FAŁSZ! Unikanie tłuszczu w pożywieniu prowadzi do nadwagi. Dzieje się tak dlatego, że organizm ludzki potrzebuje tłuszczu, żeby optymalnie funkcjonować i żeby zaspokoić apetyt. Ale to muszą być dobre tłuszcze – a tych nie spożywamy zbyt wiele. Zabrzmi to dziwnie, ale jeden z nich powoduje wręcz spadek wagi. W złogach miażdżycowych stwierdzono tłuszcze roślinne (uszkodzone obróbką termiczną) natomiast nie znaleziono tłuszczy zwierzęcego pochodzenia.
FAŁSZ! Unikanie tłuszczu w pożywieniu prowadzi do nadwagi. Dzieje się tak dlatego, że organizm ludzki potrzebuje tłuszczu, żeby optymalnie funkcjonować i żeby zaspokoić apetyt. Ale to muszą być dobre tłuszcze – a tych nie spożywamy zbyt wiele. Zabrzmi to dziwnie, ale jeden z nich powoduje wręcz spadek wagi. W złogach miażdżycowych stwierdzono tłuszcze roślinne (uszkodzone obróbką termiczną) natomiast nie znaleziono tłuszczy zwierzęcego pochodzenia.
|