Autor |
Wiadomość |
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
http://www.avaaz.org/pl/monsanto_vs_mother_earth_nm/?bQEiMeb&v=26074
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-17, 21:09 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
)Pasze GMO przyczyną problemów żołądkowych u świń U świń karmionych genetycznie modyfikowaną paszą zdecydowanie częściej występują problemy żołądkowe, takie jak zapalenia jelit czy choroba wrzodowa, niż u zwierząt karmionych tradycyjną paszą â wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of Organic Systems”. http://www.stopcodex.pl/2013/06/pasze-g ... ch-u-swin/
)Pasze GMO przyczyną problemów żołądkowych u świń U świń karmionych genetycznie modyfikowaną paszą zdecydowanie częściej występują problemy żołądkowe, takie jak zapalenia jelit czy choroba wrzodowa, niż u zwierząt karmionych tradycyjną paszą â wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of Organic Systems”. http://www.stopcodex.pl/2013/06/pasze-gmo-przyczyna-problemow-zoladkowych-u-swin/
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-17, 20:55 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
Janusz cieszę się, że są tacy ludzie jak ty. Wrzucaj więcej takich wiadomości może choć do części osób dotrze to co się dzieje.
Janusz cieszę się, że są tacy ludzie jak ty. Wrzucaj więcej takich wiadomości może choć do części osób dotrze to co się dzieje.
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-17, 09:47 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
LUDZKOŚĆ NIE MOŻE SOBIE POZWOLIĆ NA RYZYKO ZWIĄZANE Z INŻYNIERIĄ GENETYCZNĄ ARPAD PUSZTAI Árpád Pusztai urodzony 8 wrzesnia 1930 roku jest naukowcem węgierskiego pochodzenia zajmującym się proteinami, który większość swojej kariery z lat 1968-1995 związał z the Rowett Research Institute w Aberdeen w Szkocji. Napisął trzy książki i 270 artykułów naukowych. W 1998 roku opublikował badania wykazujące, że genetycznie modyfikowane ziemniaki powodują poważne schorzenia u doświadczalnych szczurów. Znane jest to pod nazwą afery Pusztai. W 2005 roku otrzymał the Whistleblower Award od niemickiej sekcji Międzynarodowego Stowarzyszenia Prawników przeciw Broni Nuklearnej - International Association of Lawyers against Nuclear Arms (IALANA) i Federacji Niemieckich Naukowców - Federation of German Scientists (VDW). Arpad Pusztai był brutalnie represjonowany ze strony koncernu Axis Genetics znanego jako Cambridge Agricultural Genetics, a także straszona i terroryzowana była jego żona za publikowanie niekorzystnych dla firmy wyników badań przez męża. Tak Pusztai jak jego współpracownicy np. Stanley Ewen nagłaśniają brutalne, wręcz terrorystyczne metody zmuszania uczonych do utajniania lub fałszowania rzeczywistych wyników badań nad skutkami spozywania GMO - Genetycznie Modyfikowanego Odżywiania. Bardzo trudno jest dziś być uczciwym, nieprzekupnym uczonym i niezależnym badaczem dociekającym prawdy. Poniżej skrót z badań i refleksje pomiatanego uczonego.
Obecny stan badań wpływu genetycznie zmodyfikowanej żywności na zdrowie • Wiele opinii, a tak mało danych, • Mniej niż 30 recenzowanych gazet naukowych dotychczas opublikowanych, • Brak uzgodnionego protokołu oceny ryzyka, • Do dziś (2007) opublikowano tylko jeden przypadek badań klinicznych dotyczący organizmu człowieka i zaledwie kilka badań na zwierzętach, • Kiedy ujawniane są istotne różnice między modyfikowanymi i niemodyfikowanymi uprawami, przemysł biotechnologiczny uznaje je za nie mające żadnego znaczenia, • Naukowcy odkrywający takie różnice są oczerniani,
Niezależna nauka jest fikcją bez prawnej i społecznej ochrony naukowców
Doświadczenia własne • W 1995 Rząd Szkocji zlecił przeprowadzenie pod moim kierownictwem trzyletniego programu badawczego, którego celem było: • Zidentyfikowanie genów zawierających czynniki antyżywieniowe, które wzmocniłyby odporność roślin na owady, nie uszkadzając jednocześnie przypadkowych, pożytecznych organizmów i zwierząt, a które byłyby niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego, • Stworzenie wiarygodnych metod rozpoznawania możliwych zagrożeń dla zwierząt i ludzi stwarzanych przez zmodyfikowane genetycznie środki spożywcze w celu dokonania przez władze oceny ryzyka,
• Transgeniczna ekspresja genu GNA wzmocniła odporność ziemniaków na mszyce i nicienie, • W pracach wykorzystano dwie udane linie (71 oraz 74), które po 2 latach uprawy w polu w Rothamstead, przesadzono do namiotów SCRI (Szkocki Instytut Badania Upraw) obok linii matecznej i zebrano w tym samym czasie, Różnice w składzie wpływające na wartość odżywczą:
• Zawartość białka w linii genetycznie modyfikowanej 74 była o 20% niższa niż w linii matecznej czy w linii genetycznie modyfikowanej 71, • Zawartość lektyny w ziemniakach z linii GM była znacznie wyższa niż w linii matecznej, • Zawartość TI ( Inhibitora Trypsyny), skrobii i cukru w liniach GM znacząco różniła się od linii matecznej, • Zawartość glikoalkaloidów w liniach GM była znacznie niższa niż w linii matecznej, Wyniki pracy analitycznej • W wyniku genetycznej modyfikacji ziemniaków za pomocą genu GNA, w związku z nieprzewidywalnymi zmianami w genomie, możliwą mutagenezą insercyjną, zmiennością somaklonalną, wyciszeniem lub wyłączeniem genów, skład linii zmodyfikowanych różnił się zarówno między sobą jak i od linii matecznej, Dalsze problemy z genetycznie modyfikowanymi liniami ziemniaków • Mimo, że odporność na mszyce wzrosła u linii GM, nie było zależności między stopniem ekspresji GNA a ich ochroną, • Ziemniaki GM nie szkodziły tylko mszycom, ale również przypadkowym, pożytecznym owadom, takim jak biedronki, • Wartość odżywcza ziemniaków GM spadła w porównaniu z linią mateczną a karmienie nimi szczurów doprowadziło do uszkodzenia ich jelit i innych organów oraz ich układu odpornościowego, Badanie wartości odżywczej • Zarówno krótkoterminowe jak i długoterminowe badania polegające na karmieniu młodych, szybko rozwijających się szczurów wykazały następujące zmiany: • Wzrost szczurów karmionych produktami GM został nieznacznie spowolniony, • Nastąpiły znaczące zmiany w rozwoju organów wewnętrznych szczurów, • Wystąpiły istotne zmiany funkcjonalne i strukturalne w różnych częściach ich układu pokarmowego, • Odporność humoralna i błon śluzowych została osłabiona,
Zmiany w układzie pokarmowym: • Rozrost błony śluzowej żołądka, • Hiperplazja, wzrost liczby figur mitotycznych oraz inwazja limfocytów śródnabłonkowych w jelicie cienkim i różne zmiany w jelicie grubym, • Żadna z tych zmian nie została spowodowana przez lektynę zawartą w przebiśniegach, ponieważ jej ekspresja transgeniczna nie miała ani jakościowego ani ilościowego wpływu na łączenie z nabłonkiem błony śluzowej jelita cienkiego, Wnioski z badań nad wartością odżywczą ziemniaków GM: • Wskaźnik trawienia/ wchłaniania przy obecności ziemniaków GM w diecie został nieznacznie zmniejszony, a w związku z tym i wzrost szczurów, • Rozwój niektórych istotnych organów (wątroby, trzustki, jelita cienkiego, układu odpornościowego) u szczurów karmionych genetycznie modyfikowanym pokarmem przebiegł zupełnie inaczej niż u szczurów z grupy kontrolnej, • Genetycznie modyfikowane ziemniaki w diecie obniżyły odporność humoralną, zwiększyły natomiast odporność błon śluzowych, Wnioski końcowe • Wyniki eksperymentów przeprowadzonych w Rowett Institute potwierdzają tezę, że spożywanie przez szczury transgenicznych ziemniaków zawierających gen przebiśniegu miało wpływ na wzrost, rozwój organów, przemianę materii i funkcje immunologiczne. Powyższe zmiany związane są z istotnymi różnicami składowymi między linią transgeniczną a mateczną.
