Co się kryje w „soku skały”?
W składzie mumio występuje wiele komponentów archaicznych roślin, makro- i mikroelementów oraz pierwiastków takich, jak potas, sód, fosfor, chrom, wapń, żelazo, siarka, cynk, kobalt, mangan, selen, fluor, molibden, witaminy z grupy B, witamina A, aminokwasy (glutamina, glicyna, fenylolalanina, lizyna, seryna, tyramina, walina, tyrozyna, kwas asparaginowy, histydyna, prolina, metionina), kwasy organiczne, a także olejki eteryczne, jad pszczeli, sterydy naturalne, żywice. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że o ile w przeciętnym suplemencie diety znajduje się zwykle od 3 do 8 składników chemicznych, z czego przeważnie jeden lub dwa stanowią bazę, o tyle mumio zawiera aż 65 komponentów, które wyselekcjonowała sama przyroda!
Jak rozpoznać mumio?
Niestety, na rynku możemy się spotkać z licznymi specyfikami imitującymi tę dobroczynną substancję. Prawdziwe mumio, zakupione w formie ciała stałego, powinno roztapiać się pod wpływem temperatury i rozpuszczać się w ciepłej wodzie. Ponadto, oryginalne mumio ma charakterystyczny, „smolisty” zapach i gorzki smak. Można je stosować w postaci maści lub kompresów (roztwór o mocy 0,6 g mumio na 2 łyżki przegotowanej wody), które aplikujemy na rany, stłuczenia, zwichnięcia i zmiany skórne. Substancję można też pić w postaci wodnego roztworu o różnym stężeniu – w zależności od zapotrzebowania na składniki odżywcze.
|
|