Zrób sobie prawdziwe śniadanie
Jeśli jesteś gotów rozstać się z płatkami śniadaniowymi, oto moje rady, jak łagodnie przejść do sycącego i zdrowego śniadania. Docelowo będziesz dążyć do wyeliminowania płatków śniadaniowych i produkowanego przemysłowo mleka spożywanego razem z nimi…
Zacznij od zastąpienia płatków pszennych, kukurydzianych oraz ryżowych płatkami owsianymi, które jadają na śniadanie górale.
Na początek możesz je zjeść w postaci ugotowanej na mleku owsianki, a po kilku dniach spróbuj odstawić mleko i gotować płatki w wodzie – różnica nie jest zbyt wielka.
Możesz je także jeść w postaci muesli, na surowo, z jogurtem.
Możesz je osłodzić miodem, ale spróbuj dodać do nich orzechy, świeże pokrojone owoce, owoce suszone – są pyszne.
Kiedy już się przyzwyczaisz, zastąp część płatków owsianych ziarnami jedzonymi na surowo. Mnóstwo jest tego. Wiele z nich ma wysoką zawartość białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i przeciwutleniaczy. Wypróbuj siemię lniane, chia (zmniejsza łaknienie), pestki dyni, mak itp.
Następnie jedz płatki naprzemiennie z połówką awokado z oliwą z oliwek, jajkiem na miękko czy jajkiem sadzonym z cebulką, pomidorami, pieczarkami, papryką. Możesz też jadać na śniadanie – tak jak robi się to w północnej Europie oraz wśród niektórych grup etnicznych wybrzeża Morza Śródziemnego – sardynki czy anchois.
Po takiej zmianie będziesz zaskoczony, ile masz energii przez cały dzień. Nie będziesz tęsknił za płatkami śniadaniowymi.
Z poważaniem, Eric Müller
|
|