w sklepach ze zdrową żywnością powoli pojawia się szeroki wachlarz supergwiazd: quinoa, kurkuma, nasiona chia, stewia, agar-agar, nori, grzyby shiitake, maranta trzcinowata, jagody goji, czarna soczewica Beluga, szarłat wyniosły i inne.
Dawniej nikt nie znał tych superproduktów. Dziś jednak weszły one do głównego nurtu sprzedaży. Dowodem jest choćby to, że można je znaleźć w dużych centrach handlowych.
Aby być o krok do przodu i wciąż odkrywać nowe bogactwa natury, proponuję zapoznać się z 7 superproduktami żywnościowymi, o których nie mówią media. Szybko zdasz sobie sprawę, że ich właściwości są po prostu niezwykłe.
Uwaga: Jak zawsze, aby znaleźć niezwykłe i mało znane produkty, trzeba rozejrzeć się po wszystkich zakątkach świata. Dlatego zwracam się do Czytelników, którzy mają możliwość zaopatrywania się u źródła – w Kanadzie, Afryce, Azji Południowej i Ameryce Południowej.
Kiwano – ogórek Kiwano, zwany także rogatym melonem, przypomina coś pomiędzy grejpfrutem a jabłkiem.
Jest to afrykański owoc ceniony za jego wysoką zawartość witaminy A i C, które dają energię i chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
Kiwano je się tak samo jak melona. Wystarczy przeciąć go na pół i drążyć za pomocą łyżki, aby wydobyć miąższ.
Chaga znana wśród Rosjan jako „grzyb nieśmiertelności” Chaga to grzyb, który rośnie w lasach Rosji i Kanady. Wśród grzybów obecnie występujących na świecie jest to grzyb najbogatszy w składniki odżywcze. Dlatego Rosjanie nazywają go „grzybem nieśmiertelności”. I już od przeszło pięciu wieków używają go do celów terapeutycznych. Jego właściwości przeciwutleniające pomagają w walce z zapaleniami, starzeniem się komórek i zmarszczkami.
Grzyby Chaga można jeść w postaci proszku dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością, który parzy się jak herbatę lub dodaje się do smoothie.
Dżakfrut zastępujący mięso Dżakfrut jest owocem o żółtym miąższu pochodzącym z Azji Południowej. Jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Jego włóknista struktura przypomina mięso. Co więcej dobrze współgra ze wszystkimi warzywami, a także roślinami strączkowymi i zbożami. Stąd też powszechnie stosuje się go jako substytut mięsa. Najlepiej jeść go na surowo, aby nie zmieniać jego właściwości.
Dżakfrut jest zaskakującym i masywnym owocem – w całości przed podzieleniem na kawałki waży ponad 30 kg.
Manneczka łękowata: superzboże Manneczka to zboże z rodziny dzikiego prosa, które rośnie na Sri Lance. Ta odmiana zbóż, zwana także korakanem lub dagussą, bogata jest w wapń, żelazo i błonnik. Bonus: nie zawiera glutenu.
Manneczkę sprzedaje się głównie surową lub pod postacią mąki. Jej lekko orzechowy smak sprawia, że łatwo komponuje się z innymi pokarmami. Gotuje się ją we wrzącej, lekko osolonej do smaku wodzie.
Parkia wspaniała Nasiona parkii wspaniałej (petai) to duże i chrupiące zielone fasolki. Mieszkańcy Malezji, Indonezji i Singapuru spożywają je regularnie. Są one bogate w minerały i witaminę C.
Ich pozyskanie bywa czasem problematyczne. Niektóre sklepy spożywcze sprzedają nasiona parkii wspaniałej w słoikach, marynowane, a nawet zamrożone. Nasiona te można podawać jako dodatek do dań z owoców morza.
Czerymoja: skarb Chile Czerymoja to tradycyjny składnik kuchni chilijskiej. Słynie z niepowtarzalnego smaku przypominającego coś pomiędzy jabłkiem a cynamonem. W Andaluzji można znaleźć wiele sadów z drzewami czerymoi.
Ponadto stwierdzono, że jest niezwykle bogata w witaminę C i błonnik, a w 75% składa się z wody. Pozwala zatem poprawić poziom energii i wspomaga trawienie. Najlepiej spożywać ją na surowo, aby jej składniki odżywcze pozostały nienaruszone.
Pieprzyca peruwiańska (maca) Maca to kuzynka rzodkiewki i rzeżuchy i jest uprawiana w górach Peru. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Pomaga przy:
problemach z libido, bólach menstruacyjnych, problemach z płodnością. Jest pełna składników odżywczych, które zwalczają zmęczenie i stres, a jej korzeń jest bogaty w błonnik, węglowodany, wapń i żelazo.
Maca występuje w postaci proszku lub tabletek. Jej karmelizowany smak sprawia, że jest idealny dodatkiem do ciast, naleśników i soków.
