dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
  Drukuj | Powiadom znajomego

Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2018-06-06, 11:05 
Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw


warzywa są niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety i stanowią podstawę piramidy żywieniowej człowieka.

Dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych oraz błonnika:

są ważnym źródłem wielu składników odżywczych,
wzmacniają odporność organizmu,
pomagają zapobiegać wielu chorobom, między innymi nowotworom
oraz

pomagają zmniejszać ryzyko udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych;
zmniejszają ryzyko cukrzycy typu II.
Ważne jest jednak przy tym to, by były odpowiednio przyrządzane.


Pod jaką postacią będą dla Ciebie najkorzystniejsze?
Surowe czy gotowane – co wybrać?

W lipcowym numerze Naturalnie Zdrowym Być odpowiemy na te bardzo ważne dla Twojego zdrowia pytania.

Dowiesz się, jak obróbka termiczna umożliwiła naszym przodkom znacznie rozszerzyć wachlarz produktów nadających się do jedzenia.

Niektóre produkty, toksyczne w stanie surowym, stają się jadalne dopiero po ugotowaniu.

Dlaczego?

Otóż przeżuwanie wymaga wówczas mniej wysiłku, żywność łatwiej strawić, a białka i cukry złożone lepiej się wchłaniają. Obróbka termiczna niszczy także chorobotwórcze bakterie, gdyż większość z nich nie jest w stanie przeżyć w temperaturze przekraczającej 70°C.
2 miliony lat temu wykorzystanie ognia do przygotowywania posiłków stanowiło dla człowieka istotne znaczenie dla przeżycia.

A dzisiaj?

Czy tak jest nadal?

Odpowiedź wcale nie jest oczywista...

Weźmy na przykład warzywa. Starannie umyte w dużej ilości wody, obrane, pokrojone i długo gotowane w wodzie… Jaka jest ich wartość odżywcza po takiej obróbce?

Czy prawdą jest, jak uważają niektórzy, że produkty poddane wysokiej temperaturze są „martwe”?

Najbardziej skrajni w swoich poglądach zwolennicy jedzenia surowych warzyw wybierają wyłącznie świeże produkty, inni nie akceptują warzywnych przetworów, soków czy musów. Nie spożywają jarzyn konserwowanych, gotowanych, smażonych, pieczonych, a nawet mrożonych, gdyż uważają, że poprzez stosowanie tych zabiegów tracą one swoje właściwości odżywcze.

Szczególnie witaminy są delikatne i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Z licowego numeru Naturalnie Zdrowym Być dowiesz się, które z nich obróbkę termiczną znoszą całkiem dobrze, a które są na nią bardzo wrażliwe. I czy obróbka w wysokiej temperaturze to jedyny powód utraty witamin?


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:07 
Czy zmienić dietę na „zupełnie surową”?
Są jeszcze poważniejsze skutki obróbki termicznej. Dane naukowe wskazują na zwiększone ryzyko raka okrężnicy i odbytnicy, trzustki i gruczołu krokowego u osób spożywających duże ilości mięsa, zwłaszcza mięsa smażonego na grillu.

A co z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej?

W naszym artykule dajemy zaskakującą odpowiedź.

Czy powinniśmy przejść na witarianizm, który wyklucza z diety wszystkie produkty podgrzane do temperatury wyższej niż 42°C?

Pewne badanie prowadzone w Finlandii podkreśla korzyści takiego sposobu odżywiania: pozwala on dostarczyć organizmowi dużą ilość różnych antyoksydantów (np. beta-karotenu, witaminy C czy witaminy E).

Dowiesz się jednak, że w tym badaniu naukowcy z Finlandii „zapomnieli” o czymś wspomnieć…


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:08 
Być jak Steve Jobs czyli … tylko owoce i warzywa…
Czy słyszałeś kiedyś o diecie frutariańskiej? Ta bardzo kontrowersyjna i restrykcyjna dieta posiada zarówno zagorzałych wyznawców, jak i zatwardziałych przeciwników.

Jako że wszystko, co ma związek ze zdrowiem fizycznym, psychicznym oraz dążeniem organizmu do jak najlepszej kondycji, bardzo nas (redakcję Naturalnie Zdrowym Być) interesuje, to ten temat również postanowiliśmy zgłębić.

Szczególnie ciekawa okazała się wizja zdobycia kondycji jak u olimpijczyka i doskonałego zdrowia – to właśnie obiecuje frutarianizm – styl życia propagujący spożywanie wyłącznie surowych owoców, sałat i niektórych warzyw!

O swoich doświadczeniach z dietą frutariańską specjalnie dla Naturalnie Zdrowym Być opowiedział Emmanuel Duquoc, autor wielu książek i przewodników kulinarnych.

Chciałem sprawdzić, jakie będą efekty takiego sposobu odżywiania i przez rok stosowałem się do zaleceń Douglasa Grahama, umięśnionego sześćdziesięciolatka, guru frutarianizmu.

Czy dieta frutariańska faktycznie gwarantuje:

wzrost energii i witalności,
młody i zdrowy wygląd,
oczyszczenie organizmu,
spadek masy ciała,
spokój wewnętrzny i dobry nastrój.
Czy świadoma rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów zbożowych, roślin strączkowych, oliwy, tłuszczu, soli, ziół, przypraw spowoduje, że nasz organizm będzie działał bez zarzutu?


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:10 
Jak chronić swój wzrok, gdy przybywa Ci lat?
Większość z nas uważa swój wzrok i jakość widzenia za pewnik, dopóki nie doświadczy pewnych zaburzeń, takich jak na przykład zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).

Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że wczesne wykrycie choroby jest tu bardzo istotne.

Na szczęście, jeśli dotkną Cię zaburzenia widzenia i odpowiednio wcześnie rozpoczniesz leczenie, rozwój choroby często może zostać spowolniony lub nawet zatrzymany na tyle, że będziesz mógł wrócić do codziennych czynności, takich jak prowadzenie samochodu, zakupy, czytanie czy wykonywanie domowych obowiązków.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:12 
Zatrzymać proces starzenia
Oko jest jednym z najbardziej narażonych organów. Jest delikatne, a proces widzenia opiera się na świetle. Oko jest zbudowane jak lupa skupiająca promienie świetlne na siatkówce. Światło natomiast zbudowane jest z fal elektromagnetycznych o bardzo wysokich częstotliwościach, a te z kolei atakują komórki i wywołują stres oksydacyjny.

Jednak natura przewidziała sposoby ochrony: w plamce żółtej znajduje się dużo silnych substancji antyoksydacyjnych, w tym luteina i zeaksantyna. Tyle tylko, że ilość tych substancji i ich skuteczność zmniejsza się wraz z wiekiem.

Czy istnieją sposoby na powstrzymanie procesu starzenia?

Zwyrodnienie plamki żółtej może przybrać dwie postacie:

►Postać wysiękowa:
To najgroźniejsza, ale zarazem najrzadziej występująca (10–20% przypadków) postać AMD. Tu mechanizm jest następujący: w plamce żółtej tworzą się małe naczynia krwionośne. Są tak drobne, że wycieka z nich krew. Powstaje obrzęk i niewielkie krwawienia. Skutki mogą być poważne, włącznie z gwałtownym pogorszeniem się widzenia. Jeśli chodzi o leczenie, skuteczniejsze są metody alopatyczne, a konkretnie leki o nazwie inhibitory VEGF.

►Postać sucha:
Występuje najczęściej (80–90% przypadków). Nieuchronnie prowadzi do obumarcia receptorów wzrokowych, wywołując powolne pogarszanie się widzenia centralnego. Ten proces trwa około dziesięciu lat, a stopień utraty wzroku jest stosunkowo umiarkowany.

Mimo intensywnego prowadzenia badań naukowych, nie istnieje obecnie żaden lek, który byłby w stanie ograniczyć progresję suchej postaci AMD.

Ale mam dla Ciebie także dobrą informację, gdyż istnieją metody naturalne, które mogą skutecznie spowolnić ewolucję choroby.

Z najnowszego wydania miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być dowiesz się, w jaki sposób możesz zbadać swój wzrok, aby dowiedzieć się, czy masz już powody do niepokoju.

Ponadto podamy Ci 5 głównych czynników ryzyka.

Czynnikami silnie predysponującymi do zachorowania na AMD są wiek i występowanie AMD w rodzinie. Tych czynników zmienić się nie da, za to na pozostałe masz wpływ, możesz je zmienić.

Ale teraz najważniejsze…

Oko odzwierciedla jak się odżywiasz


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:14 
Oko odzwierciedla jak się odżywiasz
Prawidłowe odżywianie się jest najistotniejszą i najskuteczniejszą metodą zapobiegania AMD lub zahamowania jej progresji. Bardzo aktywnie prowadzone są badania nad rolą żywienia w tym zakresie i już wykazano, że istnieją silne powiązania między składnikami odżywczymi a zdrowiem oczu.

Przede wszystkim powinieneś zrezygnować z kwasów tłuszczowych trans.

Zawiera je bardzo wiele produktów, które zapewne codziennie spożywasz, ale do tej pory nie zwracałeś na to uwagi. Są to produkty wytwarzane przemysłowo.

Między innymi:

wędliny,
ciastka,
zbożowe płatki śniadaniowe itd.
Kwasy tłuszczowe trans znajdziemy także w olejach roślinnych tłoczonych na ciepło, czyli wszystkich olejach, które na etykiecie nie mają określenia tłoczony na zimno.

Ale to nie wszystko...

Istnieją jeszcze inne zagrożenia, których musisz się wystrzegać, a szczegółowe informacje znajdziesz w artykule najnowszego wydania miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być.

Niedawno przeprowadzony przegląd wyników 80 badań pozwala ocenić ochronny wpływ różnych składników odżywczych.

Podamy Ci najważniejsze ustalenia oraz praktyczne porady, na które produkty powinieneś zwrócić szczególną uwagę i pod jaką postacią najlepiej je spożywać.

Dowiesz się, jaka dieta jest najodpowiedniejsza w przypadku AMD oraz jakie suplementy warto spożywać.

Zdobądź informacje, których potrzebujesz TERAZ, aby zapobiegać utracie wzroku i poznaj najbardziej aktualne i skuteczne metody leczenia tak powszechnego zaburzenia wzroku, jakim jest zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).

W najnowszym numerze miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być znajdziesz ponadto


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:15 
Dodatkowe korzyści plażowania
Morze i plaża to nie tylko wymarzone miejsce letniego „nicnierobienia”. To także idealne miejsce na skuteczne rozciąganie i wzmacnianie mięśni.

Jeśli planujesz w tym roku wyjazd wakacyjny nad morze, te informacje mogą być dla Ciebie bardzo cenne, gdyż słońce, piasek i morze to bardzo regenerujące trio.

Promieniowanie ultrafioletowe trafiające na skórę oraz skumulowane w piasku ciepło sprawiają, że zwiększa się temperatura mięśni. Dzięki temu łatwiej można je rozciągać.

Plaża ma jeszcze jedną zaletę: pozycja leżąca jest dla kręgosłupa i bioder mniej szkodliwa niż pozycja siedząca. Pozycja leżąca w połączeniu z gorącym piaskiem pozwala zmniejszyć niektóre bóle lub kompensacje mięśniowo-stawowe, ponieważ mniejszy jest wówczas nacisk na kręgosłup i stawy.

Morze, za sprawą ciśnienia hydrostatycznego, pomaga w regeneracji mięśni. Dzieje się tak, ponieważ wywołuje lekki nacisk oraz zwężenie naczyń krwionośnych w tkankach (pod tym względem im zimniejsza woda, tym lepiej, więc śmiało możesz wybrać się nad zazwyczaj niezbyt ciepły Bałtyk).

Ponadto woda w morzu stawia także stały opór, co przydaje się w ćwiczeniach mobilizujących stawy lub w ćwiczeniach wzmacniających, takich, jakie wykonywane są na zajęciach z aqua aerobiku.

Abyś mógł skorzystać z naszych porad, w najnowszym numerze miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być znajdziesz szczegółowy opis (wraz ze zdjęciami) zestawu ćwiczeń, dzięki którym na urlopie zregenerujesz nie tylko umysł, ale także zmęczone pośpiesznym stylem życia ciało.

W najnowszym numerze znajdziesz także:

⇒ Nie trać czasu ani pieniędzy na testowanie przypadkowych metod, aby pozbyć się cellulitu. My znamy takie, które zostały potwierdzone naukowo.

⇒ Naturalna apteczka pierwszej pomocy niezbędna tego lata (cz. 2).

Kleszcze i komary – oto cena, jaką musimy zapłacić za wypoczynek na łonie natury. Ale czy na pewno? Jak ustrzec się przed tymi natrętami? W tym pomoże kilka trików i naturalne olejki.

⇒ Uwaga! Lekarze zmieniają zdanie. Nowe wytyczne dotyczące żywienia przy leczeniu radioterapią.

⇒ Jeśli karmisz piersią, ten temat może Cię zainteresować.

oraz

⇒ Czy można odstawić chemioterapię w trakcie leczenia?


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 11:16 
Aż 4 wyjątkowe prezenty
Prenumerując miesięcznik Naturalnie Zdrowym Być do wtorku 12 czerwca, do godziny 23:59, otrzymasz aż 4 wyjątkowe prezenty:

Prezent 1. Ponad 30% rabatu na zakup prenumeraty Naturalnie Zdrowym Być,

Prezent 2. E-book Kroniki Poczty Zdrowia,

Prezent 3. E-book Rak – wszystkie naturalne rozwiązania,

Prezent 4. E-book Stop Artrozie – jak skutecznie leczyć chorobę zwyrodnieniową stawów,

Aby przejść dalej, wejdź na stronę:

https://www.pocztazdrowia.pl/oferta/form/AB193BEPZ27/aFjA5pAsxgBMPcS1iWMOpFENoLFaJsuLkFsyy2ynm5M,


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-06, 12:57 
Pochłaniacz
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2011-10-26, 14:06
Posty:291
Uważam,że każda domowa gospodyni wie jak przyrządzać posiłki,aby domownikom smakowały,a co najważniejsze było zdrowo i tanio. Dzisiaj z zakupem produktów żywnościowych problemów nie ma,mamy nie tylko XXI wiek, ale i w sklepach wszystko to co nam jest niezbędne do życia i codziennego i do przygotowywania zdrowych posiłków.:)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Szkodliwy i zdrowy sposób przyrządzania potraw
PostNapisane: 2018-06-21, 21:08 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2017-06-16, 18:39
Posty:66
Dla mnie na szczęście gotuje Wygodnadieta i mam pewność, że wszystko co od nich dostanę jest zdrowe, świeże, smaczne i przyrządzone w odpowiednich warunkach. Posiłki są urozmaicone i syte- taki catering to dla mnie świetna opcja.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 72 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO