie będzie z wierzącymi - jeżeli ich wiara będzie wynikać z " refleksjii" to takich bedziemy mieli "wierzacych"

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-03-13, 13:57 
[quote="transfer"][quote="dream*"]123, ale Ty zawzięty :D widzę dalej wałkujesz temat wiary :P [/quote]

To ja mam małe pytanie, jestes moderatorem i dziwisz sie, że 123 porusza (wałkuje) temat wiary.
Jaka zatem idea przyświecała Administracji, gdy tworzyła dział Religia? Moderator napewno jest świetnie zorientowany w ideach i planach Administratorów tego Forum.[/quote]

Jeżeli temat "ATEIZM " pojawia sie w rozdziale "Religia" , to wałkujemy jak leci.

Nie wiem czego nie rozumiesz

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 11:03 
Bohater

123 napisał(a):
Jeżeli temat "ATEIZM " pojawia sie w rozdziale "Religia" , to wałkujemy jak leci.

Nie wiem czego nie rozumiesz

zasadniczo tego, że powoli powtarzają się tu wypowiedzi, bo i cóż innowacyjnego można napisać w temacie czysto hipotetycznym? (hipotetycznym bo opierającym się jedynie na "wiarze", że coś istnieje bądź nie istnieje)

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 20:17 
[quote="dream*"]zasadniczo tego, że powoli powtarzają się tu wypowiedzi, bo i cóż innowacyjnego można napisać w temacie czysto hipotetycznym? (hipotetycznym bo opierającym się jedynie na "wiarze", że coś istnieje bądź nie istnieje)[/quote]

Wypowiedzi muszą się powtzrzać w jakimś stopniu. Z WASZEJ strony również ma to miejsce. Przecież każdy już wie czytając, tę dyskusję, że Wy ateiści, nie wiecie nic oprócz tego, że Boga nie ma, jestescie tego tak pewni, że macię gęsią skórke na ciele jak o tym piszecie.

A skąd taka pewność, ktoś o tym napisał ? Kilka razy ?

Prawdziwych ateistów nie spotkałem dotąd na żadnym z forów. Myślę , że do większości pasuje tu raczej słowo " bezbożnik". Kojarzy się ono wierzącym raczej żle, ale ja mam raczej na myśli człowieka żyjącego bez boga, bo tak chce i tak sobie wybrał i postanowił.

Każdy rozsądny człowiek będzie szanował i taki wybór. Każdy żyje jak chce.

Ale dowodzenie , iż rozmowa o Bogu jest hipotetyczna, bo się opiera jedynie na wierze to śmieszny argument. A ateiści to komu uwierzyli, że nie ma boga. Oczywiście nie ustają w intensywnych poszukiwaniach ( i potrzebują na nie kupę kasy ) nowych teorii majacych na celu wykazanie, że nie musiał istnieć ten co to WSZYSTKO wymyślił i tym pokierował. CZasem nawet nie zauważają, że tezy te sa nawzajem sprzeczne , albo nie są w stanie przyznać, że po prostu sie mylili.

Inni twierdzą, że tak naprawdę, nigdy się nie zgadzali z błedną teorią , a jeśli ja popierali, to tylko po to, żeby udowodnić, że jest niespójna.
Ci spośród naukowców, którzy to widza i mieli by prawo z racji zawodu to skomentować (łagodnie mówiąc) otwarcie przyznają, że tego nie robią z obawy przed nieprzychylnością środowiska.

A szkoda, że ewangelizatorzy ateizmu to tacy mali ludzie. Powinni się uczyć choćby od niezyjącego już Einsteina , który otwarcie wyznał, ż4e wprowadzona przez niego do teorii wzgledności stała kosmologiczna - była największym błędem jego życia. I korona mu nie spadła.

Ale tak to jest. Ateisci z przekasem rozpisują się o sprzecznościach w 4 ewangeliach, ale o sprzecznościach i zwykłych chałach w swoich " świętych pismach " nie chca mówic, albo nic o tym nie wiedzą.
Czapki z głów

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 20:32 
Bohater

123 napisał(a):
Wypowiedzi muszą się powtzrzać w jakimś stopniu. Z WASZEJ strony również ma to miejsce. Przecież każdy już wie czytając, tę dyskusję, że Wy ateiści, nie wiecie nic oprócz tego, że Boga nie ma, jestescie tego tak pewni, że macię gęsią skórke na ciele jak o tym piszecie.

oj nie, znów odebrałeś to jako atak a mi chodziło tylko o to, że jako, że udzielasz się w tym temacie dość długo i piszesz z różnymi osobami, dziwie się, że jeszcze chce Ci się odpierać ciągle te same argumenty, tymi samymi kontrami.
Co do ateistów, oni nie mają pewności, że Boga nie ma - coś Ci się pomyliło z agnostykami. My tylko wierzymy, że go nie ma.

Cytuj:
Prawdziwych ateistów nie spotkałem dotąd na żadnym z forów. Myślę , że do większości pasuje tu raczej słowo " bezbożnik". Kojarzy się ono wierzącym raczej żle, ale ja mam raczej na myśli człowieka żyjącego bez boga, bo tak chce i tak sobie wybrał i postanowił.

a zdefiniuj mi prawdziwego ateiste?
a prawdziwego katolika spotkałeś?

Cytuj:
Ale dowodzenie , iż rozmowa o Bogu jest hipotetyczna, bo się opiera jedynie na wierze to śmieszny argument. A ateiści to komu uwierzyli, że nie ma boga.

a komu Ty uwierzyleś, że jest?

nie będę brała udziału w krytyce nauki, którą tu uskuteczniasz, piszesz, że naukowcy Ci nie są zdolni do przyznania się do błędu, ale iluż katolików ma identycznie? czy nie uważasz, że nie jest to kwestia wyznania, wiary i światopoglądu a człowieka? Z całym szacunkiem, idea, czy światopogląd to coś co znacznie wykracza poza jednostkę i jej ludzkie ograniczenia. Równie nie na miejscu byłoby więc kontrowanie np życiem dawnych Papieży, księży, występkami miłosierdzia w średniowieczu.

Pisząc ze mną nie polemizujesz ze wszystkimi ateistami świata łącznie z naukowcami, nie interesują mnie oni zupełnie, nie wywlekaj więdz ich ludzkich wad w rozmowie "poglądowej" - czyli dotyczącej poglądów, a nie ludzi którzy w nie wierzą, zwłaszcza kiedy świadom jesteś, że równie łatwo mogę odbić piłeczkę dokładnie z tymi samymi cechami u ludzi wierzących a nawet przywodców religijnych.

Poza tym, ateisci to nie tylko naukowcy, tamci niech sobie udowadniają co chcą, choć to raczej tylko Tobie sie wydaje, że ich celem jest udowodnienie, że Boga nie ma - moim zdaniem szukają jakiejś teorii na powstanie swiata, a że każdy szuka w zgodzie ze swoimi poglądami i światopoglądem?

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 20:51 
[quote="dream*"]Co do ateistów, oni nie mają pewności, że Boga nie ma - coś Ci się pomyliło z agnostykami. My tylko wierzymy, że go nie ma. [/quote]

Uff . No nareszcie wyksztusiłaś to z piersi.

Oczywiście, że nie ma sensu dowodzenie, że nie ma Boga tym jest nie fajny a jego słowo niespójne.
Argumentacja, że się mylicie, bo się mylicie - też bedzie nieskuteczna , bo i tak bedziecie WIERZYĆ.

Jeżeli tak jest, to możemy przestać toczyć dysputy, bo rozmowa i WIERZE I ATEIZMIE zarazem to dyskusja - jak napisałaś hipotetyczna.

No może jedyny cel jaki moga sobie jeszcze ateiści założyć, to usilne dorobienie do swej wiary jakijś pożądnej ideologii. Zdaje sie , że memento mori was nie zadowoli, trzeba by temu jeszcze cos dołozyć. Polecam życie dla dobra społeczeństwa - już wymyslili to scenarzyści od Star Treka ):

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:17 
Władca pierścieni

123, nie wiem jaką formę ateizmu prezentują inni, więc pokuszę się o wyjaśnienie, jak to z mojej strony wygląda. Nie uznaję istnienia żadnej formy bytu nadprzyrodzonego. Nie mam on dla mnie sensu w żadnej z religii, z którą miałem okazję się zetknąć. Jeżeli znajdzie się jakaś sensowna wizja tego bytu - zrewiduje swoje poglądy.

Ja w nic nie muszę wierzyć. Po prostu, mówiąc brzydko, mam głęboko gdzieś kwestie szeroko pojętej duchowości. Nie czuję potrzeb ich realizacji. Ba! Nawet ich nie mam. Nie muszę dorabiać do ateizmu żadnej ideologii, czy wprowadzać jakiejś formy jego instytucjonalizacji. To mój pogląd na tę sprawę. Jeżeli ktoś ma inny - zwisa mi to i powiewa.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 21:18 
Bohater

123 napisał(a):
dream* napisał(a):
Co do ateistów, oni nie mają pewności, że Boga nie ma - coś Ci się pomyliło z agnostykami. My tylko wierzymy, że go nie ma.

Uff . No nareszcie wyksztusiłaś to z piersi.

od początku tematu o tym mówiłam, widocznie nie czytałeś.

Cytuj:
Oczywiście, że nie ma sensu dowodzenie, że nie ma Boga tym jest nie fajny a jego słowo niespójne.
Argumentacja, że się mylicie, bo się mylicie - też bedzie nieskuteczna , bo i tak bedziecie WIERZYĆ.

i vice versa :) wiesz, że w tej dyskusji argument z jednej strony, może być kontrą z 2giej.

Cytuj:
Jeżeli tak jest, to możemy przestać toczyć dysputy, bo rozmowa i WIERZE I ATEIZMIE zarazem to dyskusja - jak napisałaś hipotetyczna.

w koncu też to zauwazyles

Cytuj:
No może jedyny cel jaki moga sobie jeszcze ateiści założyć, to usilne dorobienie do swej wiary jakijś pożądnej ideologii.

nie wiem tylko po co :) to raczej wierzący powinni sobie zalozyc taki cel by dostać się do bram niebios, no ale w praktyce najczęsciej to "dla dobra spoleczenstwa" przejawia się podstawianiem nogi blizniemu :)

każdy człowiek jest indywidualnoscią, więc będzie żył inaczej i kierując się innymi powodkami.
chyba, że mowa o ideologiach na wielką skalę - ale te, jak historia pokazuje, zostają doszczętnie wypaczane przez ludzi - ot, czy to mowa o socjaliźmie - komuniźmie, czy o chrzescijanstwie - katolicyzmie - cóż, może w koncu zauważysz, że tak naprawdę jestesmy tacy podobni, wbrew temu jak bys chciał to postrzegac.

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 22:17 
[quote="dream*"]chyba, że mowa o ideologiach na wielką skalę - ale te, jak historia pokazuje, zostają doszczętnie wypaczane przez ludzi - ot, czy to mowa o socjaliźmie - komuniźmie, czy o chrzescijanstwie - katolicyzmie - cóż, może w koncu zauważysz, że tak naprawdę jestesmy tacy podobni, wbrew temu jak bys chciał to postrzegac.[/quote]

Jakie to smutne , że rozmowa o wierze czy ateiżmie wkoću kończy sie na ludziach. To impas z którym ciągle sie spotykam.
Przecież nie chodzi o to czy ludzie wypaczyli nauki swej religii, i żle wyznaja swego boga, albo w jego imę morduja innych - albo że bezbożni robią to samo.

Chodzi o cel istnienia i o jego żródło. Jeżeli ONO istnieje to i On przypisał istnieniu jakiś cel.
Istota ludzka ma mózg, który ma więcej połaczeń miedzy neuronami niż jest atomów we wszechswiecie.

Jeżeli nie użyje tego narządu do odszukania celu istnienia to jest pożałowania godny. Najbardziej mnie śmieszy jak we wspaniały , logiczny i ubrany w piekne słowa sposób ludziska wyjaśniają swą postawę życia bez Boga Czasem nawet pioszą, że im zwisa, mają gdzieś itp czy Bog jest czy nie. Urągają swemu gatunkowi i swej inteligencji.

Ale przecież musimy byc kulturalni i nie możemy się tu obrażać bo to nieładne, bo przecież istotami ludzkimi jesteśmy i wyznajemy wspaniałe ponadczasowe idee : sprawiedliwość, piękno i dobro. Dochodzi jeszcze miłosć i pokój ..
I bez Żródła tych zasad chcecie je osiągnąć. Mówisz jakbyś wychyliła flaszkę - ale powodzenia.

Uważajcie tylko na ekstermistów religijnych bo wam oszołomy zniszczą ten piekny ład

Zgłoś post

PostNapisane: 2010-04-05, 22:32 
Bohater

123 napisał(a):
Jakie to smutne , że rozmowa o wierze czy ateiżmie wkoću kończy sie na ludziach. To impas z którym ciągle sie spotykam.
Przecież nie chodzi o to czy ludzie wypaczyli nauki swej religii, i żle wyznaja swego boga, albo w jego imę morduja innych - albo że bezbożni robią to samo.

tylko, że to Ty sprowazasz te kwestie do poziomu jednostek, ot choćby snując wywody o naukowcach czy np swoim koledze ateiscie z Bogiem - brzuchem. nie dziw się, że w koncu ktoś sprowadzi dyskusję na takie właśnie tory coby za wczasu odeprzeć kolejną kontrę pt "a ateisci to komuchy i tyle!" ;)

Cytuj:
Mówisz jakbyś wychyliła flaszkę - ale powodzenia.

mówisz o używaniu mózgu jako organu poznawczego źródła i celu istnienia, zaś sam nie potrafisz użyć go poprawnie celem zrozumienia/zauważenia ironii w wypowiedzi, może jednak zatem wartość tegoż organu u niektórych jest przeceniona?
swoją drogą, wg badań, osoby nie wierzące mają wyższe iq niż osoby wierzące, więc może powinnam przymknąć na to oko.
dodam, że powyższy tekst także nosi znamiona sarkazmu.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2