Autor |
Wiadomość |
|
|
Tytuł: |
|
|
|
Oczywiscie gotowanie to moj zywiol uwielbiam wymyslac wlasne przepisy
Oczywiscie gotowanie to moj zywiol uwielbiam wymyslac wlasne przepisy
|
|
|
|
Napisane: 2010-03-03, 12:10 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
Mnie się w sumie jeszcze nie zdarzyło, żeby potrawę zrobić dokładnie tak samo jak podano w przepisie. Często go modyfikuję albo opierając się na jakimś wymyślam coś co mi bardziej będzie pasować. Ostatnio mam jakąś manię na zupy-kremy, a to pewnie dlatego, że kupiłam sobie blender, ot taki, zwyczajny: http://www.electro.pl/produkt-MOULINEX_Blender_DDJ2_Turbomix_2B_NOTATNIK_magnetyczny_GRATIS-17003,139.html. Mój numer jeden jeśli chodzi o kremy to z brokułów. Podany ze śmietaną i grzaneczkami - pycha!
Mnie się w sumie jeszcze nie zdarzyło, żeby potrawę zrobić dokładnie tak samo jak podano w przepisie. Często go modyfikuję albo opierając się na jakimś wymyślam coś co mi bardziej będzie pasować. Ostatnio mam jakąś manię na zupy-kremy, a to pewnie dlatego, że kupiłam sobie blender, ot taki, zwyczajny: [url]http://www.electro.pl/produkt-MOULINEX_Blender_DDJ2_Turbomix_2B_NOTATNIK_magnetyczny_GRATIS-17003,139.html[/url]. Mój numer jeden jeśli chodzi o kremy to z brokułów. Podany ze śmietaną i grzaneczkami - pycha!
|
|
|
|
Napisane: 2009-09-21, 20:00 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
tak, czesto mi sie to zdarza.
uwielbiam ryz, a bonusy do niego sama dodaje.
ostatnio mieszam go czesto z salatka z tunczyka, groszkiem i kukurydza, podsmazam lekko na patelni i wychodzi niesamowita przekaska :)
jak sie kiedys wybiore do Japonii czy Chin to bede uczyla tamtejszych szefow kuchni jak ich biale ziarenka ciekawie serwowac :D
tak, czesto mi sie to zdarza.
uwielbiam ryz, a bonusy do niego sama dodaje.
ostatnio mieszam go czesto z salatka z tunczyka, groszkiem i kukurydza, podsmazam lekko na patelni i wychodzi niesamowita przekaska :)
jak sie kiedys wybiore do Japonii czy Chin to bede uczyla tamtejszych szefow kuchni jak ich biale ziarenka ciekawie serwowac :D
|
|
|
|
Napisane: 2009-06-17, 23:25 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
Pierwsza w nocy, a tu chlebek zapiekany... no ładnie. Romantyczna, ale dosyć nierozważna, żeby wchodzić tutaj o tej porze...
Jeśli chodzi o przepisy, ja najczęściej wyszukuję jakąś 'podstawę' a potem modyfikuję wg własnych upodobań.
Pierwsza w nocy, a tu chlebek zapiekany... no ładnie. Romantyczna, ale dosyć nierozważna, żeby wchodzić tutaj o tej porze... ;-)
Jeśli chodzi o przepisy, ja najczęściej wyszukuję jakąś 'podstawę' a potem modyfikuję wg własnych upodobań.
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-21, 02:20 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
mniam, czekamy na przepis:) A powiem wam, że ja od niedawna dopiero stałam się fanką pasztetów, wcześniej jakoś nie przepadałam. Ale moja kumpela robi nagminnie i podrzuca wszystkim znajomym do próbowania. Naprawdę pyszne, sama muszę kiedyś spróbować upiec pasztet. To podobno wcale nie jest takie trudne
mniam, czekamy na przepis:) A powiem wam, że ja od niedawna dopiero stałam się fanką pasztetów, wcześniej jakoś nie przepadałam. Ale moja kumpela robi nagminnie i podrzuca wszystkim znajomym do próbowania. Naprawdę pyszne, sama muszę kiedyś spróbować upiec pasztet. To podobno wcale nie jest takie trudne :roll:
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-18, 01:37 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
jak tylko go dorwę to wrzucę na forum :)
jak tylko go dorwę to wrzucę na forum :)
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-16, 22:55 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
Jak go dorwiesz dawaj mi hehhe
No owszem farsz mozna zmieniać wg własnych upodobań :)
Jak go dorwiesz dawaj mi hehhe
No owszem farsz mozna zmieniać wg własnych upodobań :)
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-16, 22:48 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
no tak, ale powiedzmy w takim chlebku zapiekanym czy zwykłej zapiekance - składnik podstawowy to cały farsz - a ten można dowolnie mieszać - chociazby zwykła zamiana pieczarek smażonych na marynowane czy papryki na marynowaną - zmienia smak potraw , nie mówię już o sosach przy tego typu potrawach.
No ale jeśli chodzi o jakieś mięso, pieczeń to raczej nie dodaje do nich owoców które pewno by mocno zmieniły smak - a tylko dlatego nie próbowałam bo moja druga połwa nawet by tego nie tkneła.
Ps. No jak tylko dorwę przepis na pasztet mojego "prawie" szwagra to bankowo nic nie zmienie - jest poprostu IDEALNY :)
no tak, ale powiedzmy w takim chlebku zapiekanym czy zwykłej zapiekance - składnik podstawowy to cały farsz - a ten można dowolnie mieszać - chociazby zwykła zamiana pieczarek smażonych na marynowane czy papryki na marynowaną - zmienia smak potraw , nie mówię już o sosach przy tego typu potrawach.
No ale jeśli chodzi o jakieś mięso, pieczeń to raczej nie dodaje do nich owoców które pewno by mocno zmieniły smak - a tylko dlatego nie próbowałam bo moja druga połwa nawet by tego nie tkneła.
Ps. No jak tylko dorwę przepis na pasztet mojego "prawie" szwagra to bankowo nic nie zmienie - jest poprostu IDEALNY :)
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-16, 22:11 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
Kasiuleńka, jesli chodzi o zioła i wszelakie inne przyprawy - uzywam ich nagminnie :)
Ponadto ... raczej składu podtstawowego potraw nie da sie zmienić :)
Dlatego mówie tu o dodatkach... takich jak wszelkiego rodzaju warzywa, przyprawy czy rodzaje mięs...
No ale jesli Tobie sie to udało to podziel się :)
Chetnie sie dowiem czegoś nowego.. :)
[b]Kasiuleńka[/b], jesli chodzi o zioła i wszelakie inne przyprawy - uzywam ich nagminnie :)
Ponadto ... raczej składu podtstawowego potraw nie da sie zmienić :)
Dlatego mówie tu o dodatkach... takich jak wszelkiego rodzaju warzywa, przyprawy czy rodzaje mięs...
No ale jesli Tobie sie to udało to podziel się :)
Chetnie sie dowiem czegoś nowego.. :)
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-16, 21:53 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
|
|
|
a mi się często zdarza zmieniać skład potraw - póki co wszystko mi wychodzi. Co prawda nie wszystkie potrawy zmieniam , ale dość często to robię.... Zdarza mi się nawet zwykłą jajecznicę przyprawić różnymi ziołami. (no ale za to soli prawie wcale nie używam )
a mi się często zdarza zmieniać skład potraw - póki co wszystko mi wychodzi. Co prawda nie wszystkie potrawy zmieniam , ale dość często to robię.... Zdarza mi się nawet zwykłą jajecznicę przyprawić różnymi ziołami. (no ale za to soli prawie wcale nie używam :-) )
|
|
|
|
Napisane: 2009-03-16, 21:33 |
|
|
|
|