Z poważaniem, Eric Müller
w sklepach ze zdrową żywnością powoli pojawia się szeroki wachlarz supergwiazd: quinoa, kurkuma, nasiona chia, stewia, agar-agar, nori, grzyby shiitake, maranta trzcinowata, jagody goji, czarna soczewica Beluga, szarłat wyniosły i inne.
Dawniej nikt nie znał tych superproduktów. Dziś jednak weszły one do głównego nurtu sprzedaży. Dowodem jest choćby to, że można je znaleźć w dużych centrach handlowych.
Aby być o krok do przodu i wciąż odkrywać nowe bogactwa natury, proponuję zapoznać się z 7 superproduktami żywnościowymi, o których nie mówią media. Szybko zdasz sobie sprawę, że ich właściwości są po prostu niezwykłe.
Uwaga: Jak zawsze, aby znaleźć niezwykłe i mało znane produkty, trzeba rozejrzeć się po wszystkich zakątkach świata. Dlatego zwracam się do Czytelników, którzy mają możliwość zaopatrywania się u źródła – w Kanadzie, Afryce, Azji Południowej i Ameryce Południowej.
[size=150]Kiwano[/size] – ogórek Kiwano, zwany także rogatym melonem, przypomina coś pomiędzy grejpfrutem a jabłkiem.
Jest to afrykański owoc ceniony za jego wysoką zawartość witaminy A i C, które dają energię i chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
Kiwano je się tak samo jak melona. Wystarczy przeciąć go na pół i drążyć za pomocą łyżki, aby wydobyć miąższ.
[size=150]Chaga[/size] znana wśród Rosjan jako „grzyb nieśmiertelności” Chaga to grzyb, który rośnie w lasach Rosji i Kanady. Wśród grzybów obecnie występujących na świecie jest to grzyb najbogatszy w składniki odżywcze. Dlatego Rosjanie nazywają go „grzybem nieśmiertelności”. I już od przeszło pięciu wieków używają go do celów terapeutycznych. Jego właściwości przeciwutleniające pomagają w walce z zapaleniami, starzeniem się komórek i zmarszczkami.
Grzyby Chaga można jeść w postaci proszku dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością, który parzy się jak herbatę lub dodaje się do smoothie.
[size=150]Dżakfrut[/size] zastępujący mięso Dżakfrut jest owocem o żółtym miąższu pochodzącym z Azji Południowej. Jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Jego włóknista struktura przypomina mięso. Co więcej dobrze współgra ze wszystkimi warzywami, a także roślinami strączkowymi i zbożami. Stąd też powszechnie stosuje się go jako substytut mięsa. Najlepiej jeść go na surowo, aby nie zmieniać jego właściwości.
Dżakfrut jest zaskakującym i masywnym owocem – w całości przed podzieleniem na kawałki waży ponad 30 kg.
M[size=150]anneczka łękowata: superzboże[/size] Manneczka to zboże z rodziny dzikiego prosa, które rośnie na Sri Lance. Ta odmiana zbóż, zwana także korakanem lub dagussą, bogata jest w wapń, żelazo i błonnik. Bonus: nie zawiera glutenu.
Manneczkę sprzedaje się głównie surową lub pod postacią mąki. Jej lekko orzechowy smak sprawia, że łatwo komponuje się z innymi pokarmami. Gotuje się ją we wrzącej, lekko osolonej do smaku wodzie.
[size=150]Parkia wspaniała[/size] Nasiona parkii wspaniałej (petai) to duże i chrupiące zielone fasolki. Mieszkańcy Malezji, Indonezji i Singapuru spożywają je regularnie. Są one bogate w minerały i witaminę C.
Ich pozyskanie bywa czasem problematyczne. Niektóre sklepy spożywcze sprzedają nasiona parkii wspaniałej w słoikach, marynowane, a nawet zamrożone. Nasiona te można podawać jako dodatek do dań z owoców morza.
[size=150]Czerymoja: skarb Chile[/size] Czerymoja to tradycyjny składnik kuchni chilijskiej. Słynie z niepowtarzalnego smaku przypominającego coś pomiędzy jabłkiem a cynamonem. W Andaluzji można znaleźć wiele sadów z drzewami czerymoi.
Ponadto stwierdzono, że jest niezwykle bogata w witaminę C i błonnik, a w 75% składa się z wody. Pozwala zatem poprawić poziom energii i wspomaga trawienie. Najlepiej spożywać ją na surowo, aby jej składniki odżywcze pozostały nienaruszone.
[size=150]Pieprzyca peruwiańska (maca)[/size] Maca to kuzynka rzodkiewki i rzeżuchy i jest uprawiana w górach Peru. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Pomaga przy:
problemach z libido, bólach menstruacyjnych, problemach z płodnością. Jest pełna składników odżywczych, które zwalczają zmęczenie i stres, a jej korzeń jest bogaty w błonnik, węglowodany, wapń i żelazo.
Maca występuje w postaci proszku lub tabletek. Jej karmelizowany smak sprawia, że jest idealny dodatkiem do ciast, naleśników i soków.
Z poważaniem, Eric Müller
|