dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Odpowiedz
Nazwa użytkownika:
Tytuł:
Treść wiadomości:
Wpisz tutaj treść wiadomości. Nie może mieć ona więcej niż 60000 znaków. 

Uśmieszki
:-) ;-) :-> :-D :-P :-o :mrgreen: :lol: :-( :-| :-/ :-? :-x :shock: :cry: :oops: 8-) :evil: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :diabel: :krew: :alien: :aragorn: :run: :crush: :compcrush: :cygaro: :dog: :druch: :drunk: :rambo: :gilotyna: :pistoldance: :hulk: :jackass: :jedi: :kolejka: :jury: :koncert: :hit: :bullets: :newyear: :notcool: :ohno: :bored:
Pokaż więcej uśmieszków
Rozmiar:
Kolor tekstu
Opcje:
BBCode jest włączony
[img] jest włączony
[flash] jest wyłączony
[url] jest wyłączony
Uśmieszki są włączone
Wyłącz BBCode
Wyłącz uśmieszki
Podaj nazwę aktualnego miesiąca
Podaj nazwę aktualnego miesiąca:
   

Przegląd tematu - Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu odp
Autor Wiadomość
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Wiele osób ma rozregulowaną pracę jelit. Grunt to rzeczywiście zadbać o ich poprawne funkcjonowanie.Patrzac na to jakich czasow dozylismy i ajkie jedzenie nam serwuja, jak bardzo przetworzone wlasciwie mozemy ratowac sie dieta. Bardzo trzeba dbac o jadlospis i w sumie dobrze robia supelementu z blonnikiem, w moim przypadku akurat colon c. Ostatnio tez obejrzalam taki dokument o odzywianiu i jestem przerazona treoche tym, co sie dzieje. Ale na szczescie mozemy jeszcze sami ratowac swoje jelita...
Post Napisane: 2017-09-09, 15:27
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
( w jelitach środowisk ludzkich mających słaby kontakt z "cywilizacją" stwierdzono do 30 000 (trzydzieści tysięcy) szczepów bakteryjnych. U ludzi cywilizowanych stwierdzono nawet tylko 2 - 3 tysiące (wina antybiotyków).
Post Napisane: 2017-06-09, 12:16
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Źródła:
1) Nature, 19 listopada 2015, t. 527, S117.
2) Inflammation chronique et maladie cardiovasculaire: un lien de plus en plus évident par Guy Sabourin. https://www.oiiq.org/sites/default/files/uploads/periodiques/Perspective/vol9no5/11_survol.pdf
3) Probiotics. http://www.greenmedinfo.com/substance/probiotics
Hygiène et santé de l'enfant: Gare à l'excès de propreté à la maison. http://www.acteurdemasante.com/gare-a-lexces-de-proprete-a-la-maison/
Amish children living in northern Indiana have a very low prevalence of allergic sensitization. http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(1200519-2/abstract
4) Paquette I. Étude et évaluation d’une matrice protéique pour la protection de bactéries probiotiques. Mémoire de maîtrise en sciences et technologies des aliments. Québec, Canada, 2013
5) Sherman P.M., Ossa J.C. & Jonhson-Henry K. «Unraveling mechanisms of action of probiotics». Nutrition in Clinical Practice, 2009, Vol. 24 (1):10-14.
6) A. Venket Rao, Alison C. Bested, Tracey M. Beaulne, Martin A. Katzman, Christina Iorio, John M. Berardi. A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fatigue syndrome.
7) Informations provenant d’un fabricant, la société THT.
8) Gibson G.R., Roberfroid M.B. «Dietary modulation of the human colonic microbiota : introducing the concept of prebiotics». J. Nutr., juin 1995, Vol. 125, n° 6, p. 1401-1412.
Le syndrome entéropsychologique (GAPS) Par le Dr Natasha Campbell-Mc Bride. http://hypersens.fr/Le-syndrome-enteropsychologique.html
Post Napisane: 2017-06-09, 12:12
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Probiotyki nowej generacji
Mówię o „nowych” probiotykach. Dlaczego?
Ponieważ najbardziej zaawansowane preparaty nie zawierają wyłącznie probiotyków, ale także prebiotyki, którymi probiotyki będą się żywić w jelitach.
