Witaj. Na podłodze w kuchni z rodzimych gatunków drewna najlepsze są: dąb, buk, klon, jawor, a z egzotycznych badi, jatoba, kempas, merbau, doussie, sucupira. Warto wybrać drewno o jednolitej barwie, równomiernym usłojeniu, pozbawione sęków, które pod wpływem użytkowania i wilgoci mogą wypadać. Warto też pamiętać o tym, że na ciemnym drewnie bardziej widać kurz, zarysowania i ślady zabrudzeń. Jeśli chcesz dobrze zabezpieczyć podłogę przed wilgocią, plamami z wody, brudem i kurzem możesz wybrać olejowanie (np. Bondex Extreme Oil). Równie odporne są posadzki lakierowane. Jedynie woda oraz piasek narażają lakier na zniszczenie. Nie radzę Ci wybierać drewna woskowanego, zmywanie takiej podłogi na mokro będzie pozbawiać ją warstwy wosku.
Pozdrawiam serdecznie, Ekspert Bondex
Witaj. Na podłodze w kuchni z rodzimych gatunków drewna najlepsze są: dąb, buk, klon, jawor, a z egzotycznych badi, jatoba, kempas, merbau, doussie, sucupira. Warto wybrać drewno o jednolitej barwie, równomiernym usłojeniu, pozbawione sęków, które pod wpływem użytkowania i wilgoci mogą wypadać. Warto też pamiętać o tym, że na ciemnym drewnie bardziej widać kurz, zarysowania i ślady zabrudzeń. Jeśli chcesz dobrze zabezpieczyć podłogę przed wilgocią, plamami z wody, brudem i kurzem możesz wybrać olejowanie (np. Bondex Extreme Oil). Równie odporne są posadzki lakierowane. Jedynie woda oraz piasek narażają lakier na zniszczenie. Nie radzę Ci wybierać drewna woskowanego, zmywanie takiej podłogi na mokro będzie pozbawiać ją warstwy wosku.
Pozdrawiam serdecznie, Ekspert Bondex
|