https://www.ekologia.pl/wiadomosci/rosliny-i-zwierzeta/kanibalizm-wsrod-francuskich-chomikow,22525.html Kanibalizm wśród francuskich chomików Naukowcy dokonali wstrząsającego odkrycia – żyjące w północno-wschodniej Francji dzikie chomiki po zjedzeniu lokalnej kukurydzy popadają w kanibalizm i pożerają własne potomstwo!
Szokujące wyniki badania opublikowano pod koniec stycznia na łamach Proceedings Journal of Royal Society of London. Za główną przyczynę zmiany zachowania gryzoni uznaje się monokulturę przemysłową. Zwierzęta te żerują obecnie na jałowej ziemi, gdzie jedyne pożywienie stanowi modyfikowana genetycznie kukurydza. Monodieta sprawia, że, mimo dostępu do pokarmu, chomiki chorują z niedożywienia.
Zespół naukowców kierowany przez Mathilde Tissier z uniwersytetu w Strasburgu starał się zbadać wpływ diety gryzoni na ich zdolność do reprodukcji. Okazało się, że chomiki jedzące wyłącznie kukurydzę mają tak samo liczne potomstwo, jak osobniki żywiące się robakami, pszenicą i koniczyną. Jednak, kiedy porównano długość życia obu grup młodych, różnica była zatrważająca. 4/5 chomików, których matki miały zróżnicowaną dietę dożywało samodzielności, a w grupie osobników, gdzie matki żywiły się wyłącznie kukurydzą liczba przedwczesnych zgonów wynosiła aż 95% !
Oprócz tego, że chomicze rodzicielki szybko traciły instynkt macierzyński, pożerając własne potomstwo, pojawiły się inne anomalia. Samice wykazywały brak koordynacji ruchowej i zachowywały się agresywnie także w stosunku do badaczy. Języki tych gryzoni były opuchnięte i przybrały ciemną barwę, a krew stała się tak gęsta, że pobranie próbek stanowiło nie lada wyzwanie. Badacze doszli do wniosku, że przyczyną dziwnego zachowania jest niedobór witaminy B3. Aby zweryfikować swoje przypuszczenia postanowili uzupełnić jadłospis chomików o pokarmy bogate w tę substancję. Taki zabieg wystarczył, żeby wyeliminować wszystkie niepokojące objawy i zapobiec demencji oraz aktom kanibalizmu wśród badanych osobników.
Tego rodzaju odkrycie jest dobrym pretekstem do tego, żeby przypomnieć ludziom o konieczności powrotu do tradycyjnej gospodarki rolnej. W dzisiejszych czasach wiele gatunków mierzy się z trudnościami w zdobywaniu wartościowego pożywienia. Wielu z grozi dzisiaj wyginięcie, dlatego przywrócenie do uprawy szerokiej gamy roślin jest bardzo ważne, by chronić środowisko.
"Monokultura w rolnictwie jest bardzo szkodliwa dla różnorodności biologicznej” - zgodnie przyznali naukowcy.
https://www.ekologia.pl/wiadomosci/rosliny-i-zwierzeta/kanibalizm-wsrod-francuskich-chomikow,22525.html Kanibalizm wśród francuskich chomików Naukowcy dokonali wstrząsającego odkrycia – żyjące w północno-wschodniej Francji dzikie chomiki po zjedzeniu lokalnej kukurydzy popadają w kanibalizm i pożerają własne potomstwo!
Szokujące wyniki badania opublikowano pod koniec stycznia na łamach Proceedings Journal of Royal Society of London. Za główną przyczynę zmiany zachowania gryzoni uznaje się monokulturę przemysłową. Zwierzęta te żerują obecnie na jałowej ziemi, [size=150][color=#FF0000]gdzie jedyne pożywienie stanowi modyfikowana genetycznie kukurydza.[/color][/size] Monodieta sprawia, że, mimo dostępu do pokarmu, chomiki chorują z niedożywienia.
Zespół naukowców kierowany przez Mathilde Tissier z uniwersytetu w Strasburgu starał się zbadać wpływ diety gryzoni na ich zdolność do reprodukcji. Okazało się, że chomiki jedzące wyłącznie kukurydzę mają tak samo liczne potomstwo, jak osobniki żywiące się robakami, pszenicą i koniczyną. Jednak, kiedy porównano długość życia obu grup młodych, różnica była zatrważająca. 4/5 chomików, których matki miały zróżnicowaną dietę dożywało samodzielności, a w grupie osobników, gdzie matki żywiły się wyłącznie kukurydzą liczba przedwczesnych zgonów wynosiła aż 95% !
Oprócz tego, że chomicze rodzicielki szybko traciły instynkt macierzyński, pożerając własne potomstwo, pojawiły się inne anomalia. Samice wykazywały brak koordynacji ruchowej i zachowywały się agresywnie także w stosunku do badaczy. Języki tych gryzoni były opuchnięte i przybrały ciemną barwę, a krew stała się tak gęsta, że pobranie próbek stanowiło nie lada wyzwanie. Badacze doszli do wniosku, że przyczyną dziwnego zachowania jest niedobór witaminy B3. Aby zweryfikować swoje przypuszczenia postanowili uzupełnić jadłospis chomików o pokarmy bogate w tę substancję. Taki zabieg wystarczył, żeby wyeliminować wszystkie niepokojące objawy i zapobiec demencji oraz aktom kanibalizmu wśród badanych osobników.
Tego rodzaju odkrycie jest dobrym pretekstem do tego, żeby przypomnieć ludziom o konieczności powrotu do tradycyjnej gospodarki rolnej. W dzisiejszych czasach wiele gatunków mierzy się z trudnościami w zdobywaniu wartościowego pożywienia. Wielu z grozi dzisiaj wyginięcie, dlatego przywrócenie do uprawy szerokiej gamy roślin jest bardzo ważne, by chronić środowisko.
"Monokultura w rolnictwie jest bardzo szkodliwa dla różnorodności biologicznej” - zgodnie przyznali naukowcy.
|