z informacji: Żelazo zawarte w pokarmach jest trójwartościowe. W żołądku zmienia się w żelazo dwuwartościowe, które po połączeniu się z białkiem tworzy przyswajalny związek, ferrytynę. Organizm człowieka jest w stanie przyswoić tylko 10% żelaza zawartego w pokarmach.
W żywności pochodzenia zwierzęcego około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej. Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierają żelazo w postaci trudno przyswajalnej i jego wchłanianie przez ludzki organizm wynosi około 5%. Absorpcję żelaza w jelicie cienkim zwiększają: miedź, kobalt, mangan i białka zwierzęce.
Najlepszym źródłem żelaza są: chuda wołowina, mięso indyka, wątróbka, sardynki z puszki, płatki śniadaniowe, gotowana fasola, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa. Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C z owoców cytrusowych, jagód, kiwi, papryki, ziemniaków. Do codziennych posiłków warto też wprowadzić natkę pietruszki, koperek czy dziką różę. Żeby wzrosło przyswajanie żelaza, potrzeba minimum 500 mg witaminy C.
Następnym składnikiem, dzięki któremu wzrasta przyswajanie tego pierwiastka, jest chlorofil. I tutaj nieocenione są zielone części warzyw oraz świeże zioła. Szczególnie godna polecenia jest pokrzywa, która sama w sobie zawiera do 19% soli mineralnych – krzemu, żelaza, potasu i wapnia. Wiosenna dieta pokrzywowa to bardzo skuteczny środek na anemię. Bogatym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza. Następne bogate w żelazo produkty, to śliwki i suszone morele, orzechy, nasiona dyni i słonecznika oraz rodzynki.
Kiedy w organizmie występują niedobory żelaza, warto wykluczyć z diety produkty, które ograniczają jego przyswajalność: czarną herbatę, kawę, otręby, płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, szczaw, rabarbar.
Jeżeli przyjmujesz preparaty farmakologiczne zawierające żelazo, to nie powinnaś popijać je wodą, tylko wyjątkowo sokami owocowymi zawierającymi duże ilości witaminy C – sok z czarnej porzeczki, pomarańczowy, cytrynowy.
z informacji: Żelazo zawarte w pokarmach jest trójwartościowe. W żołądku zmienia się w żelazo dwuwartościowe, które po połączeniu się z białkiem tworzy przyswajalny związek, ferrytynę. Organizm człowieka jest w stanie przyswoić tylko 10% żelaza zawartego w pokarmach.
W żywności pochodzenia zwierzęcego około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej. Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierają żelazo w postaci trudno przyswajalnej i jego wchłanianie przez ludzki organizm wynosi około 5%. Absorpcję żelaza w jelicie cienkim zwiększają: miedź, kobalt, mangan i białka zwierzęce.
Najlepszym źródłem żelaza są: chuda wołowina, mięso indyka, wątróbka, sardynki z puszki, płatki śniadaniowe, gotowana fasola, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa. Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C z owoców cytrusowych, jagód, kiwi, papryki, ziemniaków. Do codziennych posiłków warto też wprowadzić natkę pietruszki, koperek czy dziką różę. Żeby wzrosło przyswajanie żelaza, potrzeba minimum 500 mg witaminy C.
Następnym składnikiem, dzięki któremu wzrasta przyswajanie tego pierwiastka, jest chlorofil. I tutaj nieocenione są zielone części warzyw oraz świeże zioła. Szczególnie godna polecenia jest pokrzywa, która sama w sobie zawiera do 19% soli mineralnych – krzemu, żelaza, potasu i wapnia. Wiosenna dieta pokrzywowa to bardzo skuteczny środek na anemię. Bogatym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza. Następne bogate w żelazo produkty, to śliwki i suszone morele, orzechy, nasiona dyni i słonecznika oraz rodzynki.
Kiedy w organizmie występują niedobory żelaza, warto wykluczyć z diety produkty, które ograniczają jego przyswajalność: czarną herbatę, kawę, otręby, płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, szczaw, rabarbar.
Jeżeli przyjmujesz preparaty farmakologiczne zawierające żelazo, to nie powinnaś popijać je wodą, tylko wyjątkowo sokami owocowymi zawierającymi duże ilości witaminy C – sok z czarnej porzeczki, pomarańczowy, cytrynowy.
|