Autor |
Wiadomość |
|
|
Tytuł: |
Re: Kasza jaglana |
|
|
Ogólnie kaszę polubiłam dzięki Wygodnejdiecie i ich oryginalnym sposobom podania. Ciekawie wpleciona w dania bardzo mi posmakowała i teraz już coraz częściej po nią sięgam!
Ogólnie kaszę polubiłam dzięki Wygodnejdiecie i ich oryginalnym sposobom podania. Ciekawie wpleciona w dania bardzo mi posmakowała i teraz już coraz częściej po nią sięgam!
|
|
|
|
Napisane: 2018-03-25, 20:22 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Kasza jaglana |
|
|
Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, robię na słodko z żurawiną i bakaliami lub na obiad z mięskiem i sosem. Kasza jaglana nadaje się do wielu dań na słodko i ostro :D .
Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, robię na słodko z żurawiną i bakaliami lub na obiad z mięskiem i sosem. Kasza jaglana nadaje się do wielu dań na słodko i ostro :D .
|
|
|
|
Napisane: 2018-03-22, 11:38 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Kasza jaglana |
|
|
Uwielbiam ;) i coraz częściej gości u mnie w domu :)
Uwielbiam ;) i coraz częściej gości u mnie w domu :)
|
|
|
|
Napisane: 2018-02-23, 23:42 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Kasza jaglana |
|
|
Osobom z grupą krwi 0 przypisuje się odwagę, zdolności przywódcze, umiejętność koncentracji, silny instynkt samozachowawczy i intuicję. To osoby w większości silne, zdrowe, wytrzymałe i optymistyczne. Potrafią podjąć ryzyko i być elastyczne w swoich zachowaniach. Stres rozładują najlepiej przy intensywnym ruchu. Gdy im tego brakuje, bywają przygnębione i mogą tyć. Kobiety są lojalne, wspaniałomyślne i pogodne, ale często uzależniają się od partnera, mimo, iż potrafią polegać na sobie. Natomiast mężczyźni z tą grupą bywają władczy, często o dużym temperamencie seksualnym.
Osoby z grupą krwi A lubią współpracę w niedużych zespołach ludzkich i są tolerancyjne. To pasjonaci, sprytni, błyskotliwi i wrażliwi. Potrafią dobrze ukrywać swoje wnętrze, niepokoje i przeżycia. Osoby te nie są jednak odporne na wysokie obciążenia psychiczne. Stają się wtedy niespokojne, problemy traktując zbyt osobiście. Związany z tym ogromny stres rozładują najszybciej poprzez medytację czy relaksację albo zajęcia uspokajające, takie jak np. spacer. Kobiety bywają sentymentalnymi romantyczkami, kierują nimi zmienne emocje. Mężczyźni z tą grupą zwykle nie opuszczają swoich rodzin. Dom jest dla nich azylem.
Osobom z grupą krwi B przypisuje się poczucie realizmu, niezależność, największą elastyczność w działaniach oraz zdolności twórcze. Nie lubią konfrontacji, łatwiej niż inni akceptują odmienne osobowości innych ludzi i rozumieją je. Dążą do równowagi pomiędzy ciałem a emocjami. Stres rozładują najlepiej poprzez umiarkowany ruch fizyczny, taki jak wędrówki piesze, rower, pływanie itp. Kobiety są dobrymi organizatorkami, są samodzielne, odpowiedzialne i nie lubią przeciętności. Mężczyźni z tą grupą krwi lubią przebywać poza domem, a ewentualnego romansu nie potraktują zbyt poważnie.
Osoby z grupą krwi AB to natury nieco powierzchowne, ale z talentem dyplomatycznym. Nie znoszą samotności a ich dom zwykle pełen jest gości czy zwierząt. Łączą w sobie wrażliwość i tolerancję, choć targają nimi sprzeczności. To ludzie bez skłonności do uraz, otwarci i dający się lubić. Ale bywają nielojalni i nieodpowiedzialni. Stres najszybciej odreagują łącząc uspokajające ćwiczenia koncentracji z umiarkowanym wysiłkiem. Kobiety nie są dobrymi organizatorkami i nie lubią monotonii. Mężczyźni z tą grupą cenią sobie dom i pozostawiają partnerce dużo swobody, ale nie lubią niespodzianek.
Osobom z grupą krwi 0 przypisuje się odwagę, zdolności przywódcze, umiejętność koncentracji, silny instynkt samozachowawczy i intuicję. To osoby w większości silne, zdrowe, wytrzymałe i optymistyczne. Potrafią podjąć ryzyko i być elastyczne w swoich zachowaniach. Stres rozładują najlepiej przy intensywnym ruchu. Gdy im tego brakuje, bywają przygnębione i mogą tyć. Kobiety są lojalne, wspaniałomyślne i pogodne, ale często uzależniają się od partnera, mimo, iż potrafią polegać na sobie. Natomiast mężczyźni z tą grupą bywają władczy, często o dużym temperamencie seksualnym.
Osoby z grupą krwi A lubią współpracę w niedużych zespołach ludzkich i są tolerancyjne. To pasjonaci, sprytni, błyskotliwi i wrażliwi. Potrafią dobrze ukrywać swoje wnętrze, niepokoje i przeżycia. Osoby te nie są jednak odporne na wysokie obciążenia psychiczne. Stają się wtedy niespokojne, problemy traktując zbyt osobiście. Związany z tym ogromny stres rozładują najszybciej poprzez medytację czy relaksację albo zajęcia uspokajające, takie jak np. spacer. Kobiety bywają sentymentalnymi romantyczkami, kierują nimi zmienne emocje. Mężczyźni z tą grupą zwykle nie opuszczają swoich rodzin. Dom jest dla nich azylem.
Osobom z grupą krwi B przypisuje się poczucie realizmu, niezależność, największą elastyczność w działaniach oraz zdolności twórcze. Nie lubią konfrontacji, łatwiej niż inni akceptują odmienne osobowości innych ludzi i rozumieją je. Dążą do równowagi pomiędzy ciałem a emocjami. Stres rozładują najlepiej poprzez umiarkowany ruch fizyczny, taki jak wędrówki piesze, rower, pływanie itp. Kobiety są dobrymi organizatorkami, są samodzielne, odpowiedzialne i nie lubią przeciętności. Mężczyźni z tą grupą krwi lubią przebywać poza domem, a ewentualnego romansu nie potraktują zbyt poważnie.
Osoby z grupą krwi AB to natury nieco powierzchowne, ale z talentem dyplomatycznym. Nie znoszą samotności a ich dom zwykle pełen jest gości czy zwierząt. Łączą w sobie wrażliwość i tolerancję, choć targają nimi sprzeczności. To ludzie bez skłonności do uraz, otwarci i dający się lubić. Ale bywają nielojalni i nieodpowiedzialni. Stres najszybciej odreagują łącząc uspokajające ćwiczenia koncentracji z umiarkowanym wysiłkiem. Kobiety nie są dobrymi organizatorkami i nie lubią monotonii. Mężczyźni z tą grupą cenią sobie dom i pozostawiają partnerce dużo swobody, ale nie lubią niespodzianek.
|
|
|
|
Napisane: 2015-10-10, 21:25 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Kasza jaglana |
|
|
Setki lat temu były ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Doceniano smak kasz i ich kulinarne możliwości. Niestety, w czasach komuny o kaszach zapomniano, spychając je na daleki plan po wszechobecnych ziemniakach. Czas na nadrobienie zaległości, bowiem kasza to źródło smaku i zdrowia. Specjaliści są zdania, że im mniej przetworzona, tym lepsza. Wśród licznych kasz do najbardziej wartościowych zalicza się jaglana. Nie bez powodu nazywana jest nazywana królową kasz. Dostarcza dużo białka i ma najwyższą spośród kasz zawartość witamin z grupy B. Zawiera dużo żelaza, które chroni przed niedokrwistością, miedź wspomagającą odporność i lecytynę korzystnie wpływającą na pracę mózgu. To bogaty magazyn składników mineralnych.
- Kasza jaglana to niedoceniane źródło zdrowia i ciepła. Ta lekkostrawna i smaczna kasza o pradawnych korzeniach powstaje z prosa. Co w niej znajdziemy? Zasobna jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co sprawia, że może być stosowana przez osoby na niego uczulone (osoby z celiakią). Jest również doskonałym źródłem białka i rzadko wywołuje alergię, dlatego jest bezpiecznym produktem, zwłaszcza dla dzieci. Kasza jaglana, poza swoimi właściwościami odżywczymi, ma również dwie bardzo ważne cechy: rozgrzewa organizm i odkwasza go, pomagając utrzymać równowagę kwasowo-zasadową potrzebną do prawidłowej pracy organizmu. To jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu. Podobne właściwości mają warzywa i owoce - tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.
Wiele osób omija kaszę z daleka, ponieważ wydaje im się wyłącznie nudnym dodatkiem do obiadu. Tymczasem kaszę jaglaną można jadać na wiele sposobów. Ograniczać nas może jedynie nasza kulinarna wyobraźnia. To baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań. W wersji wytrawnej dobrze smakują zrobione z niej placki, zapiekanki, pasztety, kotlety, sałatki. Warto wykorzystywać ją jako dodatek do zup lub składnik pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się w roli farszu, którym można wypełniać warzywa i mięsa. Znajduje się też w tradycyjnych śląskich krupniokach. Na słodko z pewnością zasmakuje dzieciom. Można ją jadać ugotowaną na sypko np. z mlekiem (w tej wersji będzie bardzo dobra na śniadanie) lub zapiekać z różnymi owocami i podawać jako deser.
Wielu osobom wydaje się, że kasza to kaloryczny produkt, który po zjedzeniu powiększy obwód pasa. Nic bardziej mylnego. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów spożywczych. Jeśli nie jest serwowana z kalorycznymi dodatkami, staje się sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Porcja kaszy na talerzu to zaledwie 140 kcal. Kasza jaglana to doskonałe pożywienie dla maluchów m.in. dlatego, że wspomaga wzrost. Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji - ma działanie detoksujące i rozgrzewające, ale także przeciwgrzybicze. Jest pomocna w leczeniu niestrawności i biegunek. Jej jedzenie obniża poziom cukru we krwi. Muszą na nią jednak uważać osoby chore na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz niektóre schorzenia układu pokarmowego - np. nowotwory. Kasze mogą bowiem podrażniać śluzówkę jelit.
Setki lat temu były ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Doceniano smak kasz i ich kulinarne możliwości. Niestety, w czasach komuny o kaszach zapomniano, spychając je na daleki plan po wszechobecnych ziemniakach. Czas na nadrobienie zaległości, bowiem kasza to źródło smaku i zdrowia. Specjaliści są zdania, że im mniej przetworzona, tym lepsza. Wśród licznych kasz do najbardziej wartościowych zalicza się jaglana. Nie bez powodu nazywana jest nazywana królową kasz. Dostarcza dużo białka i ma najwyższą spośród kasz zawartość witamin z grupy B. Zawiera dużo żelaza, które chroni przed niedokrwistością, miedź wspomagającą odporność i lecytynę korzystnie wpływającą na pracę mózgu. To bogaty magazyn składników mineralnych.
- Kasza jaglana to niedoceniane źródło zdrowia i ciepła. Ta lekkostrawna i smaczna kasza o pradawnych korzeniach powstaje z prosa. Co w niej znajdziemy? Zasobna jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co sprawia, że może być stosowana przez osoby na niego uczulone (osoby z celiakią). Jest również doskonałym źródłem białka i rzadko wywołuje alergię, dlatego jest bezpiecznym produktem, zwłaszcza dla dzieci. Kasza jaglana, poza swoimi właściwościami odżywczymi, ma również dwie bardzo ważne cechy: rozgrzewa organizm i odkwasza go, pomagając utrzymać równowagę kwasowo-zasadową potrzebną do prawidłowej pracy organizmu. To jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu. Podobne właściwości mają warzywa i owoce - tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.
Wiele osób omija kaszę z daleka, ponieważ wydaje im się wyłącznie nudnym dodatkiem do obiadu. Tymczasem kaszę jaglaną można jadać na wiele sposobów. Ograniczać nas może jedynie nasza kulinarna wyobraźnia. To baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań. W wersji wytrawnej dobrze smakują zrobione z niej placki, zapiekanki, pasztety, kotlety, sałatki. Warto wykorzystywać ją jako dodatek do zup lub składnik pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się w roli farszu, którym można wypełniać warzywa i mięsa. Znajduje się też w tradycyjnych śląskich krupniokach. Na słodko z pewnością zasmakuje dzieciom. Można ją jadać ugotowaną na sypko np. z mlekiem (w tej wersji będzie bardzo dobra na śniadanie) lub zapiekać z różnymi owocami i podawać jako deser.
Wielu osobom wydaje się, że kasza to kaloryczny produkt, który po zjedzeniu powiększy obwód pasa. Nic bardziej mylnego. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów spożywczych. Jeśli nie jest serwowana z kalorycznymi dodatkami, staje się sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Porcja kaszy na talerzu to zaledwie 140 kcal. Kasza jaglana to doskonałe pożywienie dla maluchów m.in. dlatego, że wspomaga wzrost. Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji - ma działanie detoksujące i rozgrzewające, ale także przeciwgrzybicze. Jest pomocna w leczeniu niestrawności i biegunek. Jej jedzenie obniża poziom cukru we krwi. Muszą na nią jednak uważać osoby chore na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz niektóre schorzenia układu pokarmowego - np. nowotwory. Kasze mogą bowiem podrażniać śluzówkę jelit.
|
|
|
|
Napisane: 2015-03-06, 00:11 |
|
|
|
|