dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2017-11-08, 16:56 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Już na początku XX wieku niemiecki naukowiec Otto Warburg odkrył, że komórki rakowe produkują energię drogą szybkiej glikolizy (rozszczepienia glukozy bez udziału tlenu z otrzymaniem jako jednego z produktów kwasu mlekowego lub mleczanu).
Rzeczywista energia (w postaci molekuł ATP) jest produkowana w niewielkiej ilości, a na produkcję mleczanu idzie około 70% glukozy.
W komórkach rozwijającego się nowotworu poziom glikolizy może być o 200 razy wyższy niż w normalnych tkankach. Przyszły laureat Nagrody Nobla zaproponował, że podstawową przyczyną raka jest właśnie to naruszenie wymiany substancji.
Choć efekt Warburga do tej pory szeroko stosowano w celu wykrycia nowotworu, jego rola w rozwoju zachorowań onkologicznych pozostawała nieznana. Teraz wyniki nowego badania wreszcie rzucą światło na to, jak cukier odżywia komórki rakowe, utrudniając leczenie.
W 2008 roku belgijskie i holenderskie uniwersytety zaczęły wspólną pracę nad wyjaśnieniem, dlaczego nowotwór zamienia w mleczan o wiele więcej cukrów niż zdrowe komórki. Między innymi, naukowcy szukali związku między glukozą i rodziną genów Ras, w których błędy prowadzą do rozwoju nowotworu i powstawania przerzutów.
Profesor Johan Thevelein z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii I jego zespół pracowali z kulturami drożdży, które tak samo jak człowiek mają geny Ras. Badacze wybrali jednokomórkowe organizmy, aby w badaniach nie rozpraszały ich procesy regulacyjne, które mają miejsce w komórkach ssaków.
Jak informuje się w artykule opublikowanym w „Nature Communications”, rozszczepienie cukru w komórkach drożdżowych i rakowych dokonuje się stopniowo poprzez tworzenie substancji o nazwie 1,6-bifostat fruktozy. Podczas szybkiej glikolizy gromadzi się go bardzo wiele i aktywują się białka Ras, stymulujące rozmnażanie się obu typów komórek.
Bez względu na to, że badacze na razie nie wiedzą, co właściwie zmusza komórki do rezygnacji z normalnego sposobu otrzymywania energii w procesie oddychania i do zwiększonego spożycia cukru, to widać, że ten proces tworzy „błędne koło”. Rozwój raka wywołuje zwiększone spożycie glukozy, które z kolei sprzyja rozprzestrzenianiu się raka. W ten sposób zespół może zademonstrować, że efekt Warburga bezpośrednio wpływa na agresywność nowotworu.
„Nasze badania pokazują, jak nadmierne spożycie cukru przez komórki rakowe stymuluje rozwój choroby i wzrost guza. Ten związek między cukrem i rakiem ma rozmaite skutki, a nasze wyniki zapewniają mocną bazę dla przyszłych badań w tej sferze” – powiedział Thevelein.
Autorzy badań uważają, że wyniki ich badań nie tylko pokazują konieczność wniesienia zmian do diety pacjentów z chorobami onkologicznymi, ale i po raz kolejny wskazują na niebezpieczeństwo nadmiernego spożycia cukru.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:01 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Biochemik, laureat Nagrody Nobla – Otto Heinrich Warburg, jeden z czołowych biologów komórkowych XX wieku, odkrył, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża kwasowość organizmu, co oznacza, że pH, (potencjał wodorowy) w organizmie jest poniżej normalnego poziomu wynoszącego 7,365.
Warburg badał metabolizm guzów nowotworowych oraz oddychanie komórkowe i odkrył, że komórki nowotworowe utrzymują się i rozwijają w niższym pH, już przy pH=6, jest to spowodowane produkcją kwasu mlekowego i podniesionego poziomu CO2. Warburg wierzył, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy pH a tlenem. Wyższe pH, czyli odczyn zasadowy, oznacza większe stężenie cząsteczek tlenu, podczas gdy niższe pH – odczyn kwaśny, oznacza niższe stężenie tlenu … sam tlen jest potrzebny do utrzymania i funkcjonowania zdrowych komórek.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:02 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Za to ważne odkrycie, w 1931 roku otrzymał Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny. Dr Warburg był dyrektorem Instytutu Cesarza Wilhelma (obecnie Instytut Maxa Plancka) na wydziale fizjologii komórek w Berlinie. Badał metabolizm guzów nowotworowych i oddychanie komórkowe, szczególnie komórek nowotworowych. Poniżej znajdują się bezpośrednie cytaty wygłoszone przez dr Warburga podczas wykładów z medycyny:


