Ja robię sama :) wychodzi mi naprawdę dobre :)
polecam najpierw kupić sobie zestaw produktów do sushi
np tutaj jest niedrogo i bardzo dobre
http://swiatnatalerzu.com/pl/c/Blue-Dragon/61ważne żeby rybki i krewetki były świeże
podaję przepis na sushi :
Składniki* 300 g ryżu do sushi
* Ocet ryżowy do smaku
* Mata bambusowa
* Listki suszonych alg morskich
* Świeże i dobrej jakości ryby (może być łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe), lub ryby wędzone (nadaje się łosoś, pstrąg lub makrela)
* Pokrojone (w podłużne plasterki) ogórek i awokado
* Imbir do sushi
* Japoński sos sojowy
Przygotowanie1. Odmierz 300 g ryżu sushi i przelej go zimną wodą, aż się oczyści.
2. Namocz ryż w zimnej wodzie na przynajmniej 30 minut, następnie ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.
3. Do smaku dodaj ocet ryżowy , wymieszaj dokładnie i ułóż cienką warstwą na błyszczącej stronie folii aluminiowej.
4. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Na macie bambusowej połóż listek suszonych alg morskich . Listek można posmarować odrobiną sosu sojowego.
6. Za pomocą wilgotnej łopatki wyłóż cienką warstwę ryżu, pozostawiając na górze ¼ część listka odkrytą.
7. Mniej więcej na środkowej części ryżu połóż poziomo kawałki ryby i warzyw tak, aby utworzyły linię. Warzywa można posmarować odrobiną pasty wasabi .
8. Za pomocą maty bambusowej zroluj listek, aby powstał ciasno wypełniony walec.
9. Pozostaw na 5 minut, a następnie pokrój rulon nożem z ząbkami na ok. 8 kawałków. Nóż należy za każdym razem namoczyć w wodzie, aby kawałki były czyste.