Impossible Foods uruchomi produkcję sztucznej wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych, Singapurze i Hongkongu. Najpierw Amerykanie i Azjaci będą karmieni mięsem w restauracjach, a niedługo potem pojawi się ono w sklepach. Pisze o tym CNBC.
Szef firmy, Dennis Woodside, jest przekonany, że sztuczna wieprzowina może przewyższyć prawdziwą nie tylko pod względem ceny, ale także smaku. Świadczy o tym ślepy test przeprowadzony w Hongkongu. 54% respondentów wolało Impossible Foods od zwykłej wieprzowiny. Ponadto odpowiednik sojowy jest rzekomo zdrowszy niż prawdziwe mięso.
Nie jest tak wysokokaloryczna, zawiera o jedną trzecią mniej tłuszczów nasyconych, brak w niej cholesterolu i ma taką samą ilość białka jak zwykła wieprzowina. Szef Impossible Foods przekonuje, że w przeciwieństwie do wytworzenia wołowiny, produkcja sztucznej wieprzowiny jest znacznie mniej kosztowna, tj. wymaga o 81 - 85% mniej wody i 66 - 82% mniej gruntów.
Ponadto proces produkcyjny wyemitował o 73 - 77% mniej gazów cieplarnianych. Firma dąży do osiągnięcia pozycji lidera w produkcji mięsa roślinnego. Wcześniej wprowadziła na rynek sztuczne nuggetsy z wołowiny i kurczaka sojowego. Impossible Foods ogłosiło plany wejścia na giełdę w nadchodzącym roku z kapitalizacją 10 miliardów dolarów. Otrzymała już 1,5 miliarda dolarów od prywatnych inwestorów, którzy wykazują duże zainteresowanie mięsem z probówek.
Impossible Foods uruchomi produkcję sztucznej wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych, Singapurze i Hongkongu. Najpierw Amerykanie i Azjaci będą karmieni mięsem w restauracjach, a niedługo potem pojawi się ono w sklepach. Pisze o tym CNBC.
Szef firmy, Dennis Woodside, jest przekonany, że sztuczna wieprzowina może przewyższyć prawdziwą nie tylko pod względem ceny, ale także smaku. Świadczy o tym ślepy test przeprowadzony w Hongkongu. 54% respondentów wolało Impossible Foods od zwykłej wieprzowiny. Ponadto odpowiednik sojowy jest rzekomo zdrowszy niż prawdziwe mięso.
Nie jest tak wysokokaloryczna, zawiera o jedną trzecią mniej tłuszczów nasyconych, brak w niej cholesterolu i ma taką samą ilość białka jak zwykła wieprzowina. Szef Impossible Foods przekonuje, że w przeciwieństwie do wytworzenia wołowiny, produkcja sztucznej wieprzowiny jest znacznie mniej kosztowna, tj. wymaga o 81 - 85% mniej wody i 66 - 82% mniej gruntów.
Ponadto proces produkcyjny wyemitował o 73 - 77% mniej gazów cieplarnianych. Firma dąży do osiągnięcia pozycji lidera w produkcji mięsa roślinnego. Wcześniej wprowadziła na rynek sztuczne nuggetsy z wołowiny i kurczaka sojowego. Impossible Foods ogłosiło plany wejścia na giełdę w nadchodzącym roku z kapitalizacją 10 miliardów dolarów. Otrzymała już 1,5 miliarda dolarów od prywatnych inwestorów, którzy wykazują duże zainteresowanie mięsem z probówek.
|