dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Re: Baśnie
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2006-12-29, 00:22 
olka080 napisał(a):
Eh... popatrzcie... ta moja głupia filozofia zaprowadziła mnie pod temat Baśnie. Głupie Baśnie. Baśnie mają to do tego, że niektóre sie naprawdę głupio zaczynają ( tylko taki 12 latek jak ja to dostrzega <lol> ) Przenaalizuje poczatek...
Dawno, dawno temu... - Dawno temu... spoko... ale jak dawno? Czytając tą książke w XVI w. dalej byśmy myśleli, że dawno, dawno temu. Tak samo czytajkąc tę książke np. w I w. też by było dawno dawno temu. ( zrozumieć mnioe potrafia osoby z charakteru takie jak ja )
W odległej krainie - odległa spoko. Mieszkam w Europie cyli jest odległa od Europy ( i tę książke też czytam w Europie ) Mieszkam w Azji - kraina odległa od Azji i tak bedzie z każdym kontynentem... czyli jakby sie dogłębnie zastanowić ta kraina nie istnieje...
Żyła sobie piękna dziewczyna - piękna z jakiego pkt widzenia?? Może dla autora piękna, ale czy dla każdegio czytelnika też??
Złośliwe koemtarze można sobie podarowac... to jest moja głupia filozofia, której nie trzeba rozumieć, ale nieudolność poetów mnie przeraża <lol><lol2> Dzisiaj mam dziwny dzień. Bez komentarza.

hehehe, baśnie mają uniwersalny morał dlatego sa obsadzone w blizej nieokreślonym miejscu i czasie, to podkresla uniwersalimz przesłania baśni i nalezy do konwencji i zamysłu autora:)

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 10:28 
Świadomy Roman

Cytuj:
hehehe, baśnie mają uniwersalny morał dlatego sa obsadzone w blizej nieokreślonym miejscu i czasie, to podkresla uniwersalimz przesłania baśni i nalezy do konwencji i zamysłu autora:)

No, i to chyba najlepsze wyjaśnienie :]

Ale ja to bym jednak wolała czytać baśnie gdzie jest np. 40 lat temu w Nowym Jorku...
Od razu takie rzeczywiste by były, a nie takie niewiadomo co...

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 11:08 
Cichy podróżnik

Wtedy to juz nie bylaby basn :-P ;-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 12:06 
hehe, no tak ;D
ale małe dzieci mają to do siebie, że wszystko biorą dosłownie ;p wobec tego cały uniwersalizm czy nawet morał prysłby jak bańka mydlana bo "przeciez to dotyczy tylko ludzi z Nowego Jorku" :P sama tak niegdyś rozumowałam jako dziecko :P

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 14:14 
Bohater

Jak dla mnie baśnie są tylko po to żeby jakoś tak nie wiem zaciekawić nie wiem 5-latki i żeby wierzyły że istnieją takie rzeczy jakie są w tych baśniach.

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 14:33 
Ranger

a ja lubie czasem wieczorem usiąść z dobrym winkiem.. i poczytać baśnie moim siostrzeńcom

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 14:43 
Cichy podróżnik

Ja mam podobnie... Lubie czasem wieczorem usiasc z winkiem :mrgreen:

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 14:50 
Ranger

g7 to temat o baśniach... :mrgreen: chyba że wtedy ci się przywidują takie rózne baśnie :mrgreen:

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 14:51 
Cichy podróżnik

To zalezy od ilosci...:D

Zgłoś post

PostNapisane: 2006-12-29, 14:54 
e tam, Baśnie "uczą bawiąc" jak tozwykło sie amwiac w oswieceniu ;p ogólnie wydaje mi się, że przekazują wartosciowe prawdy w przystępny sposob i każde dziecko możewziąść sobie je do serca a do tego są piękne. :) no i kształtują takie młode dzieci :)

hehe, ja bym chciała mieć małą blond-różową córeczke-księżniczkę której bym czytała baśnie np. Andersena przed snem :))))))))))))))))))) its so cute!

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2