Autor |
Wiadomość |
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Ja walczyłam dłuuugo z wagą, żeby drgneła w którąkolwiek stronę ale mozna powiedzieć, ze się uparło. Dobrze, że trafilam na katering który mi przyjaciółka poleciła już w sumie dawno. WygodnaDieta. I teraz jem regularnie, a to najwazniejsze. No i smacznie i zdrowo!
Ja walczyłam dłuuugo z wagą, żeby drgneła w którąkolwiek stronę ale mozna powiedzieć, ze się uparło. Dobrze, że trafilam na katering który mi przyjaciółka poleciła już w sumie dawno. WygodnaDieta. I teraz jem regularnie, a to najwazniejsze. No i smacznie i zdrowo!
|
|
|
|
Napisane: 2019-03-21, 16:55 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
DanutaM napisał(a): Zasada nr 8: Zwiększ ilość witaminy D3 w organizmie
Witamina D3 stanowi najważniejszą substancję odżywczą. Ponad 80% Polaków nie osiąga minimalnego poziomu spożycia, który pozwala na zachowanie dobrego zdrowia (30 ng/mL). Optymalna ilość to 50–65 ng/mL.
Żółtka jaj, tłuste ryby oraz podroby są najlepszym pokarmowym źródłem witaminy D3, ale ich jedzenie nie wystarczy. Jedynym skutecznym środkiem jest przebywanie na słońcu każdego dnia przez co najmniej 20 minut przy odkrytych ¾ ciała, jednak i to nie jest wystarczające w takich krajach jak Polska, ponieważ zimą promienie słoneczne padają pod zbyt małym kątem.
Jedynie przyjmowanie witaminy D3 w formie suplementu diety (co najmniej 4000 UI w przypadku osoby dorosłej) pozwoli utrzymać odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie. Dziecku podaję Vita D ale nie wiedziałam, że sama też powinnam brać. No tak slońca prawie nie widać....
[quote="DanutaM"]Zasada nr 8: Zwiększ ilość witaminy D3 w organizmie
Witamina D3 stanowi najważniejszą substancję odżywczą. Ponad 80% Polaków nie osiąga minimalnego poziomu spożycia, który pozwala na zachowanie dobrego zdrowia (30 ng/mL). Optymalna ilość to 50–65 ng/mL.
Żółtka jaj, tłuste ryby oraz podroby są najlepszym pokarmowym źródłem witaminy D3, ale ich jedzenie nie wystarczy. Jedynym skutecznym środkiem jest przebywanie na słońcu każdego dnia przez co najmniej 20 minut przy odkrytych ¾ ciała, jednak i to nie jest wystarczające w takich krajach jak Polska, ponieważ zimą promienie słoneczne padają pod zbyt małym kątem.
Jedynie przyjmowanie witaminy D3 w formie suplementu diety (co najmniej 4000 UI w przypadku osoby dorosłej) pozwoli utrzymać odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie.[/quote]
Dziecku podaję Vita D ale nie wiedziałam, że sama też powinnam brać. No tak slońca prawie nie widać....
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-31, 08:55 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Mózg jest narządem zużywającym bardzo dużo energii, potrzebuje więc sporo "paliwa" aby działał poprawnie i wydajnie. Poprzez dostarczenie mu odpowiednich składników możesz w krótkim czasie zwiększyć swoją sprawność umysłową.
pisałem o diecie mózgu czyli o tym, jak duży wpływ na działanie naszego mózgu ma sposób, w jaki się odżywiamy. Zmiana diety zgodnie z tamtymi radami pomaga ulepszyć pracę tego narządu w perspektywie bardziej długoterminowej. Nie wystarczy raz zjeść orzechów lub poczęstować się rybą- mózg będzie czerpał korzyści, jeśli takie produkty będą spożywane regularnie. Będą to korzyści znaczące i wyraźne.
W tym pokażę Ci zaś, jak zwiększyć wydajność swojego mózgu w krótkim czasie. Dowiesz się, co możesz robić na krótko przed nauką czy inną aktywnością umysłową, aby osiągnąć lepsze efekty. Opisane przeze mnie rady działają szybko, ale nie są długotrwałe. Mimo to warto o nich pamiętać, bo mózg bez swojego paliwa działa mało wydajnie.
Mózg składa się głównie z tłuszczów, jednak nie są one używane jako źródło energii, a do izolacji i ochrony neuronów. Dlatego mózg czerpie energię w postaci glukozy z pozostałej części organizmu. Narząd ten jest bardzo wrażliwy na wahania tego składnika we krwi- jeśli dopływ glukozy zostanie przerwany, mózg zużywa własne zapasy w ciągu 5-10 minut. Przy przetwarzaniu glukozy bardzo ważny jest tlen. Zapewnia on komórkom mózgu dopływ określonych związków chemicznych.
Zwiększony dopływ tych dwóch składników, czyli glukozy i tlenu ma zbawienny wpływ na pamięć, a dokładniej na proces kodowania. Kodowanie to moment, w którym uczysz się nowej informacji. Dzięki temu „paliwu” informacje są lepiej i pełniej zapisywane w pamięci.
Jak zwiększyć dopływ tlenu?
Efekty zwiększonego dopływu tlenu działają tylko przez kilka minut. Dlatego warto utrzymywać zwiększony dopływ tego składnika przez cały proces nauki lub wykonywania innej czynności. Najlepszym sposobem tutaj będzie dokładne wywietrzenie pomieszczenia, w którym się znajdujemy a następnie wykonanie kilka głębokich wdechów (należy pamiętać, aby powietrze wdychać przez nos- wdychanie zimnego powietrza przez usta może być przyczyną przeziębienia). Tą czynność można powtarzać co parę minut. Jak widać jest to bardzo prosty sposób, a jakże skuteczny! Więcej ciekawych informacji na temat tego, jak oddech wpływa na Twoje ciało znajdziesz w artykule: Ćwicz relaksację.
Zaopatrzenie w glukozę.
Pozytywne efekty zwiększonego przypływu glukozy utrzymują się nawet przez 3 godziny, a efekty pojawiają się szybko po jej spożyciu. Glukoza oprócz działania jako zwykłe paliwo, uczestniczy również w tworzeniu acetylocholiny, jednego z neuroprzekaźników. Bierze ona udział w procesach pamięciowych. Najlepszym sposobem na zwiększenie zaopatrzenia w glukozę jest spożywanie słodkich napojów na pół godziny przed pożądanym wzrostem aktywności umysłowej. Taka forma tego wartościowego składnika jest bardzo łatwo przyswajalna i szybko trafia do naszej krwi.
Gdy testowałem te sposoby przed nauką trudnego materiału, odczuwalnie zwiększała się moja sprawność umysłowa. Znacznie lepiej mi się myślało i zapamiętywało nawet skomplikowane zagadnienia. Teraz zawsze staram się pamiętać o słodkim napoju i przewietrzonym pokoju. Daj szansę swojej umysłowej maszynie wejść na najwyższe obroty i wlej do niego trochę paliwa!
Mózg jest narządem zużywającym bardzo dużo energii, potrzebuje więc sporo "paliwa" aby działał poprawnie i wydajnie. Poprzez dostarczenie mu odpowiednich składników możesz w krótkim czasie zwiększyć swoją sprawność umysłową.
pisałem o diecie mózgu czyli o tym, jak duży wpływ na działanie naszego mózgu ma sposób, w jaki się odżywiamy. Zmiana diety zgodnie z tamtymi radami pomaga ulepszyć pracę tego narządu w perspektywie bardziej długoterminowej. Nie wystarczy raz zjeść orzechów lub poczęstować się rybą- mózg będzie czerpał korzyści, jeśli takie produkty będą spożywane regularnie. Będą to korzyści znaczące i wyraźne.
W tym pokażę Ci zaś, jak zwiększyć wydajność swojego mózgu w krótkim czasie. Dowiesz się, co możesz robić na krótko przed nauką czy inną aktywnością umysłową, aby osiągnąć lepsze efekty. Opisane przeze mnie rady działają szybko, ale nie są długotrwałe. Mimo to warto o nich pamiętać, bo mózg bez swojego paliwa działa mało wydajnie.
Mózg składa się głównie z tłuszczów, jednak nie są one używane jako źródło energii, a do izolacji i ochrony neuronów. Dlatego mózg czerpie energię w postaci glukozy z pozostałej części organizmu. Narząd ten jest bardzo wrażliwy na wahania tego składnika we krwi- jeśli dopływ glukozy zostanie przerwany, mózg zużywa własne zapasy w ciągu 5-10 minut. Przy przetwarzaniu glukozy bardzo ważny jest tlen. Zapewnia on komórkom mózgu dopływ określonych związków chemicznych.
Zwiększony dopływ tych dwóch składników, czyli glukozy i tlenu ma zbawienny wpływ na pamięć, a dokładniej na proces kodowania. Kodowanie to moment, w którym uczysz się nowej informacji. Dzięki temu „paliwu” informacje są lepiej i pełniej zapisywane w pamięci.
Jak zwiększyć dopływ tlenu?
Efekty zwiększonego dopływu tlenu działają tylko przez kilka minut. Dlatego warto utrzymywać zwiększony dopływ tego składnika przez cały proces nauki lub wykonywania innej czynności. Najlepszym sposobem tutaj będzie dokładne wywietrzenie pomieszczenia, w którym się znajdujemy a następnie wykonanie kilka głębokich wdechów (należy pamiętać, aby powietrze wdychać przez nos- wdychanie zimnego powietrza przez usta może być przyczyną przeziębienia). Tą czynność można powtarzać co parę minut. Jak widać jest to bardzo prosty sposób, a jakże skuteczny! Więcej ciekawych informacji na temat tego, jak oddech wpływa na Twoje ciało znajdziesz w artykule: Ćwicz relaksację.
Zaopatrzenie w glukozę.
Pozytywne efekty zwiększonego przypływu glukozy utrzymują się nawet przez 3 godziny, a efekty pojawiają się szybko po jej spożyciu. Glukoza oprócz działania jako zwykłe paliwo, uczestniczy również w tworzeniu acetylocholiny, jednego z neuroprzekaźników. Bierze ona udział w procesach pamięciowych. Najlepszym sposobem na zwiększenie zaopatrzenia w glukozę jest spożywanie słodkich napojów na pół godziny przed pożądanym wzrostem aktywności umysłowej. Taka forma tego wartościowego składnika jest bardzo łatwo przyswajalna i szybko trafia do naszej krwi.
Gdy testowałem te sposoby przed nauką trudnego materiału, odczuwalnie zwiększała się moja sprawność umysłowa. Znacznie lepiej mi się myślało i zapamiętywało nawet skomplikowane zagadnienia. Teraz zawsze staram się pamiętać o słodkim napoju i przewietrzonym pokoju. Daj szansę swojej umysłowej maszynie wejść na najwyższe obroty i wlej do niego trochę paliwa!
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-09, 23:52 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Czy wiesz, że to co jesz ma ogromne znaczenie dla wydajności Twojego mózgu? Ten potężny komputer zużywa około 20% energii wytwarzanej przez Twój organizm. Jak na takie małe rozmiary to jest całkiem spore zużycie, warto więc zadbać o to aby Twój mózg miał zawsze wszystkiego pod dostatkiem.
Dlaczego? Każdy akson (długie włókno, wzdłuż którego przekazywany jest impuls elektryczny z jednej komórki nerwowej do innej), jest otoczony osłonką mielinową, która pełni funkcję izolatora. Gdy dostarczamy naszemu mózgowi odpowiednich składników odżywczych, izolacja jest lepsza, a co za tym idzie- informacja jest przekazywana znacznie sprawniej. To co jemy ma również wpływ na prawidłowe działanie komórek glejowych, które wytwarzają osłonki melinowe oraz odżywiają aktywne komórki nerwowe.
To co jemy ma również dużo wspólnego z neuroprzekaźnikami, czyli substancjami chemicznymi, które przekazują sygnał przez synapsę (połączenie między komórkami nerwowymi). Nasz mózg wytwarza około siedemdziesiąt różnych neuroprzekaźników, w tym adrenalinę oraz endorfiny. W książce „Brain Food”, Brian i Roberta Morgan piszą, że „jakiekolwiek niedobory składników odżywczych mogą obniżyć poziom pewnych neuroprzekaźników, a tym samym niekorzystnie wpłynąć na zachowania, za które są one odpowiedzialne. Ma tu również miejsce sytuacja odwrotna: można wyeliminować problemy fizyczne lub psychiczne, podnosząc poziom odpowiednich neuroprzekaźników poprzez proste zmiany w składzie diety”.
Starczy już tej teorii, czas na smakołyki:
Jedz owoce i warzywa- to bogate źródło potasu, który poprawia pracę umysłu.Potas znajdziesz w bananach, brzoskwiniach, pomarańczach i morelach. Pomarańcze jedz również ze względu na bogactwo w witaminę C. Z warzyw warto jeść pomidory i ziemniaki. Ważne są tłuszcze rybne i roślinne. Ryby to bardzo bogate źródło kwasów omega 3. Brak tego kwasu przyczynia się do powstawania depresji. Orzechy stanowią zaś źródło kwasu linolowego, potrzebnego mózgowi do naprawy osłonek mielinowych. Ponadto orzechy pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Z tych samych powodów warto też jeść ciemne pieczywo z nasionami orazkasze.Pamiętaj o jajkach, gdyż są one bogate w tzw. prekursory acetycholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za zapamiętywanie słów. Pij duże ilości wody (najlepiej niegazowanej), koniecznie unikaj herbaty i kawy. Woda pozwala oczyścić ciało z toksyn, szybko i skutecznie gasi pragnienie. Takie napoje jak kawa, herbata czy napoje gazowane, niszczą witaminy z serii B, odwadniają organizm, a także Twój mózg. Picie kawy może być również przyczyną problemów ze snem.
Ogranicz spożywanie słodyczy. Co prawda dostarczają one duże ilości energii i poprawiają nastrój, jednak na bardzo krótki okres czasu, po którym następuje gwałtowny spadek formy. Codziennie jedz śniadanie. Jest to najważniejszy posiłek dnia. Niech będzie bogate w węglowodany i białko. Dzięki zdrowemu śniadaniu energia będzie uwalniana stopniowo, co pozwoli Twojemu mózgowi przez cały dzień być w dobrej formie. Ostatni posiłek jedz najpóźniej na 2 godziny przed snem. Po posiłku żołądek jest zmuszony do trawienia, angażuje on do pracy serce, wątrobę, oraz nerki. Ciało zamiast odpoczywać będzie musiało pracować, a przez to również Twój mózg nie będzie wypoczęty. A jak wiadomo, dobry sen sprzyja nauce. W czasie, gdy śnimy, dokonuje się tzw. konsolidacja śladów pamięciowych. Informacje, które zostały do mózgu wprowadzone podczas dnia, w pewnym sensie się kodują i zapisują, dlatego bardzo ważnym jest, aby Twój sen był spokojny i niezakłócony.
Czy wiesz, że to co jesz ma ogromne znaczenie dla wydajności Twojego mózgu? Ten potężny komputer zużywa około 20% energii wytwarzanej przez Twój organizm. Jak na takie małe rozmiary to jest całkiem spore zużycie, warto więc zadbać o to aby Twój mózg miał zawsze wszystkiego pod dostatkiem.
Dlaczego? Każdy akson (długie włókno, wzdłuż którego przekazywany jest impuls elektryczny z jednej komórki nerwowej do innej), jest otoczony osłonką mielinową, która pełni funkcję izolatora. Gdy dostarczamy naszemu mózgowi odpowiednich składników odżywczych, izolacja jest lepsza, a co za tym idzie- informacja jest przekazywana znacznie sprawniej. To co jemy ma również wpływ na prawidłowe działanie komórek glejowych, które wytwarzają osłonki melinowe oraz odżywiają aktywne komórki nerwowe.
