svirus napisał(a):
Kara śmierci powinna być wprowadzona co do tego nie ma rzadnych wątpliwości.
nie ma to jak post poparty szeregiem argumentów na poziomie. I ten błąd w słowie "zadnych" dodaje temu wszystkiemu tylko uroku. ;]
Nie zgadzam sie z wiekszością ludzi. Cóż, może w pewnym stopniu z Natty choć wydaje kierują mną inne pobudki. Czemu? Proste, jedna z podstawowych zasad "czlowieka moralnego" to nie zabijac. Poza tym coz, widzicie, wiara w czlowieka nie ma w tym miejscu wiele do rzeczy. Spojrzcie na siebie samych, czy nie zdazylo wam sie zmienic tak diametralnie, ze teraz z perspektywy czasu jak o tym myslicie, nie mozecie uwierzyc, ze kiedys sie tak zachowywaliscie? Ja takich zmian przeszedlem conajmniej dwie, wiec czemu ludzie, ktorzy popelnili blad nie moga miec do tego prawa? Co do pedofilow, u mnie jest to latwiejsze. Dla mnie to najzwyklejsza choroba psychiczna, skrajnie posuniety rodzaj fetyszyzmu. Ale nawet tacy ludzie moga z tego wyjsc. I po ostatnie, jak wszyscy wiemy, prawo nigdy nie bylo, nie jest i nie bedzie pewna sprawa. Nie mozemy powiedziec we wszystkich przypadkach "tak, to byl on", istnieja miliony sposobow podrobienia, zatajenia i podrzucenia roznych rzeczy, ktore nakieruja sledczych na dana osobe, i beda 100% dowodami winy w sadzie.
Wiezniowie powinni pracowac, dostawac za to _jakies_ wynagrodzenie (jesli beda pracowac np 10 lat to i tak raczej jakas sumka sie uzbiera) ktora ulatwi im pozniej powrot do spoleczenstwa. Takie jest przynajmniej ogolne zalozenie wiezienia. To, ze po naszym wiezieniu ciezko wrocic do "normalnego" zycaia to zupelnie inna bajka. I pamietajcie, ze wiezienie to nie hotel, nawet takie jak jest teraz. Za duzo naogladaliscie sie chyba filmow ;) To naprawe nie jest frajda tylko ciezka szkola i przetrwanie.
Ale coz, zasluzyli sobie na to, prawda? I czy nam to oceniac?
sheet, rozpisalem sie xD