w swoim traktacie o kawie: „De Saluberrima potione Cahue seu Cafe nuncupata Discurscus”, historyk Antoine Faustus Nairon opisuje, że kawa została odkryta w Etiopii przez… kozy1.
Pewnego dnia pasterzowi o imieniu Kaldi upadła na patelnię gałąź pewnego krzewu. Nasiona uprażyły się, roztaczając wokół piękny zapach. Kozy podbiegły, żeby spróbować. Później były tak podekscytowane, że nie mogły spać całą noc.
Historia ta wydarzyła się w 1671 roku. Od tego czasu zainteresowanie kawą wzrosło do tego stopnia, że dziś jest drugim po ropie naftowej, najczęściej eksportowanym produktem na świecie!
O zaletach i wadach kawy powiedziano już wszystko. Dziś przynoszę Ci dobre wieści: kawa jest cudownym lekiem!
Cudowne lekarstwo Sam tego nie wymyśliłem: to rzetelne i potwierdzone naukowo wyniki, opublikowane przez New England Journal of Medicine w 2012 r. po największym badaniu na temat kawy, jakie kiedykolwiek przeprowadzono.
Trzeba zrozumieć naukowców – podobnie jak Ty i ja mogli się w tym wszystkim pogubić. Przez dziesiątki lat słyszeli, że kawa może zdziałać wiele dobrego... i wiele złego. Aby mieć czyste sumienie zwerbowali więc ponad 400 000 osób (tak, czterysta tysięcy, to nie literówka) w wieku od 50 do 71 lat i obserwowali je aż przez 13 lat.
Wniosek okazał się prosty: im więcej kawy pije dana grupa osób, tym bardziej spada u niej ryzyko zgonu.
Optymalna liczba to 4–5 filiżanek dziennie: ryzyko zgonu mężczyzn spada o 12%, a kobiet o 16%. Przy większej liczbie krzywa zgonów spada nadal.
Jednak nawet umiarkowane spożycie kawy (1 filiżanka dziennie) już wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zgonu od 5 do 6%.
Być może wynik ten nie wydaje Ci się imponujący. Ale, biorąc pod uwagę setki milionów, jeśli nie miliardy osób pijących kawę, to korzyści, które czerpie ludzkość z picia kawy, są po prostu ogromne.
Warto również podkreślić, że wyniki tych badań na wielką skalę nie spadły na nas jak grom z jasnego nieba. Dowody niezwykłych zalet kawy zbierano przez lata.
Kawa zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera Kawa może o 20% zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Optymalna ilość do uzyskania efektu zabezpieczającego przed chorobą wynosi od 3 do 5 filiżanek dziennie2.
****************************************** ...Choroba Alzheimera
Jeśli czytałeś artykuł w lipcowym miesięczniku Naturalnie Zdrowym Być dotyczący zwyrodnienia, to zapewne pamiętasz o 16-punktowym programie, który może pomóc chorym na Alzheimera odzyskiwać pamięć!
W sierpniowym wydaniu Naturalnie Zdrowym Być odkryjesz także spektakularny postęp, który się dokonał, jeśli chodzi o tę chorobę… w medycynie naturalnej!
Wyleczenie (tak, wyleczenie!) jest teraz możliwe dzięki pewnemu składnikowi odżywczemu, który regeneruje mózg: trójglicerydy o łańcuchu średniej długości MCT (ang. medium-chain triglycerides). Wyniki terapii, o której się dowiesz, są absolutnie nadzwyczajne.
W najnowszym sierpniowym numerze miesięczniku poświęconym ochronie Twojego zdrowia: Naturalnie Zdrowym Być znajdziesz również:
5 oznak, że brakuje Ci żelaza... oraz problemy, jakie z tego wynikają Bóle pleców, napięcie mięśniowe lub ból chroniczny – zastosuj automasaż Stwórz własną apteczkę pierwszej pomocy Juicing: prawdziwa „instrukcja obsługi” Nasze przyjaciółki bakterie Zjeść ryż i... się nie otruć! Bakteria, która chroni przed metalami ciężkimi Aby rozpocząć prenumeratę miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być, przejdź do formularza na tej stronie (kliknij tutaj).