Termin „prebiotyk” wprowadzili niedawno, w 1995 r., Gibson i Roberfroid8. Różnią się od probiotyków, gdyż nie są to mikroorganizmy.
Jest to błonnik, którego człowiek nie trawi, ale który jest przysmakiem dla bakterii w okrężnicy. Tym sposobem, przez żołądek docierają aż do jelit, w których pozwalają się bakteriom rozmnażać.
Prebiotyki uważa się za czynniki rozwoju probiotyków. Innymi słowy, ich obecność zwiększa ilość i pomnaża skutki działania probiotyków w okrężnicy.
Obecnie najczęściej wykorzystuje się inulinę oraz frukto-oligosacharydy. Są skuteczne, ale najlepszymi prebiotykami są te występujące w mleku matki. Zabezpieczają niemowlęta przed biegunką oraz podwyższają ich odporność w tej fazie rozwoju, kiedy dzieci są jeszcze bardzo wątłe. Zwane są galakto-oligosacharydami. Zmniejszają one ilość niedobrych bakterii i chorobotwórczych zarodków, takich jak Clostridium czy E. coli.
Zwiększają natomiast przyswajanie minerałów, szczególnie wapnia, stymulują odtruwające enzymy bakteryjne, sprzyjają wydzielaniu żółci i zmniejszają wytwarzanie trujących związków, takich jak fenole i indole.
Łagodzą zaparcia, zmniejszają zagrożenie biegunką oraz innymi chorobami zapalnymi układu pokarmowego. Galaktooligosacharydy działają od dawki 300 mg dziennie.
Preparaty zawierające zarazem i probiotyki, i prebiotyki czasem są nazywane symbiotykami.
Kiedy zawierają właściwe szczepy bakterii w wystarczających ilościach, w jednej dawce zyskujesz koncentrat korzyści dla swoich jelit i ogólnie dla Twojego zdrowia.
Ostatnia ważna uwaga: probiotyki zawsze stosuje się na czczo, popijając dużą szklanką letniej wody.
Preparaty w kapsułkach żelowych są zazwyczaj „gastroodporne”, tzn. że kapsułka dociera do jelita i rozpuszcza się dopiero w okrężnicy. To pozwala uniknąć wyginięcia bakterii po drodze.
Pierwsze widoczne skutki ich działania można zaobserwować zazwyczaj po sześciu tygodniach stosowania.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
Post Napisane: 2017-06-09, 12:11
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Probiotyki: dwubiegowe zdrowie
Teraz rozumiesz, dlaczego mówiłem o braku równości wobec zdrowia.
Większość obywateli nie zdaje sobie z tego sprawy, ale:
**Z jednej strony, istnieje nieliczna, dobrze poinformowana elita, którą stać na zakup nowoczesnych suplementów probiotyków we właściwych dawkach, na poziomie minimum 10 miliardów probiotyków w dawce.
**Z drugiej strony, cała masa osób kupuje całkowicie bezużyteczne probiotyki, często bardzo tanio, ale ciągle nieproporcjonalnie drogie w stosunku do ich zerowej skuteczności.
99,9% ludzi nie wie, że te miliony bakterii probiotycznych to nic w porównaniu z potrzebną ilością. Nie mają żadnego wpływu na Twoje zdrowie. Zresztą prawdopodobnie bakterie te nie dotrą nigdy do Twojej okrężnicy. Nie będą się w niej mogły nawet zagnieździć, nie mówiąc o jakimkolwiek wpływie na Twoje zdrowie.
Dlatego władze medyczne zawsze energicznie zwalczały sprzedawców probiotyków, którzy utrzymują (oświadczenia), że ich preparaty mają wpływ na zdrowie.
Wiele osób próbowało stosować probiotyki i uwierzyło, że to nie działa. A dawka zastosowanego preparatu była „po prostu” tysiąc lub dziesięć tysięcy razy za niska…
Natomiast z perspektywy producenta, różnica jest kolosalna: zaledwie kilka groszy kosztuje wyprodukowanie „probiotyków” zawierających sto milionów bakterii.
Bardzo łatwo jest wówczas zbić „kupę kasy”, jeśli znajdzie się odbiorców chętnych zapłacić za to 10 czy 20 euro.
Natomiast sprzedaż probiotyków zawierających ponad 10 miliardów bakterii w dawce to wyzwanie. Gdyż większość ludzi uważa, że ich cena jest zbyt wysoka. Wydaje im się, że zrobią świetny interes, kupując probiotyki taniej gdzie indziej.
Poważny błąd…
Post Napisane: 2017-06-09, 12:08
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Niezbędne: utrzymać jak najwięcej bakterii przy życiu!
Probiotyki są żywe: ale bez względu na to, co robisz, bakterie z czasem umierają.
Jedyne, co możesz zrobić, to spowolnić ich umieranie.
Umierają wolniej, jeśli liofilizacja została przeprowadzona w sposób prawidłowy.
Umierają również wolniej, jeśli są przechowywane w temperaturze bliskiej 40°C.
W tej temperaturze wskaźnik spadku ilości bakterii kwasu mlekowego wynosi od 2 do 3% wyjściowej ilości bakterii miesięcznie. Wskaźnik ten osiąga od 10 do 15%, kiedy te same bakterie przechowuje się w temperaturze pokojowej (pomiędzy 20 a 25°C)7.
Bakterie potrzebują również ochrony przed tlenem. Niektóre, bardziej wytrzymałe szczepy bakterii żyją dłużej.
Dzięki bardzo uważnemu prowadzeniu procesu produkcji (maksymalnie wydajna liofilizacja, dobór szczepów bakterii i ochrona przed tlenem), najlepsze probiotyki osiągają po 24 miesiącach wskaźnik przeżycia 40% w temperaturze 25°C, podczas gdy w przypadku niechronionych bakterii kwasu mlekowego wskaźnik ten wynosi 25% po 6 miesiącach.
Post Napisane: 2017-06-09, 12:07
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Ważne: sposób produkcji
Równie ważny co rodzaj szczepu bakterii jest sposób produkcji probiotyków.
Zrozumiesz, dlaczego probiotyki, choć konieczne dla zdrowia w nowoczesnych warunkach życia, pozostają preparatami wysoce technologicznymi, a zatem i kosztownymi.
Po zidentyfikowaniu właściwego szczepu bakterii należy go przechowywać w temperaturze -80°C.
Do wyprodukowania ilości koniecznej do suplementacji potrzeba zbiorników fermentacyjnych, które są czymś w rodzaju ogromnych „reaktorów” o pojemności od 2 do 3 000 litrów. Do reaktorów tych wprowadza się wcześniej namnożony w coraz większych probówkach materiał.
Hodowla w reaktorze trwa poniżej 24 godzin. Należy oczywiście spełnić bardzo ściśle określone warunki temperatury, kwasowości, napowietrzenia i wstrząsania.
Pod koniec procesu fermentacji bakterie odwirowuje się na bardzo wysokich obrotach. Dzięki temu otrzymuje się gęstą „masę bakteryjną”.
Wówczas należy ją bardzo ostrożnie poddać suszeniu, aby jak najwięcej bakterii pozostało przy życiu. Technika ta zwie się „liofilizacją”: zamraża się masę bakteryjną i umieszcza w próżni, co pozwala na przejście lodu bezpośrednio w gazowy stan skupienia, bez przejścia przez stan płynny. Woda oddziela się w postaci gazowej w procesie sublimacji.
Faza ta może trwać od jednego do trzech dni. Po jej zakończeniu, produkt ma postać suchego ciastka: praktycznie cała woda została odciągnięta.
Wtedy można to ciastko przekształcić w proszek zwany „czystą hodowlą”, z której wyprodukowany zostanie produkt końcowy (kapsułki żelowe, proszek lub inny preparat zawierający probiotyki).
Post Napisane: 2017-06-09, 12:07
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Szczepy probiotyków o naukowo uznanych właściwościach zdrowotnych
W chwili, kiedy to piszę, w sposób ścisły zidentyfikowano naukowo różne szczepy bakterii, które spełniają powyższe kryteria… Ale jedynie pięć biotypów bakterii szczególnie poddano testom klinicznym.
Są to Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium oraz Streptococcus thermophilus.
Te szczepy można przyjmować oddzielnie lub razem. Regulują florę jelitową, wpływając na wytwarzanie pewnych substancji (toksyn). Uniemożliwiają zagnieżdżenie się bakterii chorobotwórczych. Poprawiają trawienie i pomagają wpływać na zdolności obronne organizmu.
Dzięki tym czynnikom można zmniejszyć przewlekły stan zapalny dróg pokarmowych oraz zapobiegać infekcjom i poważnym chorobom4, 5.
Właściwe trawienie gwarantuje również więcej energii. Probiotyki przetestowano również jako skuteczne w przypadku zespołu przewlekłego zmęczenia6.
Zauważmy na koniec, że w tym ostatnim badaniu stwierdzono, że minimalna dzienna dawka wynosi 10 miliardów probiotyków. Ale ich działanie można zauważyć dopiero przy dziennej dawce 25 miliardów.
Post Napisane: 2017-06-09, 12:06
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Jakie szczepy bakterii są probiotyczne?
Suplementacja probiotyków to najskuteczniejszy i najbardziej bezpośredni sposób na zaludnienie Twojej okrężnicy (jelita grubego) zdrowymi gatunkami bakterii.
Ale o tym rozwiązaniu wspominam na zakończenie artykułu, gdyż jest ono zarezerwowane dla osób, które mogą sobie na to pozwolić. Probiotyki bowiem są drogie. Sposób ich wytwarzania i przechowywania jest złożony.
Smutne to, ale jest to jeszcze jeden czynnik braku równości wobec zdrowia.
Stworzenie rzeczywiście zdrowych probiotyków wymaga najpierw wyizolowania szczepów bakterii spełniających bardzo ścisłe kryteria. Powinny być:
*pochodzenia ludzkiego lub wywodzić się z tradycyjnej fermentowanej żywności;
*odporne na działanie soków żołądkowych i soli żółciowych, bo w innym przypadku zostaną zniszczone w procesie trawienia;
*w stanie przylegać do dróg pokarmowych, aby organizm nie wydalił ich razem z odpadami;
*w stanie wyprzeć niezdrowe dla organizmu bakterie;
*w stanie stymulować odporność;
*wytwarzać substancje działające przeciw mikroorganizmom;
*niezagrażające zdrowiu;
*oraz powinno się móc je produkować i przechowywać w stanie stałym.
Tych kryteriów jest tak wiele, że bardzo niewiele szczepów bakterii je spełnia.
Post Napisane: 2017-06-09, 12:04
  Tytuł:  Re: Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu  Cytuj
Przywrócić kontakt z ziemią i przyrodą
Najlepszy sposób na odbudowanie prawidłowej flory jelitowej polega na przywróceniu kontaktu z naturą, z ziemią, z naturalnym preparatami, które zawierają zdrowe bakterie.
Trzeba się pozbyć środków dezynfekujących, antybiotyków i innych środków bakteriobójczych, które niszczą Twoją florę (w tym chlor z wody do picia). Trzeba jeść produkty z upraw ekologicznych i unikać żywności wywołującej stany zapalne (gluten, nabiał, cukierki, żywność przemysłowa).
Należy zwłaszcza:
-pozwalać dzieciom chodzić na czworaka, także na zewnątrz, nie przecierając im rąk co pięć minut antybakteryjnymi chusteczkami;
-hodować zwierzęta domowe: dzieci wychowywane z kotem lub psem w domu mają mniej alergii;
-unikać kontaktu z domestosem i roztworami wodno-alkoholowymi, by nie zniszczyć własnej równowagi mikroorganizmów;
-co tydzień jeść produkty fermentowane i niesterylizowane (kapusta kiszona, ogórki kiszone, kefir ekologiczny);
-jeść pożywienie z własnego ogrodu – jeśli masz szczęście taki posiadać: uprawiane w sposób ekologiczny, bez zbytniego ich czyszczenia;
-a ci z nas, których na to stać, powinni suplementować probiotyki, by przywrócić florę jelitową w układzie pokarmowym. Probiotyki to bakterie, które mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie.
Rozumie się samo przez się, że nie chcemy wprowadzać do Twojego organizmu bakterii chorobotwórczych, takich jak E. coli czy salmonella ani drożdży, jak Candida albicans.
Twój organizm potrzebuje szczepów bakterii „probiotycznych”.
Post Napisane: 2017-06-09, 12:02
4CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

Strefa czasowa: UTC + 2


2CCCCCCCCCCCCCCCCC

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO