dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Odpowiedz
Nazwa użytkownika:
Tytuł:
Treść wiadomości:
Wpisz tutaj treść wiadomości. Nie może mieć ona więcej niż 60000 znaków. 

Uśmieszki
:-) ;-) :-> :-D :-P :-o :mrgreen: :lol: :-( :-| :-/ :-? :-x :shock: :cry: :oops: 8-) :evil: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :diabel: :krew: :alien: :aragorn: :run: :crush: :compcrush: :cygaro: :dog: :druch: :drunk: :rambo: :gilotyna: :pistoldance: :hulk: :jackass: :jedi: :kolejka: :jury: :koncert: :hit: :bullets: :newyear: :notcool: :ohno: :bored:
Pokaż więcej uśmieszków
Rozmiar:
Kolor tekstu
Opcje:
BBCode jest włączony
[img] jest włączony
[flash] jest wyłączony
[url] jest wyłączony
Uśmieszki są włączone
Wyłącz BBCode
Wyłącz uśmieszki
Podaj nazwę aktualnego miesiąca
Podaj nazwę aktualnego miesiąca:
   

Przegląd tematu - móżdżek
Autor Wiadomość
  Tytuł:  móżdżek  Cytuj
móżdżek to jedna z tych potraw, których już prawie nikt nie jada.

Już same wspomnienie o nim wywołuje nudności. Spożywanie go przywodzi na myśl jakiś plemiennych kanibali zjadających móżdżek swoich wrogów, by przejąć ich ducha.

A wracając do móżdżku zwierzęcego – nawet nie umielibyśmy dziś go przygotować. To się gotuje? (odpowiedź: tak, 5 minut we wrzącej wodzie).

Nikogo nie zmuszę do jedzenia go.

Jedyne biodostępne źródło fosfatydyloseryny
Mimo to należy wiedzieć, że móżdżek ssaków to jedyne znane biodostępne źródło ważnego fosfolipidu: fosfatydyloseryny1.

Fosfolipidy to związki, z których w dużej mierze składa się błona komórkowa w komórkach ludzkiego organizmu, a zwłaszcza w neuronach. Fosfatydyloseryna mózgowa (występująca w mózgu) składa się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu może przenikać przez barierę krew-mózg i zagnieździć się w mózgu, a dokładnie – w błonie komórkowej neuronów.

U starszych osób spadek poziomu fosfatydyloseryny w mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji poznawczych i pamięci, a także z depresją. W rzeczywistości, wraz z wiekiem, Twojemu organizmowi coraz trudniej samodzielnie wytworzyć fosfatydyloserynę.

Dobrym zwyczajem na starość byłoby zatem regularne spożywanie móżdżka cielęcego lub jagnięcego.

Móżdżek kontra choroba Alzheimera i inne formy demencji starczej
Fosfatydyloserynie poświęcono liczne badania.

Włoscy naukowcy przeprowadzili badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą w 1993 r.2 Obserwowali oni starsze osoby cierpiące na poważne lub umiarkowane pogorszenie funkcji poznawczych. Badanie to wykazało, że podawanie 300 mg dziennie fosfatydyloseryny przez sześć miesięcy umożliwiało poprawę funkcji poznawczych i zachowanie chorych. Nie pozwalało natomiast na odwrócenie postępów choroby, co po sześciu miesiącach znosiło skutki działania fosfatydyloseryny.

Prowadzono także inne badania kliniczne w związku z funkcjami poznawczymi u osób w podeszłym wieku, ale także w związku z depresją.

Naukowcy stwierdzili, że podawanie 100 mg fosfatydyloseryny trzy razy dziennie przez trzy miesiące może poprawić wyniki uzyskiwane na testach neuropsychologicznych3.

Zaobserwowano również poprawę nastroju u badanych osób4, 5.

Podawana ilość wynosiła niezmiennie 300 mg dziennie, w postaci suplementu diety.

Nadzwyczajne wartości odżywcze
Tym niemniej, zalecam raczej spożywanie móżdżku, który ma nadzwyczajne wartości odżywcze:

Stosunek omega-6 do omega-3: w móżdżku jest 2,5 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż omega-6. To rzadka i wielka zaleta, ponieważ współczesna żywność charakteryzuje się raczej kompletnym rozregulowaniem zmierzającym w przeciwnym kierunku (zbyt mało omega-3 i nadmiar omega-6). Te prawidłowe proporcje gwarantują lepszą ochronę przed depresją, chorobami układu krążenia, nowotworami oraz przed stanami zapalnymi w narządach, co oznacza również: mniej chorób dotykających stawy.
Wskaźnik glikemiczny bliski zeru. Jedzenie móżdżku w żaden sposób nie podwyższa poziomu cukru we krwi. Wartość glikemiczna wynosi zero.
Wskaźnik sycenia: wynosi 5, tj. maksimum. To oznacza, że móżdżek należy do potraw, które najszybciej sycą w stosunku do zjedzonej ilości.
Gęstość odżywcza: gęstość odżywcza wynosi 31,7, a to wysoki poziom. Znaczy to, że móżdżek zawiera mnóstwo substancji odżywczych.
Poziom przeciwutleniaczy: średni. Móżdżek zawiera umiarkowane ilości przeciwutleniaczy.
Jedyną słabą stroną móżdżku jest indeks PRAL, wskazujący kwasowość pożywienia: sytuuje się on na poziomie 18,3, w skali od -35 do +35, co oznacza, że ma silne właściwości zakwaszające6.

Teraz mogę zrozumieć, że małe plastikowe opakowania z móżdżkiem jagnięcym na wystawie u rzeźnika wywołują dreszcze wzdłuż kręgosłupa.

Zrobiliśmy się przewrażliwieni. W dawnych czasach, kiedy zabijano zwierzę, móżdżek był jednym z pierwszych części, na które się rzucano! Bez wątpienia ludzie instynktownie zdawali sobie sprawę z niebywałej obfitości występowania w móżdżku drogocennych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ale nie wybiera się czasów, w których przychodzi nam żyć… Już nie instynkt wyznacza nam kierunek w życiu, i czasem to dobrze, a czasem
Post Napisane: 2017-09-03, 21:21
4CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

Strefa czasowa: UTC + 2


2CCCCCCCCCCCCCCCCC cron

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO