dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Odpowiedz
Nazwa użytkownika:
Tytuł:
Treść wiadomości:
Wpisz tutaj treść wiadomości. Nie może mieć ona więcej niż 60000 znaków. 

Uśmieszki
:-) ;-) :-> :-D :-P :-o :mrgreen: :lol: :-( :-| :-/ :-? :-x :shock: :cry: :oops: 8-) :evil: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :diabel: :krew: :alien: :aragorn: :run: :crush: :compcrush: :cygaro: :dog: :druch: :drunk: :rambo: :gilotyna: :pistoldance: :hulk: :jackass: :jedi: :kolejka: :jury: :koncert: :hit: :bullets: :newyear: :notcool: :ohno: :bored:
Pokaż więcej uśmieszków
Rozmiar:
Kolor tekstu
Opcje:
BBCode jest włączony
[img] jest włączony
[flash] jest wyłączony
[url] jest wyłączony
Uśmieszki są włączone
Wyłącz BBCode
Wyłącz uśmieszki
Podaj nazwę aktualnego miesiąca
Podaj nazwę aktualnego miesiąca:
   

Przegląd tematu - Przekąski
Autor Wiadomość
  Tytuł:  Przekąski  Cytuj
Verrines (verinki, czyli przekąski w szklaneczkach)

Metoda polega na podaniu przekąsek w maleńkich szklankach. Chodzi o to, aby zaskoczyć grą smaków (słodkie, słone), konsystencją, ciekawymi warstwami i żywymi kolorami (np. chrupiące czerwone na dole, zielony mus na górze).
Verrine z wędzonym łososiem, chrzanem i ricottą

Wymieszaj ricottę i chrzan, dodaj przyprawy do smaku. Przełóż do szklaneczek, na górę połóż pokrojonego w kostkę wędzonego łososia. Przed podaniem posyp koperkiem.
Tatar z krewetek, awokado i grejpfruta podany w szklaneczce

Weź oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj, a następnie dopraw. Dodaj miąższ z dwóch grejpfrutów, ugotowane (różowe) krewetki, dwa awokado i jeden pokrojony w kostkę ogórek.

Tuż przed podaniem dodaj kolendrę, przełóż do szklaneczek, a na górze połóż odrobinę ikry pstrąga.
Chłodnik

To najlepszy sposób, aby zaskoczyć gości. Mimo iż w gruncie rzeczy to bardzo zwyczajne danie.


Krem z dyni piżmowej

Do garnka wlej oliwę z oliwek i lekko podsmaż na niej dwie cebule i dwa ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię piżmową.

Dodaj bulion warzywny, dolej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Dodaj czubatą łyżkę śmietany oraz sól i pieprz. Zmiksuj całość. Przełóż do miseczek, w których potrawa będzie serwowana. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp niewielką ilością bazylii.

Na blasze uformuj małe krążki z tartego parmezanu i wstaw na 10 minut do piekarnika. Te serowe wiórki roztopią się, następnie stwardnieją i powstaną z nich ząbkowane i chrupiące placuszki. Będą świetnym dodatkiem do kremu z dyni.
Krem z cukinii

Wykorzystaj wyżej podany przepis, zastępując dynię cukinią.
Gazpacho

Zmiksuj aromatyczne pomidory (ok. 12), jeden ogórek, dwie papryki, jedną cebulę, czosnek i sok z cytryny. Dodaj sporą ilość oliwy z oliwek, ocet, pieprz i sól, a na koniec – kilka listków bazylii.
Terrina

Terrina (pasztet z ryb, mięsa albo warzyw) (fr. terrine) to klasyka. Te tradycyjne dania królują we Francji od średniowiecza. Ich zaletą jest długi okres przechowywania.
Terrina z łososia i brokułów

Filet z surowego łososia natrzyj solą i odstaw na jakiś czas. Następnie zdejmij sól z łososia i pokrój go w kostkę.

Ugotuj brokuły w całości. W połowie gotowania odetnij kilka różyczek brokułowych i przechowaj. Po ugotowaniu do miękkości, zmiksuj brokuł z kremowym jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rozpuść żelatynę i wymieszaj z tą kremową pastą. Do formy wlej masę do połowy wysokości i zaczekaj, aż żelatyna ją zetnie. Następnie na tej warstwie ułóż różyczki brokułów i łososia w kostkach. Całość zalej pozostałą ilością kremowej masy. Wstaw do lodówki, aby potrawa stężała. Podawaj z sosem winegret z cebulą szalotką.
Szaszłyki

Główną zaletą szaszłyków jest to, że można je jeść palcami.
Szaszłyki z kurczaka z sosem satay

Kawałki kurczaka zamarynuj w marynacie z sosu sojowego, miodu, czosnku, świeżego imbiru, czerwonej papryki i cytryny.

Z marynowanego kurczaka przygotuj szaszłyki i upiecz w piekarniku. Aby zrobić sos satay, zmiksuj orzeszki ziemne z niewielką ilością oleju arachidowego, powoli dodając pozostałą ilość marynaty, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Tapenada, hummus i kawior z bakłażana

Te specjały kuchni śródziemnomorskiej wciąż uznawane są niezwykle wykwintne, jeśli oceniać je przez pryzmat cen w sklepach! Dobre oliwki i tapenada to spory wydatek… Tapenadę przygotowuje się w niecałe dwie minuty.
Tapenada

Zmiksuj czarne lub zielone oliwki, kapary, sok z cytryny, czosnek, parmezan, pieprz i sól. I gotowe!
Hummus

Weź jedną puszkę ciecierzycy i odlej płyn. Ciecierzycę zmiksuj z kilkoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, pastą sezamową, oliwą z oliwek i czerwoną papryką. Dodaj sól i pieprz. Podawaj z natką pietruszki.

Zamiast chlebka pita do hummusu możesz podać surowe marchewki i ogórki pokrojone w słupki.
Kawior z bakłażana

Upiecz w piekarniku dwa całe bakłażany. Następnie obierz je i zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku i podawaj z odrobiną natki pietruszk
Post Napisane: 2015-03-24, 13:01
4CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

Strefa czasowa: UTC + 2


2CCCCCCCCCCCCCCCCC

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO