Colin, prosiłeś o przepisy na drinki z Agwą. Prosze:
Green Angel /Zielony Anioł/ Składniki: 8 listków bazylii, 12.5 ml Pallini Limonchello, 37.5 ml Dżinu Martini Millers, 25ml Agwy, 25 ml czystego soku jabłkowego, cukier waniliowy sposób przyrządzania: do schłodzonego shakera /naczynia typu Boston Glass/ wrzucić 8 listków bazylii, wypełnij kostkami lodu, następnie proszę zrosić Limonchello i wymieszaj. Następnie odsącz Limonchello, dodaj resztę płynnych dodatków (gin, agwa i sok jabłkowy). Na brzegu kieliszka typu Martini zatknij kawałek limonki, resztę obręczy kieliszka obsyp cukrem waniliowym. Nalej z shakera mieszankę do kieliszka i drink jest gotowy do spożycia.
Boliwijska Rapsodja / Bolivian Rhapsody/
60ml Agwy, pół swieżej limonki, 1 łyżka stołowa dzemu malinowego, 1 łyżka stołowa cukru waniliowego, szczypta gorzkiego Cardamonu, 1 łyżka stołowa syropu czekoladowego, sposób przyrządzania: wyciśnij limonkę, dodaj cukier, syrop czekoladowy oraz dzem. Wypełnij powyższymi skladnikami kieliszek typu Collins, przygotuj kruszony lód. Do Agwy dodaj gorzki Cardamon, odsącz ją i wlej do kieliszka. Lód wrzuć na sam koniec, aby pozostał na górze. Dla przyozdobienia i dodania animuszu można zatknąć klin cytryny na brzeg szklanki.
Państwo Koki / Naród Koki (Coca Nation)
4 owoce miechunki (peruwiańska wiśnia), 15 ml 3 letniego Rumu Havana Club, 25 ml Agwy, 20 ml soku z cytryny, 10ml miodu płynnego, 25ml hiszpańskiego likieru „liquor 43”.
Sposób przyrządzania: zmieszaj owoce i miód w shakerze typu Boston, dodaj wszystkie płynne dodatki oraz lód w kostkach. Wymieszaj dokładnie i odsącz wszystko do szklaneczek (poj. 250ml) wypełnionych lodem w kostkach. Ozdobić owocami miechunki.
Jungle flame . Płomień dzungli/
kliny (nie ćwiartki, tylko ósemki) pomarańczy, kliny limonki, 30ml Agwy, 12.5 ml Amaretto, 12.5 ml likieru Xante, piwo imbirowe typu Ale.
Wrzuć pomarańczę oraz limonkę do szklaneczek (poj. 250ml), kruszony lód. Wymieszaj Agwę, Amaretto i Xante. Zalej do szklaneczek a na koniec polej to piwem imbirowym.
Liquid Envy (płynna zazdrość)
składniki: 25ml Agwa, 12.5 ml Midori (likier melonowy), 25 ml Żubrówki, 12.5 ml soku z limonki, 50ml soku ze świeżo wyciskanego jabłka, syrop cukrowy (z dodatkiem gumy arabskiej :) ) oraz 1 kiwi.
Przyrządzanie: wydłub łyżeczką miąsz kiwi do shakera typu Boston, dodaj syrop Gomme i wymieszaj aż do konsystencji puree. Dodaj resztę płynnych składników i wymieszaj z lodem w kostkach. Dodkłądnie odsącz do szkalek typu Martini (poj. 200ml) Użyj połówki wydrążonego kiwi jako łódeczki i wypełnij ją drinkiem. Dodaj 12.5ml Agwy do łódeczki, przyozdobić można klinem z limonki oraz obranym plasterkiem limonki.
|
|