******************************************
Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy Z przeprowadzonego przez fińskich naukowców w latach 1982–1992 na dużą skalę badania wynika, że osoby regularnie pijące kawę są mniej narażone na cukrzycę typu drugiego3.
Kawa jest dobra na zęby Bakterie Streptococcus mutans atakują zęby i niczym nieprzyjaciel próbują zająć szkliwo. Kofeina temu zapobiega4.
Najnowsze badania przeprowadzone w Brazylii wykazały, że kawa ma właściwości antybakteryjne i zapobiega próchnicy5. Efekt ten jest jednak osiągany tylko w przypadku kawy bez cukru i mleka.
Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych Wypicie 3–4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 20 do 30% ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych. Efekt ten związany jest z kofeiną. Kawa bezkofeinowa w tym przypadku nie jest skuteczna6.
Kawa chroni osoby z nadwagą U osób otyłych występuje wysokie ryzyko rozwoju oporności na insulinę, co prowadzi do cukrzycy i gromadzenia tłuszczu w wątrobie.
Choroba ta, nazywana stłuszczeniem wątroby, może okazać się bardzo niebezpieczna, chociaż z początku przebiega w sposób niezauważalny. Jeśli w wątrobie wystąpi dodatkowo stan zapalny, to wówczas mamy do czynienia z tzw. marskością wątroby. Może wówczas dojść do całkowitego jej uszkodzenia, co powoduje śmierć pacjenta.
Dane opublikowane w Stanach Zjednoczonych, Europie i Japonii są bardzo niepokojące, ponieważ wskazują, że od 10% do 25% dorosłych cierpi z powodu tej choroby. Główną przyczyną tych przerażających statystyk jest wzrost liczby ludzi otyłych w tych krajach7.
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Pharmaceutical Research wskazują na to, że picie kawy może jednak zmniejszyć to ryzyko, czego dowodzą eksperymenty przeprowadzone na myszach8.
Kawa poprawia czujność To oczywiste, bez dwóch zdań, ale jedno zdanie jednak napiszę: kawa jest doskonała, jeśli chodzi o poprawę czujności i sprawności umysłowej.
Dzięki kawie uniknięto wielu wypadków drogowych, a według najnowszych badań przeprowadzonych przez armię amerykańską żołnierze pozbawieni snu przez 72 godziny, ćwicząc strzelanie po spożyciu 200 do 300 mg kofeiny mieli podwyższoną szybkość reakcji9.
Efekty zaczynają być widoczne zaledwie po 10 minutach od wypicia kawy10.
Niektórzy są zaniepokojeni stymulującym działaniem kofeiny na ciśnienie krwi. Chociaż prawdą jest, że kofeina zwiększa ciśnienie krwi z 7 do 10 mmHg, to potem poziom ten spada i nie stanowi zagrożenia dla nadciśnieniowców.
Nadmiar kofeiny może zabić, lecz, żeby osiągnąć śmiertelną dawkę, trzeba by wypić duszkiem 80 do 100 filiżanek kawy. Nietrudno to zapamiętać, nigdy tak nie rób!
Kawa jest pierwszym źródłem przeciwutleniaczy w zachodniej diecie Pierwszy składnik kawy, który przychodzi Ci do głowy, to kofeina, ale kawa zawiera przecież mnóstwo innych substancji. Prawdopodobnie jeszcze nie wszystkie zostały przez naukowców odkryte. Niektóre z nich zostały zbadane, ale jesteśmy daleko od poznania wszystkich ich interakcji.
Znaczna część tych związków jest przeciwutleniaczami, które chronią Twoje komórki i organy przed utlenianiem (tzw. oksydacją), szkodami wywołanymi w organizmie przez wolne rodniki.
Nie wdając się w skomplikowane szczegóły - utlenianie jest uważane za jeden z mechanizmów starzenia się11.
Trudno w to uwierzyć, ale kawa jest głównym źródłem przeciwutleniaczy w zachodniej diecie, wyprzedzając owoce i warzywa razem wzięte!
Kawa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino12, 13.
Napój wyjątkowy Kawa jest bez wątpienia wyjątkowym napojem.
Niektórzy wykraczają nawet poza wspomniane przeze mnie zbawienne działanie kawy, twierdząc, że zmniejsza ona ryzyko zawału serca, zachorowania na raka, polepsza samopoczucie, usprawnia pamięć, zwiększa libido i inne14.
Jednak cytowane wyniki pochodzą z „instytutów” badań kawy i są finansowane przez przemysł kawowy, nie mogę zatem potwierdzić wiarygodności tych badań.
Bez ryzyka dla serca Nawet wśród lekarzy kawa ma złą reputację, jeśli chodzi o wpływ na serce.
Naukowcy z wydziału kardiologii Northwestern University (Chicago, USA) zebrali informacje na temat setek tysięcy osób pijących kawę.
Byli w stanie wykazać, że kawa:
nie podwyższa ciśnienia krwi na dłuższą metę, nie zwiększa ryzyka zawału serca (ale może je zmniejszyć), nie zwiększa ryzyka wystąpienia udaru mózgu, nie zwiększa ryzyka wystąpienia zaburzeń rytmu serca (arytmii). Kawa może natomiast zwiększyć częstotliwość występowania tzw. skurczy dodatkowych (uczucie „kołatania serca”) u osób, które są na to podatne, ale nie stanowi to zagrożenia dla ich zdrowia15.
Kiedy pijesz kawę, to nie ma nic przyjemniejszego niż jej wspaniały aromat i cudowny smak, to prawdziwy eliksir młodości dla Twojego ciała i ducha...
Źródła:
1) Wikipédia: Kaldi; http://en.wikipedia.org/wiki/Kaldi
2) Risk of Alzheimer’s disease may be decreased by up to 20 percent by moderate coffee consumption; http://www.medicalnewstoday.com/releases/286159.php
3) Tuomilehto J: Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus among middle-aged Finnish men and women. JAMA. 2004, 291(10):1213-129
4) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 6 mars 2002
5) Meckelburg N1, Pinto KC, Farah A, Iorio NL, Pierro VS, Dos Santos KR, Maia LC, Antonio AG. Antibacterial effect of coffee: calcium concentration in a culture containing teeth/biofilm exposed to Coffea Canephora aqueous extract. Lett Appl Microbiol. 2014 Jun 7. doi: 10.1111/lam.12281.
6) Leitzmann MF: Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterology 2002, 123(6):1823-1830.
7) Cirrhose graisseuse, stéatose hépatique; http://santeweb.ch/santeweb/Maladies/khb.php?Cirrhose_graisseuse_steatose_hepatique&khb_lng_id=2&khb_content_id=199339933
8) Ma Y., Gao M., Liu D., Chlorogenic Acid Improves High Fat Diet-Induced Hepatic Steatosis and Insulin Resistance in Mice. Pharm Res. 2014 Sep 24.
9) Tharion W.J.: Caffeine effects on marksmanship during high-stress military training with 72 hour sleep deprivation. Aviat Space Environ Med. 2003, 74(4):309-314
10) Caffeine Has Greater Effect On Men, And Starts Only Ten Minutes After Consumption; http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081222113526.htm
11) Coffee and cardiovascular disease: In vitro, cellular, animal, and human studies; http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661807000291
12) Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans; http://jn.nutrition.org/content/134/3/562.short
13) Contribution of beverages to the intake of lipophilic and hydrophilic antioxidants in the Spanish diet; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14506489
14) 10 Surprising Health Facts About Caffeine; http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a24835/caffeine/
15) Caffeine and Cardiac Arrhythmias: A Review of the EvidenceDaniel J. Pelchovitz, MD, Jeffrey J. Goldberger, MD, Bluhm Cardiovascular Center and the Divisio
w swoim traktacie o kawie: „De Saluberrima potione Cahue seu Cafe nuncupata Discurscus”, historyk Antoine Faustus Nairon opisuje, że kawa została odkryta w Etiopii przez… kozy1.
Pewnego dnia pasterzowi o imieniu Kaldi upadła na patelnię gałąź pewnego krzewu. Nasiona uprażyły się, roztaczając wokół piękny zapach. Kozy podbiegły, żeby spróbować. Później były tak podekscytowane, że nie mogły spać całą noc.
Historia ta wydarzyła się w 1671 roku. Od tego czasu zainteresowanie kawą wzrosło do tego stopnia, że dziś jest drugim po ropie naftowej, najczęściej eksportowanym produktem na świecie!
O zaletach i wadach kawy powiedziano już wszystko. Dziś przynoszę Ci dobre wieści: kawa jest cudownym lekiem!
Cudowne lekarstwo Sam tego nie wymyśliłem: to rzetelne i potwierdzone naukowo wyniki, opublikowane przez New England Journal of Medicine w 2012 r. po największym badaniu na temat kawy, jakie kiedykolwiek przeprowadzono.
Trzeba zrozumieć naukowców – podobnie jak Ty i ja mogli się w tym wszystkim pogubić. Przez dziesiątki lat słyszeli, że kawa może zdziałać wiele dobrego... i wiele złego. Aby mieć czyste sumienie zwerbowali więc ponad 400 000 osób (tak, czterysta tysięcy, to nie literówka) w wieku od 50 do 71 lat i obserwowali je aż przez 13 lat.
Wniosek okazał się prosty: im więcej kawy pije dana grupa osób, tym bardziej spada u niej ryzyko zgonu.
Optymalna liczba to 4–5 filiżanek dziennie: ryzyko zgonu mężczyzn spada o 12%, a kobiet o 16%. Przy większej liczbie krzywa zgonów spada nadal.
Jednak nawet umiarkowane spożycie kawy (1 filiżanka dziennie) już wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zgonu od 5 do 6%.
Być może wynik ten nie wydaje Ci się imponujący. Ale, biorąc pod uwagę setki milionów, jeśli nie miliardy osób pijących kawę, to korzyści, które czerpie ludzkość z picia kawy, są po prostu ogromne.
Warto również podkreślić, że wyniki tych badań na wielką skalę nie spadły na nas jak grom z jasnego nieba. Dowody niezwykłych zalet kawy zbierano przez lata.
Kawa zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera Kawa może o 20% zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Optymalna ilość do uzyskania efektu zabezpieczającego przed chorobą wynosi od 3 do 5 filiżanek dziennie2.
****************************************** ...Choroba Alzheimera
Jeśli czytałeś artykuł w lipcowym miesięczniku Naturalnie Zdrowym Być dotyczący zwyrodnienia, to zapewne pamiętasz o 16-punktowym programie, który może pomóc chorym na Alzheimera odzyskiwać pamięć!
W sierpniowym wydaniu Naturalnie Zdrowym Być odkryjesz także spektakularny postęp, który się dokonał, jeśli chodzi o tę chorobę… w medycynie naturalnej!
Wyleczenie (tak, wyleczenie!) jest teraz możliwe dzięki pewnemu składnikowi odżywczemu, który regeneruje mózg: trójglicerydy o łańcuchu średniej długości MCT (ang. medium-chain triglycerides). Wyniki terapii, o której się dowiesz, są absolutnie nadzwyczajne.
W najnowszym sierpniowym numerze miesięczniku poświęconym ochronie Twojego zdrowia: Naturalnie Zdrowym Być znajdziesz również:
5 oznak, że brakuje Ci żelaza... oraz problemy, jakie z tego wynikają Bóle pleców, napięcie mięśniowe lub ból chroniczny – zastosuj automasaż Stwórz własną apteczkę pierwszej pomocy Juicing: prawdziwa „instrukcja obsługi” Nasze przyjaciółki bakterie Zjeść ryż i... się nie otruć! Bakteria, która chroni przed metalami ciężkimi Aby rozpocząć prenumeratę miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być, przejdź do formularza na tej stronie (kliknij tutaj).