• Zasady bezpieczeństwa stosowane w Rowett Institute przy badaniu wartości odżywczych mogły, po dopracowaniu, stanowić podstawę oceny ryzyka zdrowotnego roślin lub jedzenia genetycznie modyfikowanego. • Dlaczego nie są stosowane?
UTRZYMYWANIE LUDZI W NIEŚWIADOMOŚCI JEST GŁÓWNĄ STRATEGIĄ STOSOWANĄ PRZEZ PRZEMYSŁ, SZCZEGÓLNIE PRZEMYSŁ BIOTECHNOLOGICZNY!
Brak przejrzystości • Wiele metod służy utrzymaniu tajemnicy: • Ogłaszanie wszystkich wyników badań poufnymi informacjami handlowymi (CBI), • Wstrzymywanie publikacji niekorzystnych danych , • Dezinformacja, • Fałszowanie wyników badań, • Wywoływanie wątpliwości co do ważności niewygodnych wyników. Konsekwencje braku przejrzystości badań: • Związana z nieodwracalnymi technologiami takimi jak splicing genów zależność badań od finansowania przez przemysł, doprowadzi do: • Utraty wiarygodności, • Szkód dla zdrowia ludzi i zwierząt, • Nieodwracalnych zniszczeń w środowisku, • Wzrostu ilości różnego rodzaju naukowych oszustw, • Bez wymiany danych i poglądów miedzy naukowcami postęp w nauce nie jest możliwy. Przykłady szkód spowodowanych utrzymywaniem informacji w tajemnicy: • Ukrywanie danych dowodzących, że palenie (wdychanie dymu z papierosów) jest głównym czynnikiem wywołującym raka płuc, chorób serca i układu krążenia, itd. nie pozwoliły społeczeństwu podjąć zdecydowanych działań zapobiegawczych, • Ukrywanie wyników badań nad BSE dowodzących, że możliwe jest przenoszenie się choroby z krów na ludzi, doprowadziło do śmierci ponad kilkuset ludzi, • Ukrywanie dowodów na to, że inżynieria genetyczna przyczyniła się do spowodowania śmierci i okaleczenia ludzi zażywających suplementy z tryptofanem (zapalenie skórno-mięśniowe) i zniszczenie genetycznie zmodyfikowanej bakterii użytej w produkcji troptofanu, co uniemożliwiło ukaranie winnej katastrofie firmy. Szkody wyrządzane naszemu światu przez przemysł biotechnologiczny • Blokowanie badań nad możliwym nieodwracalnym ryzykiem dla zdrowia, środowiska, i gospodarki związanego z rozprzestrzenianiem potencjalnie niebezpiecznych upraw GE, • Blokowanie badań nad wzrastającym niszczeniem bioróżnorodności, jakości gleby oraz bezpieczeństwa żywnościowego, • Wzrastające uzależnienie rolników od monopolistów, • Wstrzymywanie finansowania badań nad nowymi technikami genetycznymi, • Niszczenie niezależnych naukowców za pomocą finansowej i politycznej siły przemysłu biotechnologicznego. • Za pomocą nacisku politycznego przemysł biotechnologiczny sprawił, że w Stanach Zjednoczonych nie ma regulacji w sprawie inżynierii genetycznej a ocena ryzyka oparta jest na słabo zdefiniowanej zasadzie „równoważności składnikowej („substantial equivalence”), • Wyniki oceny ryzyka są CBI w związku z czym nie są dopuszczane do publicznej czy niezależnej oceny/ zbadania, • Za pomocą władzy posiadanej przez WTO firmy biotechnologiczne próbują wymuszać na innych krajach akceptowanie ich produktów GE (Stany Zjednoczone kontra Unia Europejska na forum Światowej Organizacji Handlu WTO).
Niszczenie nauki poprzez ingerencję świata polityki i przemysłu • Jeden na pięciu naukowców dostał nakaz wykluczania lub zmieniania informacji zawartych w dokumentach naukowych, • Ponad połowa z 3247 respondentów powiedziała, że interesy handlowe forsowane za pomocą interwencji politycznej zmusiły ich do przeinaczenia lub wycofania wyników badań. • Wg ankiety przeprowadzonej przez Institute of Professionals, Managers and Specialists: 30% z 500 respondentów zadeklarowało, iż poproszono ich o
wprowadzenie zmian w wynikach badań: • - 17% o zmienienie wyników tak, by pasowały do pożądanego przez klienta rezultatu, • - 10% by zmienili wyniki jeśli chcą przedłużenia kontraktu, • - 3% nakazano nie publikowanie niewygodnych wyników. • W ankiecie Amerykańskiej Agencji ds. Ryb i Dzikich Zwierząt (US Fish and Wildlife Service) dotyczącej ochrony zagrożonych gatunków roślin i zwierząt respondenci stwierdzili, że: • 44% nakazano wstrzymanie danych, które wskazywały na potrzebę ochrony gatunków, • 20% poinstruowano, by zrezygnowali ze swej naukowej uczciwości przez wyłączenie lub zmienienie danych lub opinii, • 56% znało przypadki, w których interesy handlowe wywołały odwrócenie lub wycofanie decyzji czy wniosków za pomocą interwencji politycznej, • Badanie przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia w USA (NIH) na 103 naukowcach rządowych wykazały: • 44 przypadki naruszenia zasad etycznych dotyczących współpracy z firmami farmaceutycznymi, • 9 mogło naruszyć prawo karne, • Departament Zdrowia i Usług w USA otrzymał 274 skargi o domniemanych wykroczeniach w 2004. W związku z niedostatecznym personelem mogli oni zbadać jedynie 23 przypadki
Wnioski • Wszystkie niezależne badania przeprowadzone do tej pory na genetycznie modyfikowanych uprawach wykazały niepokojący ich wpływ na zdrowie; większość została zignorowana przez przemysł i przez polityków. • Głównym źródłem niepokoju towarzyszącego inżynierii genetycznej są związane z insercją transgeniczną nieprzewidywalne przetasowania genów roślin, które mogą doprowadzi do aktywacji genów odpowiedzialnych za toksyny, alergeny i inne szkodliwe substancje. • Ludzkość nie może sobie pozwolić na ryzyko dla zdrowia i środowiska związane z mutagenezą insercyjną! Dalsze postępowanie? • To ludzie a nie korporacje mają decydować o tym, czy uprawy GE są w ogóle
potrzebne, • Nawet jeśli społeczeństwo uzna, że uprawy GE są potrzebne, to tezy nauki korporacyjnej muszą być niezależnie weryfikowane przez nadzorujących ich, finansowanych z publicznych pieniędzy naukowców. Trzeba pomóc ludziom zrozumieć, że, by umożliwić niezależną pracę naukowców, należy za pomocą finansowania publicznego zwolnić ich z służby biznesowi, tak by mogli z pożytkiem dla wszystkich prowadzić badania „otwarcie, przejrzyście i kompleksowo”.
LUDZKOŚĆ NIE MOŻE SOBIE POZWOLIĆ NA RYZYKO ZWIĄZANE Z INŻYNIERIĄ GENETYCZNĄ ARPAD PUSZTAI Árpád Pusztai urodzony 8 wrzesnia 1930 roku jest naukowcem węgierskiego pochodzenia zajmującym się proteinami, który większość swojej kariery z lat 1968-1995 związał z the Rowett Research Institute w Aberdeen w Szkocji. Napisął trzy książki i 270 artykułów naukowych. W 1998 roku opublikował badania wykazujące, że genetycznie modyfikowane ziemniaki powodują poważne schorzenia u doświadczalnych szczurów. Znane jest to pod nazwą afery Pusztai. W 2005 roku otrzymał the Whistleblower Award od niemickiej sekcji Międzynarodowego Stowarzyszenia Prawników przeciw Broni Nuklearnej - International Association of Lawyers against Nuclear Arms (IALANA) i Federacji Niemieckich Naukowców - Federation of German Scientists (VDW). Arpad Pusztai był brutalnie represjonowany ze strony koncernu Axis Genetics znanego jako Cambridge Agricultural Genetics, a także straszona i terroryzowana była jego żona za publikowanie niekorzystnych dla firmy wyników badań przez męża. Tak Pusztai jak jego współpracownicy np. Stanley Ewen nagłaśniają brutalne, wręcz terrorystyczne metody zmuszania uczonych do utajniania lub fałszowania rzeczywistych wyników badań nad skutkami spozywania GMO - Genetycznie Modyfikowanego Odżywiania. Bardzo trudno jest dziś być uczciwym, nieprzekupnym uczonym i niezależnym badaczem dociekającym prawdy. Poniżej skrót z badań i refleksje pomiatanego uczonego.
Obecny stan badań wpływu genetycznie zmodyfikowanej żywności na zdrowie • Wiele opinii, a tak mało danych, • Mniej niż 30 recenzowanych gazet naukowych dotychczas opublikowanych, • Brak uzgodnionego protokołu oceny ryzyka, • Do dziś (2007) opublikowano tylko jeden przypadek badań klinicznych dotyczący organizmu człowieka i zaledwie kilka badań na zwierzętach, • Kiedy ujawniane są istotne różnice między modyfikowanymi i niemodyfikowanymi uprawami, przemysł biotechnologiczny uznaje je za nie mające żadnego znaczenia, • Naukowcy odkrywający takie różnice są oczerniani,
Niezależna nauka jest fikcją bez prawnej i społecznej ochrony naukowców
Doświadczenia własne • W 1995 Rząd Szkocji zlecił przeprowadzenie pod moim kierownictwem trzyletniego programu badawczego, którego celem było: • Zidentyfikowanie genów zawierających czynniki antyżywieniowe, które wzmocniłyby odporność roślin na owady, nie uszkadzając jednocześnie przypadkowych, pożytecznych organizmów i zwierząt, a które byłyby niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego, • Stworzenie wiarygodnych metod rozpoznawania możliwych zagrożeń dla zwierząt i ludzi stwarzanych przez zmodyfikowane genetycznie środki spożywcze w celu dokonania przez władze oceny ryzyka,
• Transgeniczna ekspresja genu GNA wzmocniła odporność ziemniaków na mszyce i nicienie, • W pracach wykorzystano dwie udane linie (71 oraz 74), które po 2 latach uprawy w polu w Rothamstead, przesadzono do namiotów SCRI (Szkocki Instytut Badania Upraw) obok linii matecznej i zebrano w tym samym czasie, Różnice w składzie wpływające na wartość odżywczą:
• Zawartość białka w linii genetycznie modyfikowanej 74 była o 20% niższa niż w linii matecznej czy w linii genetycznie modyfikowanej 71, • Zawartość lektyny w ziemniakach z linii GM była znacznie wyższa niż w linii matecznej, • Zawartość TI ( Inhibitora Trypsyny), skrobii i cukru w liniach GM znacząco różniła się od linii matecznej, • Zawartość glikoalkaloidów w liniach GM była znacznie niższa niż w linii matecznej, Wyniki pracy analitycznej • W wyniku genetycznej modyfikacji ziemniaków za pomocą genu GNA, w związku z nieprzewidywalnymi zmianami w genomie, możliwą mutagenezą insercyjną, zmiennością somaklonalną, wyciszeniem lub wyłączeniem genów, skład linii zmodyfikowanych różnił się zarówno między sobą jak i od linii matecznej, Dalsze problemy z genetycznie modyfikowanymi liniami ziemniaków • Mimo, że odporność na mszyce wzrosła u linii GM, nie było zależności między stopniem ekspresji GNA a ich ochroną, • Ziemniaki GM nie szkodziły tylko mszycom, ale również przypadkowym, pożytecznym owadom, takim jak biedronki, • Wartość odżywcza ziemniaków GM spadła w porównaniu z linią mateczną a karmienie nimi szczurów doprowadziło do uszkodzenia ich jelit i innych organów oraz ich układu odpornościowego, Badanie wartości odżywczej • Zarówno krótkoterminowe jak i długoterminowe badania polegające na karmieniu młodych, szybko rozwijających się szczurów wykazały następujące zmiany: • Wzrost szczurów karmionych produktami GM został nieznacznie spowolniony, • Nastąpiły znaczące zmiany w rozwoju organów wewnętrznych szczurów, • Wystąpiły istotne zmiany funkcjonalne i strukturalne w różnych częściach ich układu pokarmowego, • Odporność humoralna i błon śluzowych została osłabiona,
Zmiany w układzie pokarmowym: • Rozrost błony śluzowej żołądka, • Hiperplazja, wzrost liczby figur mitotycznych oraz inwazja limfocytów śródnabłonkowych w jelicie cienkim i różne zmiany w jelicie grubym, • Żadna z tych zmian nie została spowodowana przez lektynę zawartą w przebiśniegach, ponieważ jej ekspresja transgeniczna nie miała ani jakościowego ani ilościowego wpływu na łączenie z nabłonkiem błony śluzowej jelita cienkiego, Wnioski z badań nad wartością odżywczą ziemniaków GM: • Wskaźnik trawienia/ wchłaniania przy obecności ziemniaków GM w diecie został nieznacznie zmniejszony, a w związku z tym i wzrost szczurów, • Rozwój niektórych istotnych organów (wątroby, trzustki, jelita cienkiego, układu odpornościowego) u szczurów karmionych genetycznie modyfikowanym pokarmem przebiegł zupełnie inaczej niż u szczurów z grupy kontrolnej, • Genetycznie modyfikowane ziemniaki w diecie obniżyły odporność humoralną, zwiększyły natomiast odporność błon śluzowych, Wnioski końcowe • Wyniki eksperymentów przeprowadzonych w Rowett Institute potwierdzają tezę, że spożywanie przez szczury transgenicznych ziemniaków zawierających gen przebiśniegu miało wpływ na wzrost, rozwój organów, przemianę materii i funkcje immunologiczne. Powyższe zmiany związane są z istotnymi różnicami składowymi między linią transgeniczną a mateczną.
• Zasady bezpieczeństwa stosowane w Rowett Institute przy badaniu wartości odżywczych mogły, po dopracowaniu, stanowić podstawę oceny ryzyka zdrowotnego roślin lub jedzenia genetycznie modyfikowanego. • Dlaczego nie są stosowane?
UTRZYMYWANIE LUDZI W NIEŚWIADOMOŚCI JEST GŁÓWNĄ STRATEGIĄ STOSOWANĄ PRZEZ PRZEMYSŁ, SZCZEGÓLNIE PRZEMYSŁ BIOTECHNOLOGICZNY!
Brak przejrzystości • Wiele metod służy utrzymaniu tajemnicy: • Ogłaszanie wszystkich wyników badań poufnymi informacjami handlowymi (CBI), • Wstrzymywanie publikacji niekorzystnych danych , • Dezinformacja, • Fałszowanie wyników badań, • Wywoływanie wątpliwości co do ważności niewygodnych wyników. Konsekwencje braku przejrzystości badań: • Związana z nieodwracalnymi technologiami takimi jak splicing genów zależność badań od finansowania przez przemysł, doprowadzi do: • Utraty wiarygodności, • Szkód dla zdrowia ludzi i zwierząt, • Nieodwracalnych zniszczeń w środowisku, • Wzrostu ilości różnego rodzaju naukowych oszustw, • Bez wymiany danych i poglądów miedzy naukowcami postęp w nauce nie jest możliwy. Przykłady szkód spowodowanych utrzymywaniem informacji w tajemnicy: • Ukrywanie danych dowodzących, że palenie (wdychanie dymu z papierosów) jest głównym czynnikiem wywołującym raka płuc, chorób serca i układu krążenia, itd. nie pozwoliły społeczeństwu podjąć zdecydowanych działań zapobiegawczych, • Ukrywanie wyników badań nad BSE dowodzących, że możliwe jest przenoszenie się choroby z krów na ludzi, doprowadziło do śmierci ponad kilkuset ludzi, • Ukrywanie dowodów na to, że inżynieria genetyczna przyczyniła się do spowodowania śmierci i okaleczenia ludzi zażywających suplementy z tryptofanem (zapalenie skórno-mięśniowe) i zniszczenie genetycznie zmodyfikowanej bakterii użytej w produkcji troptofanu, co uniemożliwiło ukaranie winnej katastrofie firmy. Szkody wyrządzane naszemu światu przez przemysł biotechnologiczny • Blokowanie badań nad możliwym nieodwracalnym ryzykiem dla zdrowia, środowiska, i gospodarki związanego z rozprzestrzenianiem potencjalnie niebezpiecznych upraw GE, • Blokowanie badań nad wzrastającym niszczeniem bioróżnorodności, jakości gleby oraz bezpieczeństwa żywnościowego, • Wzrastające uzależnienie rolników od monopolistów, • Wstrzymywanie finansowania badań nad nowymi technikami genetycznymi, • Niszczenie niezależnych naukowców za pomocą finansowej i politycznej siły przemysłu biotechnologicznego. • Za pomocą nacisku politycznego przemysł biotechnologiczny sprawił, że w Stanach Zjednoczonych nie ma regulacji w sprawie inżynierii genetycznej a ocena ryzyka oparta jest na słabo zdefiniowanej zasadzie „równoważności składnikowej („substantial equivalence”), • Wyniki oceny ryzyka są CBI w związku z czym nie są dopuszczane do publicznej czy niezależnej oceny/ zbadania, • Za pomocą władzy posiadanej przez WTO firmy biotechnologiczne próbują wymuszać na innych krajach akceptowanie ich produktów GE (Stany Zjednoczone kontra Unia Europejska na forum Światowej Organizacji Handlu WTO).
Niszczenie nauki poprzez ingerencję świata polityki i przemysłu • Jeden na pięciu naukowców dostał nakaz wykluczania lub zmieniania informacji zawartych w dokumentach naukowych, • Ponad połowa z 3247 respondentów powiedziała, że interesy handlowe forsowane za pomocą interwencji politycznej zmusiły ich do przeinaczenia lub wycofania wyników badań. • Wg ankiety przeprowadzonej przez Institute of Professionals, Managers and Specialists: 30% z 500 respondentów zadeklarowało, iż poproszono ich o
wprowadzenie zmian w wynikach badań: • - 17% o zmienienie wyników tak, by pasowały do pożądanego przez klienta rezultatu, • - 10% by zmienili wyniki jeśli chcą przedłużenia kontraktu, • - 3% nakazano nie publikowanie niewygodnych wyników. • W ankiecie Amerykańskiej Agencji ds. Ryb i Dzikich Zwierząt (US Fish and Wildlife Service) dotyczącej ochrony zagrożonych gatunków roślin i zwierząt respondenci stwierdzili, że: • 44% nakazano wstrzymanie danych, które wskazywały na potrzebę ochrony gatunków, • 20% poinstruowano, by zrezygnowali ze swej naukowej uczciwości przez wyłączenie lub zmienienie danych lub opinii, • 56% znało przypadki, w których interesy handlowe wywołały odwrócenie lub wycofanie decyzji czy wniosków za pomocą interwencji politycznej, • Badanie przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia w USA (NIH) na 103 naukowcach rządowych wykazały: • 44 przypadki naruszenia zasad etycznych dotyczących współpracy z firmami farmaceutycznymi, • 9 mogło naruszyć prawo karne, • Departament Zdrowia i Usług w USA otrzymał 274 skargi o domniemanych wykroczeniach w 2004. W związku z niedostatecznym personelem mogli oni zbadać jedynie 23 przypadki
Wnioski • Wszystkie niezależne badania przeprowadzone do tej pory na genetycznie modyfikowanych uprawach wykazały niepokojący ich wpływ na zdrowie; większość została zignorowana przez przemysł i przez polityków. • Głównym źródłem niepokoju towarzyszącego inżynierii genetycznej są związane z insercją transgeniczną nieprzewidywalne przetasowania genów roślin, które mogą doprowadzi do aktywacji genów odpowiedzialnych za toksyny, alergeny i inne szkodliwe substancje. • Ludzkość nie może sobie pozwolić na ryzyko dla zdrowia i środowiska związane z mutagenezą insercyjną! Dalsze postępowanie? • To ludzie a nie korporacje mają decydować o tym, czy uprawy GE są w ogóle
potrzebne, • Nawet jeśli społeczeństwo uzna, że uprawy GE są potrzebne, to tezy nauki korporacyjnej muszą być niezależnie weryfikowane przez nadzorujących ich, finansowanych z publicznych pieniędzy naukowców. Trzeba pomóc ludziom zrozumieć, że, by umożliwić niezależną pracę naukowców, należy za pomocą finansowania publicznego zwolnić ich z służby biznesowi, tak by mogli z pożytkiem dla wszystkich prowadzić badania „otwarcie, przejrzyście i kompleksowo”.
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 23:02 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
http://www.avaaz.org/pl/monsanto_vs_mother_earth_nm/?bQEiMeb&v=26074
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 22:28 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
Ten kto kontroluje produkcję żywności, rządzi ludźmi - Henry KissingerPrzejęcie kontroli nad naszym zdrowiem i żywnością przez korporacje, rządy oraz międzynarodowe organizacje. Szczepienia, leki farmakologiczne, żywność z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO), ograniczona swoboda wyboru metod leczniczych a odpowiedzialność za własne zdrowie, medycyna naturalna, żywność naturalna i ekologiczna, wolność wyboru. Dowiedz się więcej, co możesz zrobić dla siebie i bliskich! http://kodeks-a-zdrowie.pl
[color=#FF0000]Ten kto kontroluje produkcję żywności, rządzi ludźmi - Henry Kissinger[/color]
Przejęcie kontroli nad naszym zdrowiem i żywnością przez korporacje, rządy oraz międzynarodowe organizacje.
Szczepienia, leki farmakologiczne, żywność z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO), ograniczona swoboda wyboru metod leczniczych a odpowiedzialność za własne zdrowie, medycyna naturalna, żywność naturalna i ekologiczna, wolność wyboru.
Dowiedz się więcej, co możesz zrobić dla siebie i bliskich!
http://kodeks-a-zdrowie.pl
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 22:16 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
Prof. S.K. Wiąckowski „ Genetycznie Modyfikowane Organizmy (GMO) - obietnice i fakty”- Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2008 Fragment książki. Wnioski na temat GMO: 1. Inżynieria genetyczna stanowi jeden z najpoważniejszych problemów etycznych w historii nauki 2. Ingeruje ona beztrosko w naturalny ład biologiczny, który kształtował się przez miliony lat. Działania te nie były z nikim konsultowane ani poprzedzone poważnymi badaniami, które wyjaśniłyby ich skutki dla środowiska przyrodniczego oraz zdrowia ludzi, zwierząt i roślin. 3. Biotechnologia uprawiana przez wielkie koncerny opiera się na przestarzałych, niewiarygodnych podstawach, niedających prawa do nieuzasadnionych obietnic i uzyskiwania z tego tytułu nienależnych korzyści. 4. Rolnicy, którzy w te obietnice uwierzyli i wzięli kredyty na uprawy roślin GM, jak bawełna czy kukurydza, ponieśli kompletną klęskę. W ten sposób zrujnowano wiele farm i wielu rolników. Około 300 000 farmerów w samej tylko Argentynie straciło pracę, zasilając szeregi bezrobotnych i bezdomnych, a około 15 000 rolników w Indiach popełniło samobójstwo. 5. Przemysł biotechnologiczny w niedopuszczalny sposób blokuje badania niezależnych instytucji czy osób nad ryzykiem dla zdrowia, środowiska, biologicznej różnorodności, jakości gleby oraz bezpieczeństwa żywnościowego. 6. Działaniom koncernów towarzyszy agresywna propaganda sukcesu, pomimo że wyniki eksperymentów z GM roślinami od ponad 10 lat jej przeczą. 7. Oceniając uprawy odmian GM w porównaniu z niemodyfikowanymi, w okresie kilkuletnim, trzeba stwierdzić, że nie były lepszej jakości i trzeba było dla ich ochrony zastosować znacznie większą, a nie mniejszą, jak obiecywano, ilość chemicznych środków ochrony roślin. 8. Ochrona przyrody czy biologicznej różnorodności nie jest możliwa przy beztroskim genetycznym zanieczyszczaniu środowiska. 9. Współistnienie, a więc sąsiedztwo upraw konwencjonalnych, a tym bardziej ekologicznych, z uprawami roślin genetycznie zmodyfikowanych, nie jest możliwe. 10. Genetycznie modyfikowane rośliny z tolerancją na herbicyd Roundup i rośliny z genem bakterii produkującej toksyczne białka nie tylko nie ochroniły upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadziły do pewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzając wiele dodatkowych zagrożeń. 11. Szczególnie alarmującym faktem jest poważny spadek w populacjach pszczół. Preparat Roundup okazał się totalną trucizną nie tylko dla roślin, ale dla niemal wszystkiego, co żyje, w tym dla pszczół i innych owadów pożytecznych. Toksyczne dla pszczół są również białka Bt wprowadzane masowo do GM takich roślin, jak kukurydza, soja, bawełna czy rzepak. Toksyczny pyłek przeniesiony do ula także działa toksycznie. Mszyce także mogą przenosić toksyczne białka z soku roślin GM do spadzi, która stanowi ważną bazę pokarmową pszczół i wielu owadów pożytecznych. 12. W ciągu kilku lat wiele gatunków roślin i owadów zaczęto tolerować wprowadzone wraz z roślinami GM toksyny, a uwolnione od swoich naturalnych wrogów szybko stały się superchwastami i superszkodnikami. Powodują teraz wielkie szkody gospodarcze, a ich zwalczanie jest niezwykle trudne i bardzo kosztowne. 13. Masowe wylesienia pod uprawę soi degradujące gleby amazońskie przyczyniły się do niekorzystnych zmian klimatu Ziemi, które już są odczuwane. 14. Liczne badania naukowe przeprowadzone przez niezależnych badaczy wykazały, że rośliny GM stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt. Karmione GM pomidorami, ziemniakami lub soją osobniki miały uszkodzone żołądki, poważne zmiany w komórkach wątroby, trzustki i jąder. 15. Choroby alergiczne związane z GM żywnością należą dzisiaj do najbardziej rozpowszechnionych i z wielką tendencją wzrostową. Są one szczególnym zagrożeniem dla ludzi w okresie dziecięcym i w okresie dojrzewania. 16. Opatentowanie nasion roślin GM zagraża tradycyjnej produkcji rolniczej istniejącej od ponad 12 tysięcy lat. Przykładowo patent „Terminator Technology" jest złożoną manipulacją genetyczną, która powoduje, że ziarno drugiego pokolenia staje się jałowe, niezdolne do kiełkowania. Rolnicy, którzy corocznie muszą kupować opatentowane ziarno roślin GM, uzależniają finansowo się od korporacji. 17. Rolnikom w Polsce i na świecie ogranicza się swobodny handel nasionami. Monopole handlowe przywłaszczają sobie dziedzictwo wielu pokoleń rolników i ogrodników. 18. Polska powinna jako teren wolny od GMO pełnić rolę powierzchni kontrolnej dla tego już ponad 10 lat trwającego eksperymentu. Jako kraj produkujący żywność o coraz lepszej renomie nie ma żadnych powodów, żeby sięgać po żywność z roślin GM, ocenianą coraz bardziej negatywnie. 19. Społeczeństwa międzynarodowe i instytucje, które je reprezentują, powinny sobie jak najszybciej odpowiedzieć na kilka ważnych pytań: czy są jakieś granice prawa i bezprawia w działaniach koncernów biotechnologicznych, czy jest jeszcze jakaś ochrona prawna przyrody, czy można tworzyć tak sprzeczne akty prawne jak te o GMO i te o biologicznej różnorodności, dlaczego prawo nie jest równie sprawiedliwe dla bogatych jak dla biednych? Książka jest niedostępna w księgarniach. Zaleźliśmy ją tutaj do czytania i pobrania online: http://www.scribd.com/doc/7737982/Genetycznie-Modyfi kowane-Organizmy-GMO-Obietnice-i-Fakty
Prof. S.K. Wiąckowski „ Genetycznie Modyfikowane Organizmy (GMO) - obietnice i fakty”- Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2008
Fragment książki. Wnioski na temat GMO: 1. Inżynieria genetyczna stanowi jeden z najpoważniejszych problemów etycznych w historii nauki
2. Ingeruje ona beztrosko w naturalny ład biologiczny, który kształtował się przez miliony lat. Działania te nie były z nikim konsultowane ani poprzedzone poważnymi badaniami, które wyjaśniłyby ich skutki dla środowiska przyrodniczego oraz zdrowia ludzi, zwierząt i roślin.
3. Biotechnologia uprawiana przez wielkie koncerny opiera się na przestarzałych, niewiarygodnych podstawach, niedających prawa do nieuzasadnionych obietnic i uzyskiwania z tego tytułu nienależnych korzyści.
4. Rolnicy, którzy w te obietnice uwierzyli i wzięli kredyty na uprawy roślin GM, jak bawełna czy kukurydza, ponieśli kompletną klęskę. W ten sposób zrujnowano wiele farm i wielu rolników. Około 300 000 farmerów w samej tylko Argentynie straciło pracę, zasilając szeregi bezrobotnych i bezdomnych, a około 15 000 rolników w Indiach popełniło samobójstwo.
5. Przemysł biotechnologiczny w niedopuszczalny sposób blokuje badania niezależnych instytucji czy osób nad ryzykiem dla zdrowia, środowiska, biologicznej różnorodności, jakości gleby oraz bezpieczeństwa żywnościowego.
6. Działaniom koncernów towarzyszy agresywna propaganda sukcesu, pomimo że wyniki eksperymentów z GM roślinami od ponad 10 lat jej przeczą.
7. Oceniając uprawy odmian GM w porównaniu z niemodyfikowanymi, w okresie kilkuletnim, trzeba stwierdzić, że nie były lepszej jakości i trzeba było dla ich ochrony zastosować znacznie większą, a nie mniejszą, jak obiecywano, ilość chemicznych środków ochrony roślin.
8. Ochrona przyrody czy biologicznej różnorodności nie jest możliwa przy beztroskim genetycznym zanieczyszczaniu środowiska.
9. Współistnienie, a więc sąsiedztwo upraw konwencjonalnych, a tym bardziej ekologicznych, z uprawami roślin genetycznie zmodyfikowanych, nie jest możliwe.
10. Genetycznie modyfikowane rośliny z tolerancją na herbicyd Roundup i rośliny z genem bakterii produkującej toksyczne białka nie tylko nie ochroniły upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadziły do pewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzając wiele dodatkowych zagrożeń.
11. Szczególnie alarmującym faktem jest poważny spadek w populacjach pszczół. Preparat Roundup okazał się totalną trucizną nie tylko dla roślin, ale dla niemal wszystkiego, co żyje, w tym dla pszczół i innych owadów pożytecznych. Toksyczne dla pszczół są również białka Bt wprowadzane masowo do GM takich roślin, jak kukurydza, soja, bawełna czy rzepak. Toksyczny pyłek przeniesiony do ula także działa toksycznie. Mszyce także mogą przenosić toksyczne białka z soku roślin GM do spadzi, która stanowi ważną bazę pokarmową pszczół i wielu owadów pożytecznych.
12. W ciągu kilku lat wiele gatunków roślin i owadów zaczęto tolerować wprowadzone wraz z roślinami GM toksyny, a uwolnione od swoich naturalnych wrogów szybko stały się superchwastami i superszkodnikami. Powodują teraz wielkie szkody gospodarcze, a ich zwalczanie jest niezwykle trudne i bardzo kosztowne.
13. Masowe wylesienia pod uprawę soi degradujące gleby amazońskie przyczyniły się do niekorzystnych zmian klimatu Ziemi, które już są odczuwane.
14. Liczne badania naukowe przeprowadzone przez niezależnych badaczy wykazały, że rośliny GM stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt. Karmione GM pomidorami, ziemniakami lub soją osobniki miały uszkodzone żołądki, poważne zmiany w komórkach wątroby, trzustki i jąder.
15. Choroby alergiczne związane z GM żywnością należą dzisiaj do najbardziej rozpowszechnionych i z wielką tendencją wzrostową. Są one szczególnym zagrożeniem dla ludzi w okresie dziecięcym i w okresie dojrzewania.
16. Opatentowanie nasion roślin GM zagraża tradycyjnej produkcji rolniczej istniejącej od ponad 12 tysięcy lat. Przykładowo patent „Terminator Technology" jest złożoną manipulacją genetyczną, która powoduje, że ziarno drugiego pokolenia staje się jałowe, niezdolne do kiełkowania. Rolnicy, którzy corocznie muszą kupować opatentowane ziarno roślin GM, uzależniają finansowo się od korporacji.
17. Rolnikom w Polsce i na świecie ogranicza się swobodny handel nasionami. Monopole handlowe przywłaszczają sobie dziedzictwo wielu pokoleń rolników i ogrodników.
18. Polska powinna jako teren wolny od GMO pełnić rolę powierzchni kontrolnej dla tego już ponad 10 lat trwającego eksperymentu. Jako kraj produkujący żywność o coraz lepszej renomie nie ma żadnych powodów, żeby sięgać po żywność z roślin GM, ocenianą coraz bardziej negatywnie.
19. Społeczeństwa międzynarodowe i instytucje, które je reprezentują, powinny sobie jak najszybciej odpowiedzieć na kilka ważnych pytań: czy są jakieś granice prawa i bezprawia w działaniach koncernów biotechnologicznych, czy jest jeszcze jakaś ochrona prawna przyrody, czy można tworzyć tak sprzeczne akty prawne jak te o GMO i te o biologicznej różnorodności, dlaczego prawo nie jest równie sprawiedliwe dla bogatych jak dla biednych?
Książka jest niedostępna w księgarniach.
Zaleźliśmy ją tutaj do czytania i pobrania online: http://www.scribd.com/doc/7737982/Genetycznie-Modyfi kowane-Organizmy-GMO-Obietnice-i-Fakty
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 22:14 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
W tajemnicy przed ludźmi rząd popiera międzynarodowe korporacje rolne w ich zakusach na zawłaszczenie polskiej ziemi, z myślą o wielkoobszarowej produkcji GMO. To ta sama ziemia, w której obronie protestujecie, Wasza ziemia. Nie jedźcie do Warszawy na rozmowy z rządem. Będą tam chcieli was wykołować, tylko po to żebyście zaprzestali Waszego oporu. To wierutni łgarze. 75% Polaków wypowiedziało się za prawdziwym jedzeniem, a nie ";żywnością modyfikowaną genetycznie";. Wszędzie, na całym świecie ludzie odrzucili żywność z GMO, a nie ma miejsca na rynku dla czegoś, czego nikt nie chce jeść. Korporacje produkujące GMO nie mogą się z tym odrzuceniem pogodzić. Zamiast tego konsekwentnie okłamują rolników, wmawiając im, że plony GMO przewyższają te jakie się uzyskuje z upraw konwencjonalnych i tradycyjnych. Tysiące rolników w USA przekonało się, że jest dokładnie odwrotnie. Teraz dochodzą oni swoich praw przeciw Monsanto i innym korporacjom w sądach. Zbiory okazały się marne, a ich pola opanowywane są przez ";superchwasty";. Mimo to trudno im wygrać z gigantycznymi korporacjami. Czytaj całość: http://www.stopcodex.pl/2013/01/ziemia_polska_gmo/Wideo: http://youtu.be/sF7wFCUQZxQ
W tajemnicy przed ludźmi rząd popiera międzynarodowe korporacje rolne w ich zakusach na zawłaszczenie polskiej ziemi, z myślą o wielkoobszarowej produkcji GMO. To ta sama ziemia, w której obronie protestujecie, Wasza ziemia. Nie jedźcie do Warszawy na rozmowy z rządem. Będą tam chcieli was wykołować, tylko po to żebyście zaprzestali Waszego oporu. To wierutni łgarze.
75% Polaków wypowiedziało się za prawdziwym jedzeniem, a nie ";żywnością modyfikowaną genetycznie";. Wszędzie, na całym świecie ludzie odrzucili żywność z GMO, a nie ma miejsca na rynku dla czegoś, czego nikt nie chce jeść. Korporacje produkujące GMO nie mogą się z tym odrzuceniem pogodzić. Zamiast tego konsekwentnie okłamują rolników, wmawiając im, że plony GMO przewyższają te jakie się uzyskuje z upraw konwencjonalnych i tradycyjnych. Tysiące rolników w USA przekonało się, że jest dokładnie odwrotnie. Teraz dochodzą oni swoich praw przeciw Monsanto i innym korporacjom w sądach. Zbiory okazały się marne, a ich pola opanowywane są przez ";superchwasty";. Mimo to trudno im wygrać z gigantycznymi korporacjami.
Czytaj całość: http://www.stopcodex.pl/2013/01/ziemia_polska_gmo/
Wideo: http://youtu.be/sF7wFCUQZxQ
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 22:05 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Re: Roundup i GMO |
|
|
Polska przed Trybunałem Sprawiedliwości za brak monitoringu upraw GMO! Komisja Europejska pozwała Polskę przed Trybunał Sprawiedliwości UE za brak monitoringu upraw GMO. Jest to rezultat naszych działań prowadzonych w ramach kampanii społecznej "Naturalne Geny".
5 listopada 2010 roku wnieśliśmy do KE skargę o nieprzestrzeganie Prawa Wspólnotowego przez Rzeczpospolitą Polską. W treści skargi pisaliśmy m.in. o tym, iż Polska nie egzekwuje przepisów unijnych dotyczących obowiązku monitorowania i kontrolowania uwolnionych i wprowadzanych do obrotu GMO.
22 czerwca 2012 roku KE poinformowała nas, że skierowała do Polski wezwanie do usunięcia naruszenia dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (2011/18 WE) w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów modyfikowanych genetycznie poprzez brak ustanowienia w krajowym porządku prawnym obowiązku powiadomienia właściwych władz o lokalizacji upraw GMO, brak ustanowienia rejestru lokalizacji upraw GMO oraz brak podania do publicznej wiadomości o lokalizacji upraw GMO.
Przez ponad półtora roku KE nie doczekała się od Polski reakcji na prośbę dotyczącą podjęcia działań mających na celu uregulowanie kwestii prawnych związanych z monitoringiem upraw GMO.
Wymagania KE związane są z wdrażaniem unijnych przepisów, które obejmują wszystkie kraje członkowskie, bez względu na zakaz lub zgodę na uprawy GMO.
Pomimo zakazu upraw GMO w Polsce, od dawna mówi się o kilku tysiącach niezarejestrowanych hektarów pól z kukurydzą GM, za co teoretycznie powinna odpowiadać Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Monitoring upraw jest kluczowym elementem dla zachowania wiarygodności Polski w UE i podtrzymania dobrej opinii o polskiej żywności, jako wolnej od modyfikacji genetycznych.
Polska przed Trybunałem Sprawiedliwości za brak monitoringu upraw GMO! Komisja Europejska pozwała Polskę przed Trybunał Sprawiedliwości UE za brak monitoringu upraw GMO. Jest to rezultat naszych działań prowadzonych w ramach kampanii społecznej "Naturalne Geny".
5 listopada 2010 roku wnieśliśmy do KE skargę o nieprzestrzeganie Prawa Wspólnotowego przez Rzeczpospolitą Polską. W treści skargi pisaliśmy m.in. o tym, iż Polska nie egzekwuje przepisów unijnych dotyczących obowiązku monitorowania i kontrolowania uwolnionych i wprowadzanych do obrotu GMO.
22 czerwca 2012 roku KE poinformowała nas, że skierowała do Polski wezwanie do usunięcia naruszenia dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (2011/18 WE) w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów modyfikowanych genetycznie poprzez brak ustanowienia w krajowym porządku prawnym obowiązku powiadomienia właściwych władz o lokalizacji upraw GMO, brak ustanowienia rejestru lokalizacji upraw GMO oraz brak podania do publicznej wiadomości o lokalizacji upraw GMO.
Przez ponad półtora roku KE nie doczekała się od Polski reakcji na prośbę dotyczącą podjęcia działań mających na celu uregulowanie kwestii prawnych związanych z monitoringiem upraw GMO.
Wymagania KE związane są z wdrażaniem unijnych przepisów, które obejmują wszystkie kraje członkowskie, bez względu na zakaz lub zgodę na uprawy GMO.
Pomimo zakazu upraw GMO w Polsce, od dawna mówi się o kilku tysiącach niezarejestrowanych hektarów pól z kukurydzą GM, za co teoretycznie powinna odpowiadać Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Monitoring upraw jest kluczowym elementem dla zachowania wiarygodności Polski w UE i podtrzymania dobrej opinii o polskiej żywności, jako wolnej od modyfikacji genetycznych.
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 21:58 |
|
|
|
|
|
Tytuł: |
Roundup i GMO |
|
|
Niepokojące odkrycia dotyczące glifosatu, aktywnego składnika zawartego w chwastobójczej substancji chemicznej Roundup, produkcji Monsanto powinny wzmocnić naszą czujność. Opublikowane badania tłumaczą mechanizm uszkadzający tych chemikaliów. Pokazały że ludzie w 18 krajach Europy mają glifosaty w swojej krwi. Inne badania potwierdzają wpływ tego składnika chemicznego na powstawanie raka piersi i to w ilości śmiesznie małej, jedna część na trylion (ppt), związku z ich właściwościami estrogennymi. Jak donosi GreenMedinfo.com: „To wyjaśnia masywne powstawanie raka piersi, którego jedynie długoterminowe badanie przeprowadzone na zwierzętach, karmionych kukurydzą GMO, gdzie był stosowany Roundup, pozwoliło określić jego długofalowe destrukcyjne działanie.” Podczas nowego spotkania EU-US dotyczące wolnego handlu zwanego jako Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), pozostawiło otwarte drzwi do wprowadzania GMO do Europy.
Badania przeprowadzone w USA w 2011 roku, wykryły glifosat w 60-100 % próbek pobranych w powietrzu i deszczu. Inne wykonane w tamtym roku potwierdziło skażenia wody gruntowej, która używana do picia zatruwa tak zwierzęta jak i ludzi.
Obecnie pierwszy przeprowadzony na wolontariuszach na badaniu moczu na taką skale test w Europie, wykazał że praktycznie wszyscy mamy glifosat we krwi. Przeprowadzono go na 182 próbkach moczu, średnio 44 % osób miało go we krwi. Jego stężenie wahało się w zależności od kraju. Co ciekawe żaden z tych wolontariuszy nie stosował tych chemikaliów u siebie, i tylko jedna osoba z gospodarstwa domowego została testowana.
Macedonia i Bułgaria, miały najniższy wskaźnik testów pozytywnych (10 %). Podczas gdy na Malcie, było ich aż 90 %. W Niemczech, UK i Polsce tego cichego zabójcy odkryto u 17 % osób, czyli w naszym kraju średnio co 5 osoba zachoruje i prawdopodobnie umrze na raka piersi, lub w przypadku mężczyzn na raka prostaty.
Można sobie tylko wyobrazić, jaki był by wynik takich badań przeprowadzonych w USA, skoro tam stosują do obłędu Roundup. Między innymi, dlatego że nie ma tam wymogu znakowania żywności która zawiera GMO.
Fakt, że blisko połowa testowanych osób zawiera w sobie ten glifosat, nawet w krajach gdzie go nieużywano, jest więcej aniżeli niepokojący. Świadczy o tym że spożywamy żywność z krajów go stosujących i nawet o tym nie wiemy. Wskazuje również na to, że ten zabójca chwastów jest najprawdopodobniej wśród najważniejszych czynników wywołujących obecne choroby cywilizacyjne.
Jak powiedział rzecznik prasowy Adrian Bebb z Friends of the Earth Europe: „Większość ludzi nie byłaby zadowolona gdyby się dowiedziała, że posiada takiego zabójcę w swoim organizmie, wynik pokazuje że jesteśmy wystawieni na jego działanie praktycznie codziennie, dodatkowo nie wiemy skąd on się tam bierze w tym środowisku lub jakie są jego jeszcze inne destrukcyjne cechy wpływu na nasze zdrowie. Pokazuje również, że jest zupełny brak, jakiegokolwiek zainteresowania rządzących w Europie i wskazuje że był i jest on bezmyślnie i szeroko stosowany. Jest niezbędne aby rządy stworzyły system monitorowania, który by doprowadził do całkowitej eliminacji jego stosowania, wliczając w to wszelką żywność GMO, która wymaga znacznych jego ilości.”
Glifosat okazał się rakotwórczy w minimalnych ilościach, przeciwnie do rozprzestrzenianej przez Monsanto wizji, która uparcie twierdzi że Roundup, jest minimalnie toksyczny dla zwierząt i ludzi, oraz przyjazny środowisku i ulega biodegradacji, wszystko to okazało się wierutnym kłamstwem i zostało udowodnione w sądzie najwyższym.
W raporcie GreenMedinfo.com stwierdzają: „ Badania zatytułowane ‘Glifosat pobudza ludzkie rakowe komórki piersi, poprzez receptory estrogenu (u kobiet jest ich potężna ilość w piersiach)’”.
Badania potwierdzają że glifosat jest xenoestrogenem i funkcjonuje podobnie do estradiolu, tego silnego ludzkiego estrogenu, wywołującego raka. Dodając do faktu, że ponad 90 % soi produkowanych w USA pochodzi z upraw GMO, odkryto, że inny składnik naturalnie w niej się znajdujący, o nazwie Geinsteina Fitoestrogenowa, wzmacnia w sposób wysoko niepokojący efekt xenoestrogenu gdy wchodzi w kombinacje z glifosatem zawartym w Roundupie.
Sposób w jaki glifosat zabija chwasty jest identyczny ze sposobem w jaki zabija bakterie jelitowe u zwierząt i ludzi. Nie należy zapomnieć, że bakterie jelitowe syntezują witaminy, wyrzucając z organizmu sztuczne produkty i szkodliwe bakterie, biorą udział, w homeostazie systemu odpornościowego, szczelności przewodu żołądkowe-jelitowego, to co zjadamy wpływa bezpośrednio na jakość naszej flory bakteryjnej. Należy pamiętać, że na każdą komórkę naszego ciała mamy około 10 mikrobów i wirusów innego rodzaju i wszystkie one jak wykazały niezbicie badania, odpowiadają na obecność glifosatu w sposób dla nas destrukcyjny. Glifosat ogranicza pozytywne dla nas bakterie a pozwala na rozwój patogenów, w tym momencie nie zależy zapomnieć o całej masie toksyn produkowanych przez te patogeny. Jest to jedna z głównych przyczyn powstawania chronicznego zapalenia, a to już prosta droga do chronicznej choroby.
Dr.Sneff podsumował 2 sposoby działania glifosatu w diecie:
Niedobór wszelkiego rodzaju odżywek Systematyczne podtruwanie organizmu
Uważa on, że takie choroby jak wymienione poniżej wywodzą się bezpośrednio od obecności glifosatu, wystepującego w Roundupie: Autyzm, Alergie, Rak, Parkinson, problemy żołądkowe-jelitowe, chroniczne rozwolnienie, Colitis, Crohn, schorzenia sercowo-naczyniowe, bezpłodność, stwardnienie rozsiany, otyłość, depresja, Alzheimer.
Normy dopuszczające ilość tego glifosatu będą dla zwierząt 100 ppm, dla na przykład słodkich ziemniaków 3 ppm, problem w tym że stężenie 1 ppt (1 na trylion), już może wywołać raka, to tylko można sobie wyobrazić, jaka będzie epidemia raka po wprowadzeniu powyższych norm. Profesor Andres Carrasco udokumentował, że już 2 ppm glifosatu powoduje uszkodzenia i niewłaściwe formowanie się płodu, u żab i kurczaków.
Monsanto ciągle naciska, aby wprowadzić podwyższone normy stosowania Roundupu z tego powodu że farmerzy muszą używać większe jego ilości aby pokonać coraz częściej chwasty, które wypracowały sobie odporność na Roundupa. Pytanie brzmi ile osób musi umrzeć legalnie w świetle prawa aby zaspokoić potrzeby finansowe Monsanto, i jak długo sami ludzie będą go bezmyślnie używać, nawet jeżeli będzie na niego oficjalne przyzwolenie?
Żródła: 1 Globalresearch.org June 13, 2013 2 Greenmedinfo.com June 13, 2013 3 Corporate Europe Observatory 4 Stopthecrop.org 5 ‘Determination of Glyphosate residues in human urine samples from 18 European countries’ by Medical Laboratory Bremen (PDF) 6 Environmental Working Group October 15, 2012 7 Globalresearch.org June 13, 2013 8 Greenmedinfo.com June 13, 2013 9 Entropy 2013, 15(4), 1416-1463 10 Federal Register /Vol. 78, No. 84 11 GM Watch May 3, 2013 12 GM Watch May 3, 2013 13 Navdanya.org, The Law of the Seed (PDF) 14 Navdanya.org
Niepokojące odkrycia dotyczące glifosatu, aktywnego składnika zawartego w chwastobójczej substancji chemicznej Roundup, produkcji Monsanto powinny wzmocnić naszą czujność. Opublikowane badania tłumaczą mechanizm uszkadzający tych chemikaliów. Pokazały że ludzie w 18 krajach Europy mają glifosaty w swojej krwi. Inne badania potwierdzają wpływ tego składnika chemicznego na powstawanie raka piersi i to w ilości śmiesznie małej, jedna część na trylion (ppt), związku z ich właściwościami estrogennymi. Jak donosi GreenMedinfo.com: „To wyjaśnia masywne powstawanie raka piersi, którego jedynie długoterminowe badanie przeprowadzone na zwierzętach, karmionych kukurydzą GMO, gdzie był stosowany Roundup, pozwoliło określić jego długofalowe destrukcyjne działanie.” Podczas nowego spotkania EU-US dotyczące wolnego handlu zwanego jako Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), pozostawiło otwarte drzwi do wprowadzania GMO do Europy.
Badania przeprowadzone w USA w 2011 roku, wykryły glifosat w 60-100 % próbek pobranych w powietrzu i deszczu. Inne wykonane w tamtym roku potwierdziło skażenia wody gruntowej, która używana do picia zatruwa tak zwierzęta jak i ludzi.
Obecnie pierwszy przeprowadzony na wolontariuszach na badaniu moczu na taką skale test w Europie, wykazał że praktycznie wszyscy mamy glifosat we krwi. Przeprowadzono go na 182 próbkach moczu, średnio 44 % osób miało go we krwi. Jego stężenie wahało się w zależności od kraju. Co ciekawe żaden z tych wolontariuszy nie stosował tych chemikaliów u siebie, i tylko jedna osoba z gospodarstwa domowego została testowana.
Macedonia i Bułgaria, miały najniższy wskaźnik testów pozytywnych (10 %). Podczas gdy na Malcie, było ich aż 90 %. W Niemczech, UK i Polsce tego cichego zabójcy odkryto u 17 % osób, czyli w naszym kraju średnio co 5 osoba zachoruje i prawdopodobnie umrze na raka piersi, lub w przypadku mężczyzn na raka prostaty.
Można sobie tylko wyobrazić, jaki był by wynik takich badań przeprowadzonych w USA, skoro tam stosują do obłędu Roundup. Między innymi, dlatego że nie ma tam wymogu znakowania żywności która zawiera GMO.
Fakt, że blisko połowa testowanych osób zawiera w sobie ten glifosat, nawet w krajach gdzie go nieużywano, jest więcej aniżeli niepokojący. Świadczy o tym że spożywamy żywność z krajów go stosujących i nawet o tym nie wiemy. Wskazuje również na to, że ten zabójca chwastów jest najprawdopodobniej wśród najważniejszych czynników wywołujących obecne choroby cywilizacyjne.
Jak powiedział rzecznik prasowy Adrian Bebb z Friends of the Earth Europe: „Większość ludzi nie byłaby zadowolona gdyby się dowiedziała, że posiada takiego zabójcę w swoim organizmie, wynik pokazuje że jesteśmy wystawieni na jego działanie praktycznie codziennie, dodatkowo nie wiemy skąd on się tam bierze w tym środowisku lub jakie są jego jeszcze inne destrukcyjne cechy wpływu na nasze zdrowie. Pokazuje również, że jest zupełny brak, jakiegokolwiek zainteresowania rządzących w Europie i wskazuje że był i jest on bezmyślnie i szeroko stosowany. Jest niezbędne aby rządy stworzyły system monitorowania, który by doprowadził do całkowitej eliminacji jego stosowania, wliczając w to wszelką żywność GMO, która wymaga znacznych jego ilości.”
Glifosat okazał się rakotwórczy w minimalnych ilościach, przeciwnie do rozprzestrzenianej przez Monsanto wizji, która uparcie twierdzi że Roundup, jest minimalnie toksyczny dla zwierząt i ludzi, oraz przyjazny środowisku i ulega biodegradacji, wszystko to okazało się wierutnym kłamstwem i zostało udowodnione w sądzie najwyższym.
W raporcie GreenMedinfo.com stwierdzają: „ Badania zatytułowane ‘Glifosat pobudza ludzkie rakowe komórki piersi, poprzez receptory estrogenu (u kobiet jest ich potężna ilość w piersiach)’”.
Badania potwierdzają że glifosat jest xenoestrogenem i funkcjonuje podobnie do estradiolu, tego silnego ludzkiego estrogenu, wywołującego raka. Dodając do faktu, że ponad 90 % soi produkowanych w USA pochodzi z upraw GMO, odkryto, że inny składnik naturalnie w niej się znajdujący, o nazwie Geinsteina Fitoestrogenowa, wzmacnia w sposób wysoko niepokojący efekt xenoestrogenu gdy wchodzi w kombinacje z glifosatem zawartym w Roundupie.
Sposób w jaki glifosat zabija chwasty jest identyczny ze sposobem w jaki zabija bakterie jelitowe u zwierząt i ludzi. Nie należy zapomnieć, że bakterie jelitowe syntezują witaminy, wyrzucając z organizmu sztuczne produkty i szkodliwe bakterie, biorą udział, w homeostazie systemu odpornościowego, szczelności przewodu żołądkowe-jelitowego, to co zjadamy wpływa bezpośrednio na jakość naszej flory bakteryjnej. Należy pamiętać, że na każdą komórkę naszego ciała mamy około 10 mikrobów i wirusów innego rodzaju i wszystkie one jak wykazały niezbicie badania, odpowiadają na obecność glifosatu w sposób dla nas destrukcyjny. Glifosat ogranicza pozytywne dla nas bakterie a pozwala na rozwój patogenów, w tym momencie nie zależy zapomnieć o całej masie toksyn produkowanych przez te patogeny. Jest to jedna z głównych przyczyn powstawania chronicznego zapalenia, a to już prosta droga do chronicznej choroby.
Dr.Sneff podsumował 2 sposoby działania glifosatu w diecie:
Niedobór wszelkiego rodzaju odżywek Systematyczne podtruwanie organizmu
Uważa on, że takie choroby jak wymienione poniżej wywodzą się bezpośrednio od obecności glifosatu, wystepującego w Roundupie: Autyzm, Alergie, Rak, Parkinson, problemy żołądkowe-jelitowe, chroniczne rozwolnienie, Colitis, Crohn, schorzenia sercowo-naczyniowe, bezpłodność, stwardnienie rozsiany, otyłość, depresja, Alzheimer.
Normy dopuszczające ilość tego glifosatu będą dla zwierząt 100 ppm, dla na przykład słodkich ziemniaków 3 ppm, problem w tym że stężenie 1 ppt (1 na trylion), już może wywołać raka, to tylko można sobie wyobrazić, jaka będzie epidemia raka po wprowadzeniu powyższych norm. Profesor Andres Carrasco udokumentował, że już 2 ppm glifosatu powoduje uszkodzenia i niewłaściwe formowanie się płodu, u żab i kurczaków.
Monsanto ciągle naciska, aby wprowadzić podwyższone normy stosowania Roundupu z tego powodu że farmerzy muszą używać większe jego ilości aby pokonać coraz częściej chwasty, które wypracowały sobie odporność na Roundupa. Pytanie brzmi ile osób musi umrzeć legalnie w świetle prawa aby zaspokoić potrzeby finansowe Monsanto, i jak długo sami ludzie będą go bezmyślnie używać, nawet jeżeli będzie na niego oficjalne przyzwolenie?
Żródła: 1 Globalresearch.org June 13, 2013 2 Greenmedinfo.com June 13, 2013 3 Corporate Europe Observatory 4 Stopthecrop.org 5 ‘Determination of Glyphosate residues in human urine samples from 18 European countries’ by Medical Laboratory Bremen (PDF) 6 Environmental Working Group October 15, 2012 7 Globalresearch.org June 13, 2013 8 Greenmedinfo.com June 13, 2013 9 Entropy 2013, 15(4), 1416-1463 10 Federal Register /Vol. 78, No. 84 11 GM Watch May 3, 2013 12 GM Watch May 3, 2013 13 Navdanya.org, The Law of the Seed (PDF) 14 Navdanya.org
|
|
|
|
Napisane: 2013-08-02, 21:55 |
|
|
|
|