drinki:
*pracochłonny rum z ananasem
* 1 ananas
* 0,5 l rumu złocistego
* kilka łyżek miodu
* 3 goździki
* 3 gwiazdki anyżu
* 1 laska wanilii
* 1 cytryna
Ananasa pokroić w nieduże kawałki i wrzucić do słoja. Następnie zalać rumem, dodać goździki, anyż i wanilię, po czym odstawić na 4 dni. Po tym czasie przelać rum do garnuszka i na słabym ogniu wymieszać z miodem. Ponownie zalać ananasa i odstawić na kolejne 7 dni. Po tygodniu dodać sok z cytryny i odstawić na dłuższy czas (prawdopodobnie im dłużej posiedzi tym lepiej, w moim przypadku po kolejnym tygodniu ananasy zostały zjedzone a rum wypity:).
*napój czekoladowy,tzw.grzanka
* 750 ml czystej wódki
* ok. 80 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki miodu
* 100 g cukru
Cukier podgrzewamy w suchym rondelku, aż zrobi się karmel. Dodajemy ok. 100 ml wody, miód i połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy wódkę, mieszamy i podpalamy. Natychmiast przykrywamy garnek pokrywka i nalewamy „grzankę” do filiżanek. Możemy zamiast gorzkiej czekolady dodać mleczną i dolać ok. 50 ml niesłodzonego, skondensowanego mleka.
*mleko wściekłej krowy
* 50 ml szkockiej whisky
* 50 ml przegotowanego, schłodzonego mleka
* 2-3 kostki lodu
Mleko i whisky wlewamy do szklanki, mieszamy. Wrzucamy kostki lodu.
*pinacolada(pycha)
* 50 ml rumu białego
* 25 ml likieru kokosowego
* 100 ml soku ananasowego
* 15 ml skondensowanej śmietanki
* 3 kostki lodu
* Do dekoracji:
* wisienka koktajlowa
* kawałek ananasa
Rozkruszony lód wrzucamy do blendera. Wlewamy rum, likier, sok i śmietankę. Miksujemy 20 sekund. Przelewamy do wysokiej szklanki typu collins. Dekorujemy wisienką i kawałkiem ananasa na szpadce. Podajemy ze słomką. Możemy serwować dorosłym zamiast deseru.
przekąski:
*koreczki
*wykałaczki
*chleb tostowy pokrojony w kosteczkę
oraz przykłady składników(do wyboru i do koloru):
*ser feta
*żółty ser
*grube plastry szynki lub polędwicy
*kabanosy
*kiełbasa
*ogórki konserwowe lub kiszone
*papryka świeża lub konserwowa
*pieczarki marynowane
*pomidory
*oliwki
i inne tego typu smakołyki,które łatwo dają się pokroić w grubą kostkę,plasterki lub nadziać w całości.
Najlepsza kolejność nadziewania:chleb tostowy,żółty ser lub feta,wędlina lub kiełbasa/kabanosy,warzywa.Koreczki są bardzo pracochłonne!!!Ale warto:)
*jajka na twardo z rybą wędzoną
* 4 jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupki, przekrojone na pół.
* 50 g ryby wędzonej: piklinga, makreli lub innej
* 20 g majonezu
* kilka listków natki pietruszki
* szczypta chili, sól, pieprz
Rybę miksujemy, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy. Nakładamy szprycą z ozdobną końcówką na każdą połówkę jaja. Ozdabiamy listkiem pietruszki.
*kanapka z łososiem
* 4 kromki żytniego chleba
* 4 plastry łososia
* 50 ml gęstej śmietany
* 1 cytryna
* 1 łyżeczka kaparów
* koperek
* różnokolorowy pieprz
* sól
Śmietanę mieszamy z kaparami i sokiem z cytryny, ok. pół łyżeczki, smarujemy chleb. Posypujemy świeżo zmielonym różnokolorowym pieprzem Duże kromki dzielimy na połówki. Plastry łososia dzielimy na szerokie paski, które zwijamy w ruloniki, nakładamy na kanapki i ozdabiamy świeżym koperkiem.
*Kanapka z szynką
* 4 kromki chleba pszennego
* 4 plastry szynki wędzonej staropolskiej
* 1 łyżka obranych orzechów włoskich
* 50 ml gęstej śmietany
* ozdobna sałata lub gałązka karbowanej pietruszki
* pół brzoskwini lub krążek ananasa
* pieprz
Śmietanę mieszamy ze zmielonymi orzechami i smarujemy nią kromki chleba, posypujemy pieprzem. Jeśli kromki są duże, to dzielimy je na pół. Nakładamy na każdą kanapkę pół plastra szynki wędzonej i plasterek brzoskwini lub kawałek osączonego ananasa. Przybieramy małym kawałkiem pietruszki lub sałaty.
*Koreczki z sera(na słodko-wyśmienite)
* 200 g żółtego sera lub rokpolu
* winogrona – jasne i ciemne
* śliwki marynowane, świeże lub inne owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, oliwki
* marynaty: dynia, papryka, szalotka
* szynka w plasterkach
* rzodkiewka, pomidory koktajlowe, ogórek, sałata
* szczypiorek, świeże zioła
* połówki włoskich orzechów
* ew. słodkie owoce: cząstki mandarynek, ananas w krążkach, grejpfrut
* majonez, pasty majonezowe i twarożkowe
Ser kroimy najpierw w plastry, a następnie w pasy i dalej w kostkę. Kostka powinna mieć wymiary ok. 2x2x1 cm. 200 g sera wystarczy na ok. 20 koreczków. Celowo podałem listę różnorodnych produktów, gdyż koreczki są rzeczywiście przystawkami na przysłowiowy jeden kęs. Możemy dowolnie komponować skład koreczków. Powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Mięso lub szynkę kroimy w plastry, a te w kwadraciki o wymiarach 2x2 cm. Owoce, warzywa płuczemy, obieramy (jabłka, gruszki, ogórki i inne), a potem kroimy w paski, talarki, pół plasterki, możemy pokroić je ozdobnie i nawet na polu szatkowania wykazać się polotem. Winogrona dzielimy na połówki, cząstki mandarynek, czy grejpfruta starannie obieramy z białej skórki. Marynaty kroimy w niedużą kostkę. Zasada jest taka, że na szpadkę lub wykałaczkę najpierw nabijamy ten składnik, który będzie na samej górze, natomiast na samym końcu nabijamy kawałek sera, będzie on po odwróceniu koreczka stanowił jego podstawę. Ponieważ koreczki, to nie szaszłyki, ograniczamy się do dwóch - trzech składników, i tak możemy zrobić koreczki z sera, gruszki lub orzecha, koreczki z sera i świeżych warzyw, z sera i winogron, czy innych owoców, wreszcie z sera i wędliny z marynatą. Po odwróceniu możemy jeszcze nałożyć na niektóre koreczki odrobinę majonezu, czy dobrego sosu i posypać szczyptą zieleniny.
|
|