To co jemy ma również dużo wspólnego z neuroprzekaźnikami, czyli substancjami chemicznymi, które przekazują sygnał przez synapsę (połączenie między komórkami nerwowymi). Nasz mózg wytwarza około siedemdziesiąt różnych neuroprzekaźników, w tym adrenalinę oraz endorfiny. W książce „Brain Food”, Brian i Roberta Morgan piszą, że „jakiekolwiek niedobory składników odżywczych mogą obniżyć poziom pewnych neuroprzekaźników, a tym samym niekorzystnie wpłynąć na zachowania, za które są one odpowiedzialne. Ma tu również miejsce sytuacja odwrotna: można wyeliminować problemy fizyczne lub psychiczne, podnosząc poziom odpowiednich neuroprzekaźników poprzez proste zmiany w składzie diety”.
Starczy już tej teorii, czas na smakołyki:
Jedz owoce i warzywa- to bogate źródło potasu, który poprawia pracę umysłu.Potas znajdziesz w bananach, brzoskwiniach, pomarańczach i morelach. Pomarańcze jedz również ze względu na bogactwo w witaminę C. Z warzyw warto jeść pomidory i ziemniaki. Ważne są tłuszcze rybne i roślinne. Ryby to bardzo bogate źródło kwasów omega 3. Brak tego kwasu przyczynia się do powstawania depresji. Orzechy stanowią zaś źródło kwasu linolowego, potrzebnego mózgowi do naprawy osłonek mielinowych. Ponadto orzechy pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Z tych samych powodów warto też jeść ciemne pieczywo z nasionami orazkasze.Pamiętaj o jajkach, gdyż są one bogate w tzw. prekursory acetycholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za zapamiętywanie słów. Pij duże ilości wody (najlepiej niegazowanej), koniecznie unikaj herbaty i kawy. Woda pozwala oczyścić ciało z toksyn, szybko i skutecznie gasi pragnienie. Takie napoje jak kawa, herbata czy napoje gazowane, niszczą witaminy z serii B, odwadniają organizm, a także Twój mózg. Picie kawy może być również przyczyną problemów ze snem.
Ogranicz spożywanie słodyczy. Co prawda dostarczają one duże ilości energii i poprawiają nastrój, jednak na bardzo krótki okres czasu, po którym następuje gwałtowny spadek formy. Codziennie jedz śniadanie. Jest to najważniejszy posiłek dnia. Niech będzie bogate w węglowodany i białko. Dzięki zdrowemu śniadaniu energia będzie uwalniana stopniowo, co pozwoli Twojemu mózgowi przez cały dzień być w dobrej formie. Ostatni posiłek jedz najpóźniej na 2 godziny przed snem. Po posiłku żołądek jest zmuszony do trawienia, angażuje on do pracy serce, wątrobę, oraz nerki. Ciało zamiast odpoczywać będzie musiało pracować, a przez to również Twój mózg nie będzie wypoczęty. A jak wiadomo, dobry sen sprzyja nauce. W czasie, gdy śnimy, dokonuje się tzw. konsolidacja śladów pamięciowych. Informacje, które zostały do mózgu wprowadzone podczas dnia, w pewnym sensie się kodują i zapisują, dlatego bardzo ważnym jest, aby Twój sen był spokojny i niezakłócony.
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-09, 23:40 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Wiosenne przesilenie oznacza spadek odporności. W tym czasie szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy. Dziś miksujemy koktajl mający wszystko to, co nasz system odpornościowy kocha.
Po pierwsze: witamina C. To ona pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Jedzmy zatem jarmuż, który jest skarbnicą witamin – przede wszystkim C i K, a także białka, błonnika, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu – oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Natka pietruszki jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
Bogate w nią są także jabłka. Najbogatsze – te dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne oraz wspaniale rozgrzewa organizm. Miód poprawia odporność i pomaga w przeziębieniach. Ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i nie bać się przeziębienia? Zrób koktajl!
Koktajl na odporność Składniki:
- garść jarmużu - garść natki pietruszki - plaster imbiru - łyżeczka miodu - sok z połowy cytryny - 200 ml soku z jabłek
Wszystkie składniki zmiksuj i pij
Wiosenne przesilenie oznacza spadek odporności. W tym czasie szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy. Dziś miksujemy koktajl mający wszystko to, co nasz system odpornościowy kocha.
Po pierwsze: witamina C. To ona pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Jedzmy zatem jarmuż, który jest skarbnicą witamin – przede wszystkim C i K, a także białka, błonnika, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu – oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Natka pietruszki jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
Bogate w nią są także jabłka. Najbogatsze – te dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne oraz wspaniale rozgrzewa organizm. Miód poprawia odporność i pomaga w przeziębieniach. Ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i nie bać się przeziębienia? Zrób koktajl!
Koktajl na odporność Składniki:
- garść jarmużu - garść natki pietruszki - plaster imbiru - łyżeczka miodu - sok z połowy cytryny - 200 ml soku z jabłek
Wszystkie składniki zmiksuj i pij
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-09, 21:17 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
1. Nigdy nie łącz pokarmów białkowych z węglowodanowymi. 2. Nigdy nie jedz gorących potraw i nie pij gorących napojów. 3. Stosuj 3-4 godzinne przerwy między posiłkami. 4. Na przekąskę jedz same tylko owoce lub surówki warzywne. 5. Nie popijaj podczas jedzenia. Pij pół godziny przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. 6. Ogranicz kawę i czarną herbatę. Pij soki z warzyw, owoców i ziołowe lub owocowe herbaty. 7. Nie jedz smażonych potraw. Zdrowsze są gotowane lub duszone. 8. Unikaj białych "zabójców" - pieczywa, cukru i słodkiego mleka. 9. Codziennie pij naturalny jogurt i świeży sok z jednej cytryny. 10. Najlepszym lekarstwem jest ruch. Na to tabletek nie ma i chyba nigdy nie będzie.
1. Nigdy nie łącz pokarmów białkowych z węglowodanowymi. 2. Nigdy nie jedz gorących potraw i nie pij gorących napojów. 3. Stosuj 3-4 godzinne przerwy między posiłkami. 4. Na przekąskę jedz same tylko owoce lub surówki warzywne. 5. Nie popijaj podczas jedzenia. Pij pół godziny przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. 6. Ogranicz kawę i czarną herbatę. Pij soki z warzyw, owoców i ziołowe lub owocowe herbaty. 7. Nie jedz smażonych potraw. Zdrowsze są gotowane lub duszone. 8. Unikaj białych "zabójców" - pieczywa, cukru i słodkiego mleka. 9. Codziennie pij naturalny jogurt i świeży sok z jednej cytryny. 10. Najlepszym lekarstwem jest ruch. Na to tabletek nie ma i chyba nigdy nie będzie.
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-08, 23:35 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Zasada nr 8: Zwiększ ilość witaminy D3 w organizmie
Witamina D3 stanowi najważniejszą substancję odżywczą. Ponad 80% Polaków nie osiąga minimalnego poziomu spożycia, który pozwala na zachowanie dobrego zdrowia (30 ng/mL). Optymalna ilość to 50–65 ng/mL.
Żółtka jaj, tłuste ryby oraz podroby są najlepszym pokarmowym źródłem witaminy D3, ale ich jedzenie nie wystarczy. Jedynym skutecznym środkiem jest przebywanie na słońcu każdego dnia przez co najmniej 20 minut przy odkrytych ¾ ciała, jednak i to nie jest wystarczające w takich krajach jak Polska, ponieważ zimą promienie słoneczne padają pod zbyt małym kątem.
Jedynie przyjmowanie witaminy D3 w formie suplementu diety (co najmniej 4000 UI w przypadku osoby dorosłej) pozwoli utrzymać odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie.
Zasada nr 8: Zwiększ ilość witaminy D3 w organizmie
Witamina D3 stanowi najważniejszą substancję odżywczą. Ponad 80% Polaków nie osiąga minimalnego poziomu spożycia, który pozwala na zachowanie dobrego zdrowia (30 ng/mL). Optymalna ilość to 50–65 ng/mL.
Żółtka jaj, tłuste ryby oraz podroby są najlepszym pokarmowym źródłem witaminy D3, ale ich jedzenie nie wystarczy. Jedynym skutecznym środkiem jest przebywanie na słońcu każdego dnia przez co najmniej 20 minut przy odkrytych ¾ ciała, jednak i to nie jest wystarczające w takich krajach jak Polska, ponieważ zimą promienie słoneczne padają pod zbyt małym kątem.
Jedynie przyjmowanie witaminy D3 w formie suplementu diety (co najmniej 4000 UI w przypadku osoby dorosłej) pozwoli utrzymać odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie.
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-06, 23:38 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Zasada nr 7: Unikaj oleju z kukurydzy, kiełków pszenicy, pestek winogron, oleju słonecznikowego, sojowego i szafranowego
Te bogate w kwasy omega-6 oleje charakteryzują się niską wartością odżywczą.
W zamian sięgaj po oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich. Wypróbuj także wszelkie rodzaje octu, aby zróżnicować smak sosów winegret.
Do smażenia używaj smalcu lub oleju kokosowego, które świetnie się do tego nadają z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz również dodać do potraw oleju lnianego lub lniankowego (oba są bogate w kwasy omega-3), pod warunkiem, że nie będziesz ich podgrzewał, gdyż tłuszcze te są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Pod wpływem ciepła tłuszcze utleniają się i stają się toksyczne
Zasada nr 7: Unikaj oleju z kukurydzy, kiełków pszenicy, pestek winogron, oleju słonecznikowego, sojowego i szafranowego
Te bogate w kwasy omega-6 oleje charakteryzują się niską wartością odżywczą.
W zamian sięgaj po oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich. Wypróbuj także wszelkie rodzaje octu, aby zróżnicować smak sosów winegret.
Do smażenia używaj smalcu lub oleju kokosowego, które świetnie się do tego nadają z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz również dodać do potraw oleju lnianego lub lniankowego (oba są bogate w kwasy omega-3), pod warunkiem, że nie będziesz ich podgrzewał, gdyż tłuszcze te są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Pod wpływem ciepła tłuszcze utleniają się i stają się toksyczne
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-06, 00:00 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Zasada nr 6: Przyprawy i zioła do wszystkiego
Aromatyczne zioła i przyprawy są pełne przeciwutleniaczy w jeszcze większym stopniu niż warzywa i owoce. Ponadto dodają one doskonały smak do wszystkiego, co jesz, dzięki czemu ograniczysz chęć sięgania po krakersy, desery i inne słodkości.
Imbir, kurkuma, słodka papryka, cynamon, kardamon, kminek stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Wypróbuj przyprawy w przyrządzaniu zup, sałatek, mięs, sosów i warzyw.
Zasada nr 6: Przyprawy i zioła do wszystkiego
Aromatyczne zioła i przyprawy są pełne przeciwutleniaczy w jeszcze większym stopniu niż warzywa i owoce. Ponadto dodają one doskonały smak do wszystkiego, co jesz, dzięki czemu ograniczysz chęć sięgania po krakersy, desery i inne słodkości.
Imbir, kurkuma, słodka papryka, cynamon, kardamon, kminek stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Wypróbuj przyprawy w przyrządzaniu zup, sałatek, mięs, sosów i warzyw.
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-05, 18:35 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Najważniesze zasady żywienia |
|
|
Zasada nr 5: Jedz jaja
Jedz jaja i zapomnij o wszystkich złych rzeczach, które mówi się o żółtkach. To prawda, że są one bogate w cholesterol, jednak cholesterol znajdujący się we krwi jest wytwarzany przez wątrobę z glukozy, a spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu praktycznie nie ma na niego żadnego wpływu.
Ponadto żółtka jaj zawierają przeciwutleniacze, mikroelementy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wspomagają wydzielanie hormonów spalających nadmiar tłuszczu.
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże warzywa lekko podsmażone na patelni na odrobinie oleju kokosowego i dwa smażone jajka lub omlet
Zasada nr 5: Jedz jaja
Jedz jaja i zapomnij o wszystkich złych rzeczach, które mówi się o żółtkach. To prawda, że są one bogate w cholesterol, jednak cholesterol znajdujący się we krwi jest wytwarzany przez wątrobę z glukozy, a spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu praktycznie nie ma na niego żadnego wpływu.
Ponadto żółtka jaj zawierają przeciwutleniacze, mikroelementy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wspomagają wydzielanie hormonów spalających nadmiar tłuszczu.
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże warzywa lekko podsmażone na patelni na odrobinie oleju kokosowego i dwa smażone jajka lub omlet
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-05, 00:42 |
|
|
|
|