Autor |
Wiadomość |
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
psiunka ależ masz marzenia. A wiesz ile to roboty z rozpaleniem... :)
psiunka ależ masz marzenia. A wiesz ile to roboty z rozpaleniem... :)
|
|
|
|
Napisane: 2011-10-31, 12:24 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Ja bym poleciła specjalne pojemniki - chlebaki, które wytwarzają próżnię, blokując dostęp powietrza przedłużają świeżość przechowywanego jedzenia. np. coś takiego http://www.tvprodukt.pl/Elektryczny-pojemnik-do-prozniowego-przechowywania(3,3,934).aspx
Ja bym poleciła specjalne pojemniki - chlebaki, które wytwarzają próżnię, blokując dostęp powietrza przedłużają świeżość przechowywanego jedzenia. np. coś takiego [url]http://www.tvprodukt.pl/Elektryczny-pojemnik-do-prozniowego-przechowywania(3,3,934).aspx[/url]
|
|
|
|
Napisane: 2011-10-20, 10:50 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
O rany, mi się marzy mieć kiedyś dom z takim profesjonalnym piecem do pieczenia chleba :D Marzenie. Chociaż nie wiem kiedy miałabym czas na jego robienie no ale podczas weekendu... już czuję te zapachy pieczonego chleba roznoszące się po domu. Pomarzyć zawsze warto <3
O rany, mi się marzy mieć kiedyś dom z takim profesjonalnym piecem do pieczenia chleba :D Marzenie. Chociaż nie wiem kiedy miałabym czas na jego robienie no ale podczas weekendu... już czuję te zapachy pieczonego chleba roznoszące się po domu. Pomarzyć zawsze warto <3
|
|
|
|
Napisane: 2011-10-03, 12:51 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Na pewno dobrze będzie kupić drewniany chlebak, wtedy Twój chleb będzie idealny nawet przez ten cały tydzień. Każde przechowywane pieczywo w taki sposób utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.
Na pewno dobrze będzie kupić drewniany chlebak, wtedy Twój chleb będzie idealny nawet przez ten cały tydzień. Każde przechowywane pieczywo w taki sposób utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.
|
|
|
|
Napisane: 2011-09-14, 14:27 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Ja próbowałam chleb robić sama, ale za żadne skarby nie chciał się upiec, dopóki nie wymieniliśmy piekarnika. Teraz mam taki model do zabudowy http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy.bhtml i wszystko się w nim ślicznie piecze, bo w tym poprzednim to z reguły albo wyjmowałam zakalec, albo w ogóle wychodził jakiś niedopieczony. A propos sposobów na zachowanie świeżości chleba, to kiedyś czytałam, że do chlebaka trzeba wkładać połówkę przekrojonego jabłka i ponoć wtedy też na długo zachowuje świeżość.
Ja próbowałam chleb robić sama, ale za żadne skarby nie chciał się upiec, dopóki nie wymieniliśmy piekarnika. Teraz mam taki model do zabudowy http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy.bhtml i wszystko się w nim ślicznie piecze, bo w tym poprzednim to z reguły albo wyjmowałam zakalec, albo w ogóle wychodził jakiś niedopieczony. A propos sposobów na zachowanie świeżości chleba, to kiedyś czytałam, że do chlebaka trzeba wkładać połówkę przekrojonego jabłka i ponoć wtedy też na długo zachowuje świeżość.
|
|
|
|
Napisane: 2011-07-22, 15:27 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Dokładnie. I jest chrupiący i pachnący :) My jeszcze mrozimy często chleb w kromkach - a potem kromka do tostera i jest również chrupiąca i ciepła :)
Dokładnie. I jest chrupiący i pachnący :) My jeszcze mrozimy często chleb w kromkach - a potem kromka do tostera i jest również chrupiąca i ciepła :)
|
|
|
|
Napisane: 2010-07-28, 23:11 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Pomysł z zamrażarką jest super, sam go stosuję. jest jeszcze opcja "odgrzania" takiego chlebka w piekarniku w nie za wysokiej temperaturze, nawet kilkudniowy chlebek nabiera właściwości świeżutkiego, prosto z piekarni.
Pomysł z zamrażarką jest super, sam go stosuję. jest jeszcze opcja "odgrzania" takiego chlebka w piekarniku w nie za wysokiej temperaturze, nawet kilkudniowy chlebek nabiera właściwości świeżutkiego, prosto z piekarni.
|
|
|
|
Napisane: 2010-07-25, 00:11 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Specjalne nie specjalne - drewniany chlebak ładnie wygląda w kuchni. O ile jest na niego miejsce. My przechowujemy chleb w... zamrażalce ;) Zwykle jemy mało chleba więc szybko schnie. A zamrożony i rozmrożony jest po prostu świeży. :)
Specjalne nie specjalne - drewniany chlebak ładnie wygląda w kuchni. O ile jest na niego miejsce. My przechowujemy chleb w... zamrażalce ;) Zwykle jemy mało chleba więc szybko schnie. A zamrożony i rozmrożony jest po prostu świeży. :)
|
|
|
|
Napisane: 2010-07-13, 03:37 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
Żadne odkrycie że w drewnianych chlebownikach (?) dobrze przechowuje się pieczywo. Jak znam życie to zaraz zaproponujesz nam jakiś specjalnie wykonane pudełko do przechowywania pieczywa.
Żadne odkrycie że w drewnianych chlebownikach (?) dobrze przechowuje się pieczywo. Jak znam życie to zaraz zaproponujesz nam jakiś specjalnie wykonane pudełko do przechowywania pieczywa.
|
|
|
|
Napisane: 2010-05-25, 09:20 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Chlebuś |
|
|
O drewnianym kuferku nie słyszałam, ale wydaje mi się, że to tak samo działa jak drewniany chlebak, więc pewnie ci wyschnie tak samo jakbyś trzymał w lnianej ściereczce. Jeżeli bardzo zależy ci na świeżości chleba, to może warto zainwestować w próżniowe pojemniki - będziesz miał świeży chleb jeszcze dłużej.
O drewnianym kuferku nie słyszałam, ale wydaje mi się, że to tak samo działa jak drewniany chlebak, więc pewnie ci wyschnie tak samo jakbyś trzymał w lnianej ściereczce. Jeżeli bardzo zależy ci na świeżości chleba, to może warto zainwestować w próżniowe pojemniki - będziesz miał świeży chleb jeszcze dłużej.
|
|
|
|
Napisane: 2010-05-24, 23:26 |
|
|
|
|