Sorbinian potasu - właściwości, działanie i zastosowanie sorbinianu potasu https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/sorbinian-potasu-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie-sorbinianu-potasu,24835.html Szukając zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych, zwracamy coraz baczniejszą uwagę na ich składy. Cieszy nas, gdy są krótkie i zawierają tylko znajomo brzmiące pozycje. Najwyższa pora, aby dołączył do nich sorbinian potasu – choć to konserwant, nie musimy się go bać. W żywności i kosmetykach występuje pod symbolem E 202. Warto to zapamiętać, by nie odkładać produktów na półkę tylko i wyłącznie z powodu sorbinianu potasu.
Moda na eko sprawiła, że nie odejdziemy od regału sklepowego zanim nie sprawdzimy składu wybranego produktu. Na słoiczkach i etykietkach często doszukujemy się podejrzanie brzmiących nazw, nie zawsze zdając sobie sprawę z tego, że część z nich oznacza produkty, które wcale nam nie szkodzą. Na cenzurowanym w szczególności znajdują się tzw. sztuczne konserwanty i wszelkiej maści dodatki do żywności. Wszystko, co niepotrzebnie wydłuża skład produktu i posiada w oznaczeniu sławetne „E”. Przestajemy ufać także produktom z długą datą przydatności do spożycia. Tymczasem nie sposób jest coś wyprodukować i sprzedawać bez zakonserwowania. Konserwanty są potrzebne w żywności, ponieważ chronią ją przed psuciem się, rozwojem bakterii, pleśni i grzybów. Nie wszystkie konserwanty są jednocześnie szkodliwe dla zdrowia. Przykładem jest chociażby witamina E, naturalny konserwant i przeciwutleniacz, który chroni żywność m.in. przed jełczeniem. Inny dobry konserwant, który spożywany z jedzeniem – nawet regularnie – nie powoduje niekorzystnych efektów, to sorbinian potasu.
Sorbinian potasu - właściwości, działanie i zastosowanie sorbinianu potasu https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/sorbinian-potasu-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie-sorbinianu-potasu,24835.html Szukając zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych, zwracamy coraz baczniejszą uwagę na ich składy. Cieszy nas, gdy są krótkie i zawierają tylko znajomo brzmiące pozycje. Najwyższa pora, aby dołączył do nich sorbinian potasu – choć to konserwant, nie musimy się go bać. W żywności i kosmetykach występuje pod symbolem E 202. Warto to zapamiętać, by nie odkładać produktów na półkę tylko i wyłącznie z powodu sorbinianu potasu.
Moda na eko sprawiła, że nie odejdziemy od regału sklepowego zanim nie sprawdzimy składu wybranego produktu. Na słoiczkach i etykietkach często doszukujemy się podejrzanie brzmiących nazw, nie zawsze zdając sobie sprawę z tego, że część z nich oznacza produkty, które wcale nam nie szkodzą. Na cenzurowanym w szczególności znajdują się tzw. sztuczne konserwanty i wszelkiej maści dodatki do żywności. Wszystko, co niepotrzebnie wydłuża skład produktu i posiada w oznaczeniu sławetne „E”. Przestajemy ufać także produktom z długą datą przydatności do spożycia. Tymczasem nie sposób jest coś wyprodukować i sprzedawać bez zakonserwowania. Konserwanty są potrzebne w żywności, ponieważ chronią ją przed psuciem się, rozwojem bakterii, pleśni i grzybów. Nie wszystkie konserwanty są jednocześnie szkodliwe dla zdrowia. Przykładem jest chociażby witamina E, naturalny konserwant i przeciwutleniacz, który chroni żywność m.in. przed jełczeniem. Inny dobry konserwant, który spożywany z jedzeniem – nawet regularnie – nie powoduje niekorzystnych efektów, to sorbinian potasu.
|