******************************************
Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy Z przeprowadzonego przez fińskich naukowców w latach 1982–1992 na dużą skalę badania wynika, że osoby regularnie pijące kawę są mniej narażone na cukrzycę typu drugiego3.
Kawa jest dobra na zęby Bakterie Streptococcus mutans atakują zęby i niczym nieprzyjaciel próbują zająć szkliwo. Kofeina temu zapobiega4.
Najnowsze badania przeprowadzone w Brazylii wykazały, że kawa ma właściwości antybakteryjne i zapobiega próchnicy5. Efekt ten jest jednak osiągany tylko w przypadku kawy bez cukru i mleka.
Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych Wypicie 3–4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 20 do 30% ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych. Efekt ten związany jest z kofeiną. Kawa bezkofeinowa w tym przypadku nie jest skuteczna6.
Kawa chroni osoby z nadwagą U osób otyłych występuje wysokie ryzyko rozwoju oporności na insulinę, co prowadzi do cukrzycy i gromadzenia tłuszczu w wątrobie.
Choroba ta, nazywana stłuszczeniem wątroby, może okazać się bardzo niebezpieczna, chociaż z początku przebiega w sposób niezauważalny. Jeśli w wątrobie wystąpi dodatkowo stan zapalny, to wówczas mamy do czynienia z tzw. marskością wątroby. Może wówczas dojść do całkowitego jej uszkodzenia, co powoduje śmierć pacjenta.
Dane opublikowane w Stanach Zjednoczonych, Europie i Japonii są bardzo niepokojące, ponieważ wskazują, że od 10% do 25% dorosłych cierpi z powodu tej choroby. Główną przyczyną tych przerażających statystyk jest wzrost liczby ludzi otyłych w tych krajach7.
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Pharmaceutical Research wskazują na to, że picie kawy może jednak zmniejszyć to ryzyko, czego dowodzą eksperymenty przeprowadzone na myszach8.
Kawa poprawia czujność To oczywiste, bez dwóch zdań, ale jedno zdanie jednak napiszę: kawa jest doskonała, jeśli chodzi o poprawę czujności i sprawności umysłowej.
Dzięki kawie uniknięto wielu wypadków drogowych, a według najnowszych badań przeprowadzonych przez armię amerykańską żołnierze pozbawieni snu przez 72 godziny, ćwicząc strzelanie po spożyciu 200 do 300 mg kofeiny mieli podwyższoną szybkość reakcji9.
Efekty zaczynają być widoczne zaledwie po 10 minutach od wypicia kawy10.
Niektórzy są zaniepokojeni stymulującym działaniem kofeiny na ciśnienie krwi. Chociaż prawdą jest, że kofeina zwiększa ciśnienie krwi z 7 do 10 mmHg, to potem poziom ten spada i nie stanowi zagrożenia dla nadciśnieniowców.
Nadmiar kofeiny może zabić, lecz, żeby osiągnąć śmiertelną dawkę, trzeba by wypić duszkiem 80 do 100 filiżanek kawy. Nietrudno to zapamiętać, nigdy tak nie rób!
Kawa jest pierwszym źródłem przeciwutleniaczy w zachodniej diecie Pierwszy składnik kawy, który przychodzi Ci do głowy, to kofeina, ale kawa zawiera przecież mnóstwo innych substancji. Prawdopodobnie jeszcze nie wszystkie zostały przez naukowców odkryte. Niektóre z nich zostały zbadane, ale jesteśmy daleko od poznania wszystkich ich interakcji.
Znaczna część tych związków jest przeciwutleniaczami, które chronią Twoje komórki i organy przed utlenianiem (tzw. oksydacją), szkodami wywołanymi w organizmie przez wolne rodniki.
Nie wdając się w skomplikowane szczegóły - utlenianie jest uważane za jeden z mechanizmów starzenia się11.
Trudno w to uwierzyć, ale kawa jest głównym źródłem przeciwutleniaczy w zachodniej diecie, wyprzedzając owoce i warzywa razem wzięte!
Kawa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino12, 13.
Napój wyjątkowy Kawa jest bez wątpienia wyjątkowym napojem.
Niektórzy wykraczają nawet poza wspomniane przeze mnie zbawienne działanie kawy, twierdząc, że zmniejsza ona ryzyko zawału serca, zachorowania na raka, polepsza samopoczucie, usprawnia pamięć, zwiększa libido i inne14.
Jednak cytowane wyniki pochodzą z „instytutów” badań kawy i są finansowane przez przemysł kawowy, nie mogę zatem potwierdzić wiarygodności tych badań.
Bez ryzyka dla serca Nawet wśród lekarzy kawa ma złą reputację, jeśli chodzi o wpływ na serce.
Naukowcy z wydziału kardiologii Northwestern University (Chicago, USA) zebrali informacje na temat setek tysięcy osób pijących kawę.
Byli w stanie wykazać, że kawa:
nie podwyższa ciśnienia krwi na dłuższą metę, nie zwiększa ryzyka zawału serca (ale może je zmniejszyć), nie zwiększa ryzyka wystąpienia udaru mózgu, nie zwiększa ryzyka wystąpienia zaburzeń rytmu serca (arytmii). Kawa może natomiast zwiększyć częstotliwość występowania tzw. skurczy dodatkowych (uczucie „kołatania serca”) u osób, które są na to podatne, ale nie stanowi to zagrożenia dla ich zdrowia15.
Kiedy pijesz kawę, to nie ma nic przyjemniejszego niż jej wspaniały aromat i cudowny smak, to prawdziwy eliksir młodości dla Twojego ciała i ducha...
Źródła:
1) Wikipédia: Kaldi; http://en.wikipedia.org/wiki/Kaldi
2) Risk of Alzheimer’s disease may be decreased by up to 20 percent by moderate coffee consumption; http://www.medicalnewstoday.com/releases/286159.php
3) Tuomilehto J: Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus among middle-aged Finnish men and women. JAMA. 2004, 291(10):1213-129
4) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 6 mars 2002
5) Meckelburg N1, Pinto KC, Farah A, Iorio NL, Pierro VS, Dos Santos KR, Maia LC, Antonio AG. Antibacterial effect of coffee: calcium concentration in a culture containing teeth/biofilm exposed to Coffea Canephora aqueous extract. Lett Appl Microbiol. 2014 Jun 7. doi: 10.1111/lam.12281.
6) Leitzmann MF: Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterology 2002, 123(6):1823-1830.
7) Cirrhose graisseuse, stéatose hépatique; http://santeweb.ch/santeweb/Maladies/khb.php?Cirrhose_graisseuse_steatose_hepatique&khb_lng_id=2&khb_content_id=199339933
8) Ma Y., Gao M., Liu D., Chlorogenic Acid Improves High Fat Diet-Induced Hepatic Steatosis and Insulin Resistance in Mice. Pharm Res. 2014 Sep 24.
9) Tharion W.J.: Caffeine effects on marksmanship during high-stress military training with 72 hour sleep deprivation. Aviat Space Environ Med. 2003, 74(4):309-314
10) Caffeine Has Greater Effect On Men, And Starts Only Ten Minutes After Consumption; http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081222113526.htm
11) Coffee and cardiovascular disease: In vitro, cellular, animal, and human studies; http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661807000291
12) Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans; http://jn.nutrition.org/content/134/3/562.short
13) Contribution of beverages to the intake of lipophilic and hydrophilic antioxidants in the Spanish diet; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14506489
14) 10 Surprising Health Facts About Caffeine; http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a24835/caffeine/
15) Caffeine and Cardiac Arrhythmias: A Review of the EvidenceDaniel J. Pelchovitz, MD, Jeffrey J. Goldberger, MD, Bluhm Cardiovascular Center and the Divisio
|