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:03 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
„Tkanki nowotworowe są kwaśne, natomiast zdrowe tkanki są alkaliczne. Woda rozdziela się na jony H + i OH-, jeśli istnieje nadmiar jonów H + to występuje odczyn kwaśny. Gdy istnieje nadmiar jonów OH-, to mamy do czynienia z odczynem zasadowym.”

W swojej pracy „Metabolizm Nowotworów”, Warburg wykazał, że wszystkie formy nowotworowe charakteryzowane są przez dwa podstawowe warunki: kwasica oraz hipoksja (brak tlenu).

„Brak tlenu i występowanie kwasicy to dwie strony tego samego medalu: jeśli masz jedno, masz też drugie”

„Wszystkie zdrowe, normalne komórki bezwzględnie wymagają tlenu, ale komórki nowotworowe mogą żyć bez niego – Reguła, od której nie ma wyjątku”

„Jeśli by pozbawić komórkę 35% jej tlenu, to przez 48 godzin może zamienić się w komórkę nowotworową.”

Dla dr Warburga stało się jasne, że główną przyczyną raka jest niedobór tlenu, który tworzy kwaśny stan w organizmie człowieka. Dr Warburg odkrył również, że komórki nowotworowe są beztlenowe (nie oddychają tlenem) i nie mogą przetrwać w obecności dużej ilości tlenu, która jest obecna w alkalicznym organizmie.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:09 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymienione są główne choroby i objawy spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie – stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra – włosy – zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo -naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:17 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Drogi prowadzące do zakwaszenia
W organizmie reakcje chemiczne i biologiczne zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.
W tabeli poniżej przedstawione są prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.
ślina 5,0- 5,8 mocz 6,0 - 8,0 sok żołąskowy 1 -2 sok jelitowy 6,2 - 7,5 żółć 5,8 - 8,5 sok trzustkowy 7,5 - 8,3 osocze krwi 7,39+-0,1 płyn mózgowo-rdzeniowy 7,35+-0,1


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:18 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Niewielkie odchylenia od normy tych wartości powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. W organiźmie równowaga kwasowo-zasadowa zabezpieczona jest wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:
nerki
płuca
układy buforowe krwi i tkanek
Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym (warzywa i owoce). Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:20 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Ze względu na styl życia nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:
Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych
Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką
Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego
Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą
Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych
Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa)
Przyjmowania zbyt małej ilości płynów
Skutków ubocznych niektórych leków
Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru
Stosowania kuracji odchudzających
Stresu i szybkiego tempa życia
Upośledzenia funkcji nerek
Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu
Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny
Zaburzeń procesów wydzielania kwasów
Zatrucia (np. metalami ciężkimi)
Zakwaszenie jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:21 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Mechanizm zakwaszenia jest następujący. Styl życia i nawyki żywieniowe zakwaszają w sposób ciągły organizmu, który broni się wykorzystując swoje systemy buforowe. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów.
Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:
Dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
Bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
Diagnozowanie zakwaszenia organizmu?
We wczesnym stadium zakwaszenia objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka. Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny. Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem
PostNapisane: 2021-10-29, 21:22 
Pochłaniacz
Offline

Dołączył(a):2006-04-13, 14:36
Posty:288
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
Baryłkowaty kształt tułowia
Cienkie nogi
Duży brzuch
Mało elastyczna, wiotka skóra
Obfita tkanka tłuszczowa
Podpuchnięte oczy
Przewlekły ból
Sztywna dynamika ciała
Sztywny kręgosłup


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO