Czy i Ty uważasz, że: Masło jest szkodliwe
FAŁSZ! Masło jest w rzeczywistości zdrowe i jego spożywanie daje organizmowi wiele korzyści – może nawet ochronić Cię przed rakiem skóry. Margaryna, zwana „zdrową alternatywą dla masła”, jest za to bardziej szkodliwa niż palenie tytoniu. Kwasy tłuszczowe trans zawarte w margarynie są prawdziwą katastrofą dla Twoich naczyń krwionośnych – a mimo to większość ludzi wierzy, że to właśnie margaryna jest dla nich właściwym wyborem.
Nie powinno się jeść zbyt wiele jajek
FAŁSZ! „Eksperci” wciąż twierdzą, że żółtko jaj podniesie poziom Twojego cholesterolu. To nieprawda! Cholesterol zawarty w pożywieniu nie wpływa na jego poziom we krwi. A dodatkowo żółtka jajek są pełne luteiny – składnika odżywczego, który może uchronić Twój wzrok przed związaną z wiekiem degeneracją plamki żółtej.
Od orzechów się tyje
FAŁSZ! To kompletna bzdura. Niektóre z orzechów są doskonałym pożywieniem dla osób, które usiłują schudnąć, gdyż są trawione powoli i na dłużej zaspokajają głód. Co więcej, dwa duże badania potwierdziły, że jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zawału serca o 65%. Powód: Tłuszcze zawarte w orzechach są bardzo zdrowe dla Twoich naczyń krwionośnych.
Należy unikać słońca
FAŁSZ! Statystyki jasno pokazują, że osoby z umiarkowaną opalenizną mają o 50% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i raka jelita grubego niż osoby całkowicie blade. To dlatego, że słońce jest rzeczywiście ogromnie korzystne dla zdrowia. Jest naszym głównym źródłem witaminy D, która działa przeciwrakowo. Musisz też wiedzieć, że to filtry zawarte w kremach przeciwsłonecznych są podejrzewane o wywoływanie raka skóry.
Tłuszcz jest niezdrowy
FAŁSZ! Unikanie tłuszczu w pożywieniu prowadzi do nadwagi. Dzieje się tak dlatego, że organizm ludzki potrzebuje tłuszczu, żeby optymalnie funkcjonować i żeby zaspokoić apetyt. Ale to muszą być dobre tłuszcze – a tych nie spożywamy zbyt wiele. Zabrzmi to dziwnie, ale jeden z nich powoduje wręcz spadek wagi.
Czy i Ty uważasz, że: [size=150]Masło jest szkodliwe[/size]
[size=150]FAŁSZ![/size] Masło jest w rzeczywistości zdrowe i jego spożywanie daje organizmowi wiele korzyści – może nawet ochronić Cię przed rakiem skóry. Margaryna, zwana „zdrową alternatywą dla masła”, jest za to bardziej szkodliwa niż palenie tytoniu. Kwasy tłuszczowe trans zawarte w margarynie są prawdziwą katastrofą dla Twoich naczyń krwionośnych – a mimo to większość ludzi wierzy, że to właśnie margaryna jest dla nich właściwym wyborem.
[size=150]Nie powinno się jeść zbyt wiele jajek
FAŁSZ![/size] „Eksperci” wciąż twierdzą, że żółtko jaj podniesie poziom Twojego cholesterolu. To nieprawda! Cholesterol zawarty w pożywieniu nie wpływa na jego poziom we krwi. A dodatkowo żółtka jajek są pełne luteiny – składnika odżywczego, który może uchronić Twój wzrok przed związaną z wiekiem degeneracją plamki żółtej.
[size=150]Od orzechów się tyje
FAŁSZ![/size] To kompletna bzdura. Niektóre z orzechów są doskonałym pożywieniem dla osób, które usiłują schudnąć, gdyż są trawione powoli i na dłużej zaspokajają głód. Co więcej, dwa duże badania potwierdziły, że jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zawału serca o 65%. Powód: Tłuszcze zawarte w orzechach są bardzo zdrowe dla Twoich naczyń krwionośnych.
[size=150]Należy unikać słońca
FAŁSZ![/size] Statystyki jasno pokazują, że osoby z umiarkowaną opalenizną mają o 50% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i raka jelita grubego niż osoby całkowicie blade. To dlatego, że słońce jest rzeczywiście ogromnie korzystne dla zdrowia. Jest naszym głównym źródłem witaminy D, która działa przeciwrakowo. Musisz też wiedzieć, że to filtry zawarte w kremach przeciwsłonecznych są podejrzewane o wywoływanie raka skóry.
[size=150]Tłuszcz jest niezdrowy
FAŁSZ![/size] Unikanie tłuszczu w pożywieniu prowadzi do nadwagi. Dzieje się tak dlatego, że organizm ludzki potrzebuje tłuszczu, żeby optymalnie funkcjonować i żeby zaspokoić apetyt. Ale to muszą być dobre tłuszcze – a tych nie spożywamy zbyt wiele. Zabrzmi to dziwnie, ale jeden z nich powoduje wręcz spadek wagi.
|